Podeu llegir l'escrit d'Antoni Guzmán al blog de la Colla Brials, sentireu parlar a la tia Dolores ací:
Partitura de la jota replegada al CMPV:
Toni té més gravacions de Dolores Vila Gómez, com diuen ells, "la tia Vallaïna" (algunes han aparegut en els discos de la Colla Brials) totes genials com a document i que diuen molt de les qualitats d'aquesta dona, nascuda a principis de segle XX i que encara que vivia a Énguera mai va oblidar ni la seua llengua ni les tradicions del seu poble, ja que també els va transmetre algunes passaetes de les danses. Una d'elles ha quedat a Énguera com la passaeta vallaïna, curiosament a Vallada ja no la balla ningú.
Per animar-vos, perquè no és tan complicat, mireu quina gràcia tenen les canalinetes ballant la Jota d'Alfarb, que és la que sol utilitzar-se per a començar:
Per animar-vos, perquè no és tan complicat, mireu quina gràcia tenen les canalinetes ballant la Jota d'Alfarb, que és la que sol utilitzar-se per a començar:
Com a possible endevinalla, en una de les cobles apareix un "hidrònim" (topònim referit a rius, fonts, ...), quants de vosaltres sabríeu ubicar-lo al nostre terme?
El Poruelo esta abans d'arribar a la casa de la maravillosa a ma dreta?fantàstica entrada Paco!Ma uela crec que la sap aquesta, o al menys el principi em sono molt!
ResponEliminaVicent, si que està allí. Ara, has aportat una nova variant del nom, a cada casa ho pronuncien d'una manera. Un filòleg em va explicar que potser derivara, de pou a pouello (com de camp campello) però ves i busca...
ResponEliminaEl més important d'aquesta jota, és la tonadeta, no les cobles. La primera "a la vora del riu mare" és molt coneguda i està bastant estesa per molts pobles. A més a més, les cobles d'heptasílabs, poden utilitzar-se per a cantar de quasi tot, menys una seguidilla o un bolero,es poden cantar batre, jotes, fandangos, malaguenyes, valencianes...