Diu una dita antiga que “Amb temps i palla maduren les nyesples”. Efectivament el nyespler, o nesprer (Mespilus germanica L.) produeix un fruit molt aspre però que deixat entre palla, sobre un canyís, sobremadura, i quan està passat desapareix l’aspror i pot menjar-se. Era, doncs, una fruita per a consumir a l’hivern, com els melóns de tot l’any que es penjaven a la pallissa, les figues que es secaven enfarinades o el raïm que es penjava fins que es convertia en pansa.
Flor del nyespler |
Ara podem anar en qualsevol època de l’any al mercat i trobarem diverses fruites, però fins fa molt poc temps no era així. A l’estiu calia emmagatzemar la collita per tindre què menjar a l’hivern. Les fruites i productes dolços eren escassos fora del bon temps, per la qual cosa la vinya, la figuera i la nyespla solien estar presents en totes les cases de camp.
Les nesples |
Avui el seu cultiu està pràcticament abandonat, fins el punt que el seu nom (nesprer) l’ha rebut un altre fruiter d’introducció recent, la Eriobotrya japonica, que produeix els nispros que podem trobar al mercat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.
Gràcies per opinar.