El llentiscle (Pistacia lentiscus L.) és una de les plantes que tothom coneix a Vallada. És una planta popular per les aplicacions i aprofitament que d’ella s’ha fet des d’antic. Però vos heu fixat en les flors?. És un arbust dioic, és dir, que cada planta fa flors d’un sol sexe. Les flors no són molt aparents però quan s’amplien amb l’objectiu també són “resultones”.
Vos heu fixat en les agalles o cecidis? És un altra característica del llentiscle, produït per un paràsit. Un arbust germà, la cornicabra (Pistacia terebinthus), prou escàs al nostre terme, fa agalles en forma de banya, d’ací el nom popular. Aquest s’utilitza de peu per empeltar la Pistacia vera que produeix els pistatxos.
Flor masculina del llentiscle |
Abans s’emprava la resina de llentiscle, que es sagnava del tronc, per a perfumar l’alé i enfortir les genives. Aquesta mena de xicle s’anomena màstic i encara s’utilitza en odontologia per preparar ciments dentaris.
Però per al que més s’ha utilitzat ha sigut per a fer la carbonissa (carbonilla) que ens calfava els peus a l’hivern, al braser de la taula “camilla”. La carbonissa de llentiscle té la virtut de mantindre’s encesa fins que s’exhaureix completament. D’això sabien molt els valladins, terra de carboners.
Per veure més imatges i saber més sobre el llentiscle podeu visitar Menuda Natura
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.
Gràcies per opinar.