“Roda la mola,
Peret se’n va a escola.
Roda el molí,
Peret ja està ací!”
Cançó popular valenciana
Com una mola que gira poc a poc però sense descans, molta gent treballa al País Valencià per construir una escola valenciana i de qualitat. I és que aprendre en valencià no és simplement anar a l’escola. Després de més de vint-i-cinc anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, l’escolarització en la llengua pròpia del país representa només el vint-i-cinc per cent del total. Cada dia més mares i pares volen escolaritzar als seus fills en valencià, però l’oferta de places no està a l’alçada de la demanda. Un fet que mostra la falta de normalització del valencià a l’escola, i a la societat valenciana.
Des de l’escola ha sorgit un moviment cívic característic. Cada any milers de persones ixen al carrer durant les Trobades d’Escoles en Valencià per reivindicar el dret a tindre una educació en valencià i de qualitat. Cada any les diferents Escoles d’Estiu valencianes treballen per una renovació pedagògica. Cada setmana xicotets grups de mestres treballen fora d’hores a les aules per compartir experiències i formació. Després de tants anys i tantes traves, mestres i pares continuen lluitant per la normalització del valencià a l’escola i per prestigiar-lo al carrer.
L’escola en valencià va començar sent una lluita, i hui en dia encara ho és.
Roda la mola vol mostrar aquest món d’il·lusió i lluita que envolta l’escola en valencià de la mà d’aquelles persones que el fan possible.
La versió vallaïna de la cançoneta deia:
ResponEliminaRogle la bola
xim-xirimbola
rogle del peix
aixina mateix!!
També he sentit rode en comptes de rogle, però menys. És tracta d'un joc infantil on els participants fan un rogle agarrant-se de les mans i mentre canten van rodant en un sentit, quan acaba la cançoneta tots es deixen caure de tos, i comencen de nou però girant en sentit contrari a l'anterior volta.
Però a l'escola ens ensenyaven allò del "corro chirimbolo" una cosa de molta més cultura, on va a parar!!