divendres, 9 de març del 2012

Plantes d’ací: Caramuixa, Gamonet


A finals de l’hivern i principis de la primavera trobarem a les cunetes, vores de camins, marges i erms unes plates de fulles estretes i nombroses flors blanques amb una ratlla bruna o rogenca al llarg de cada pètal. Es tracta de la caramuixa, porrina o gamonet (Asphodelus fistulosus L.), una planta que desapareix de la superfície durant l’època desfavorable, però es manté viva mitjançant les grosses arrels subterrànies, per a reaparèixer quan el sol comença a calfar i torna el bon temps.


El nom “fistulosus” ve del llatí “fistulam” que defineix un canó o conducte per l’aigua o altre líquid, en referència a les tiges i les fulles d’aquesta espècie que estan buits per dins, com les canyes. El nom del gènere Asphodelus, ve del grec “a” = no, “spodos” = cendres i “edos”= vall, és a dir, més o menys significa “ vall de les restes que no han estat reduïts a cendres”. El nom estaria associat al fet que els rizomes subterranis d'aquesta planta poden tornar a créixer  després d'un incendi. De fet és de les primeres plantes en brotar després d’un incendi.  


De tota manera altres autors deriven el gènere Asphodelus  d’una paraula grega, la versió original de la qual és "ἀσφόδελος", que podem traduir per ceptre, doncs en la mitologia grega els Camps Elisis, que era com el paradís que acollia als herois morts, estaven plens d’Asphodelus i, per això, s’utilitzaven els gamons en les cerimònies fúnebres perquè tenien la creença que aquesta planta facilitava el trànsit dels difunts als Camps Elisis. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.