Hi ha molta gent que no sap que fins fa molt poc temps no hi havia aixetes a les cases perquè no arribava l’aigua, hi havia que dur-la en cànters des de la font. No hi havia frigorífics, ni rentadores. Les dones anaven al “llavaor” a rentar la roba que duien en “ferraes” o paneres de vímet. Els xiquets podien jugar al “fèndris”, saltar a la corda o jugar al “sambori” als carrers de terra sense por als cotxes perquè quasi no n’hi havien. Tampoc hi havia televisió però... teníem cinema.
Era una forma de...
vida completament diferent a l’actual. La mobilitat era molt limitada. Pràcticament es reduïa al tren i a la “Paloma”, l’autobus que feia la ruta que ara fa el Chambito. La Paloma entrava fins a la plaça on l’esperava Ramonet, l’alguatzil, que dirigia la maniobra: encarava la Paloma Sant Vicent amunt i reculava fins quedar-se preparat per eixir pel carrer Mo de Gràcia (mai he sabut que significa exactament això de “Mo”, però al carrer Verge de Gràcia li diuen “Mo de Gràcia”). Ramonet arreplegava de l’autobús les medicines per a la farmàcia i, els divendres, caixes redones de llautó amb els rotllos de les pel·lícules que farien dissabte a la nit i diumenge al cine de Terol.
L’eixida professional per als joves estava clara, anar al taller a fer cabassos. Els que tenien sort anaven a treballar a ca Perolero o a la Col però, si no podia ser, hi havia altres tallers. La setmana se’n anava entre el taller i, quan el dia allargava, anar al bancal a treballar les oliveres, els ametllers, les pruneres, els albercoquers i l’hortet, qui tenia un poc d’aigua. El terme era majoritàriament de secà i a l’estiu quasi no xorraven ni les fonts de Sant Joan, de l’església, la de Santa Teresa ni la font del caso. Amb prou feines sortia un filet d’aigua. Les dones i els xiquets passaven hores en la cua per omplir cànters i botijons. Però dissabte i diumenge quasi tot el poble passava pel cine.
Era una vida molt limitada, grisa, de passar fretura, amb més penes que alegries. Si de cas gaudíem de la felicitat que es nodreix de la ignorància. Per això ens meravellava el cine ple de colors, d’amors, d’aventures en paratges llunyans, de vides vibrants, tan diferents a les nostres. La majoria de pel·lícules que ens arribava eren de les que ara s’anomenen de sèrie B però donava igual. Realment el que importava era veure altres formes de viure, els altres mons, cavalcar per l’oest americà amb John Wayne, botar d’arbre en arbre amb Johnny Weismuller i la mona Chita o enamorar-se de Cary Grant, Ava Gardner o Clark Gable. En realitat el que buscàvem al cine era viure altra vida, una vida plena d’emocions i de colors.
Iron Maiden
Hola Iron, feia ja uns dies que volia escriuret per a dir-te que vaig veure la película de Cinema Paradiso i em va agradar moltíssim. Ara, rellegint de nou la teua entrada, li trobe encara més sentit al que dius que abans... Per cert, la banda sonora si que la coneixia, però no la película...
ResponEliminaDel que dius a l'entrada, em quede amb allò de que "gaudíem de la felicitat que es nodreix de la ignorància". Això que dius, és una cosa a la que jo li he pegat moltes voltes quan he viatjat de voluntari a països desfavorits... Quant veus a tanta gent vivint en condicions que per a tu serien inpensables, el primer que t'invadeix és un sentiment de pena, però després penses que pot ser, qui no sap el que es perd, pateix menys que el que ho sap tot... Malauradament, junt a tanta i tanta pobreça que he vist, en cadascuna de les xaboles, dels slums, de les cabanyes, hi ha un televisor... un televisor a color, una finestra a altres mons (mons reals, i no sols películes) i pot ser degut a açò el patiment de la gent augmenta considerablement...
Què penses tu?
És com dir: El que es dutxa amb aigua gelada i desconeix de l'existència d'aigua calenta, és més feliç que el que la coneix i no la pot utilitzar...
Canviant de tema, també vaig veure "Qué bello és vivir!", pensant que era un altra de les pelis que recomanaven al bloc, però em vaig equivocar... Així i tot, la película també em va agradar molt... Em va recodar a la de "Los fantasmas atacan al jefe", però clar, amb més originalitat si cal, ja que aquesta primera és del 46!.
A veure si jo penje alguna entrada per a la pestanya de FILMOTECA, què està un poc parada...