divendres, 19 d’agost del 2011

Plantes d’ací: Aspró o herba de les set sagnies


Aquesta és una planta que abunda pels camins de les nostres terres. Es tracta de l’aspró o herba de les set sagnies (Lithospermum fruticosum L. ), un petit arbust de fins 60 cm d’alçada molt aspre al tacte. Si caminem pels camins a la primavera podrem gaudir del color canviant de les seues flors, que varia entre el purpuri i el blau intens. 


Les infusions de l’herba de les set sagnies, s'administraven als malalts per fer-los baixar la febre i per rebaixar la sang, igual com en les sagnies practicades amb sangoneres. Però l’eficàcia era molt dubtosa. Probablement la medicina tradicional va lligar la màgia del canvi espontani del color de sang de les flors d'aquesta mata, que canvia a blau, amb propietats sobre la sang humana. 

Era corrent abans aplicar la teoria del signe mitjançant la qual s’atribuïen facultats a les plantes per allò que la seua aparença suggeria.  En medicina antiga la “doctrina de les signatures” fa referència a la creença o convicció sobre que les plantes, els animals o els minerals porten sovint els signes que permeten conèixer les seves virtuts. Aquesta convicció queda reflectida en el noms populars de moltes plantes. Per exemple l'herba fetgera (Hepatica nobilis=Hepatica triloba)) emprada contra mals del fetge, per la forma de les fulles que adopten la forma del fetge i el seu tint sanguini; les escurçoneres (Echium spp.) usada contra la mossegada de l'escurçó, per la forma del fruit, similar al cap d'un escurçó  (El gènere scorzonera prové del català "escurçó", segons P. Font i Quer); o l'interior comestible d'una nou, que s'assembla al cervell humà i es considerava bona per a guarir-lo.

En el cas que ens ocupa, l’herba de les set sagnies, ara sabem que el canvi de color de les flors és perquè en algunes plantes, al envellir, canvia el ph del suc cel·lular de les flors, la qual cosa provoca el canvi de color. També sabem que no serveix per rebaixar la sang però, no obstant això, sí que té efectes antipirètics comprovats (baixar la febre).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.