Aquesta és la traducció aproximada de “Food Inc”, el revelador documental que lluitarà per un Oscar el proper 7 de març (2010). Es tracta d'un “documental de combat”, a l'estil dels de Michael Moore, centrat en aquest cas en les entranyes de la indústria alimentària nord-americana i en l'estela del que albirem en els llibres “Fast food Nation” i “Un detectiu en el supermercat”. De fet, els seus respectius autors –Eric Schlosser i Michael Pollan- apareixen en “Food Inc” per denunciar que les granges s'han convertit en fàbriques i que la cobdícia d'un grapat d'empreses està emmalaltint als ciutadans…i no només als americans: una de cada tres persones nascudes després de 2000 seran diagnosticades amb diabetis, un de cada dues entre les minories, no per casualitat els més pobres.
En les baldes del supermercat americà mitjà poden trobar-se 47.000 productes, la majoria d'ells processaments, generant una “il·lusió de diversitat”, en paraules de Pollan. En realitat, mitja dotzena de corporacions fabriquen la majoria d'aquests productes, “que semblen aliments però que no ho són”, segons el periodista.
El procés simultani d'industrialització de la producció alimentària i concentració empresarial va tenir el seu origen, com no, amb McDonald’s. L'expansió de la cadena dels arcs daurats es va basar en l'extrem abaratiment dels menús, la qual cosa va implicar la hiperespecialització dels seus empleats i la simplificació al màxim de la seva oferta. La pressió en els marges va passar als proveïdors, que van aplicar les economies d'escala a les seves pròpies cadenes de producció. Així van sorgir monstruosos escorxadors com el de Smithfield Foods,...
Per poder vore'l feu click en aquest enllaç
Títol original: Food Inc.
Nacionalitat: USA
Génere: Societat
Director: Robert Kenner
Any: 2008
Calificació moral: No Rec. Menors de 13 años
Food.Inc és un documental imprescindible per tot aquell que vol conèixer d'on provenen els aliments de supermercat que consumeix cada dia. Tracta tant l'assumpte de les verdures i hortalisses com el de la carn i els transgènics imposats per la totpoderosa multinacional Monsanto.
ResponEliminaUn treball d'alta qualitat, que ens obri els ulls i ens fa conscients de la nostra responsabilitat com a consumidors. Altament recomanable.
Gràcies pel teu comentari AK-47
ResponEliminaDe res, Hipatia A,i és que quan una cosa paga la pena cal dir-ho. Jo vaig veure el documental este estiu i, la veritat, no té desperdici. No m'estranya que intentaren censurar-lo als EUA, perquè ataca obertament multinacionals que estan per damunt del bé i del mal i mostra altres models de producció més ètics i respectuosos, tant amb els éssers vius com amb el medi ambient.
ResponElimina