Quan alguns polítics, o els seus seguidors, parlen de tot el que han fet al llarg de la seu estada al poder passa, de vegades, que no es té en compte el cost d’allò se’ns presenta com triomf. Alguns polítics són incapaços de veure la subtil diferència entre eficàcia i eficiència, potser perquè juguen sempre amb diners públics, és a dir, que no són de la seua butxaca.
Per als electors crec que és important saber que “eficàcia” és la capacitat per obtindre un resultat determinat i “eficiència” és la capacitat per aconseguir un fi però emprant els millors mitjans i amb la menor despesa o cost possible. La manera popular de resumir aquests conceptes és la frase: “matar mosques a canonades”. S’aconsegueix el fi, matar la mosca, però la despesa és totalment desproporcionada i, a més, els danys, com ara es diu, col·laterals, poden ser molt destructius.
Mirant la publicació de propaganda i d’“autobombo” de la gestió municipal d’enguany pot arribar-se a la conclusió de que en Vallada s’han matat, massa sovint, mosques a canonades, i així el resultat és
el que és perquè no podia ser altre. Hi ha qui defensa que el poble està molt bonic (és una qüestió de gusts) i que s’han fet moltes coses, però si som un poc objectius el que veiem són valladins submisos, angoixats i sense futur, en un poble que ha perdut la capacitat de produir ocupació i riquesa. S’ha invertit en l’embolcall i s’ha abandonat als ciutadans. Es podia haver gestionat l’Ajuntament, mirant cap al futur dels valladins. Es podia haver treballat allò immaterial, que no costa diners i és tan necessari per a la convivència d’un poble, com són les formes democràtiques de respecte a l’oposició, facilitar informació per a que la gestió siga transparent, governar per tots en base a la igualtat d’oportunitats i l’aplicació de les mateixes normes per a tots. Aquests elements faciliten la convivència. La manera de governar, des de fa vint-i-quatre anys ha provocat crispació, polarització, rancors, malicies i desconfiances.
Quan l’economia de l’Estat anava be s’han transferit diners públics cap al patrimoni de l’església, en lloc d’invertir millorant les condicions per a la implantació de petites i mitjanes empreses que donen treball. S’han invertit grans quantitats, dels diners de tots nosaltres, en adorns i floritures sense trellat. S’han intentat projectes desproporcionats per un poble com el nostre que ha provocat, com efectes col·laterals, un enorme solar i un deute desmesurat i inassolible per un Ajuntament de la mida del de Vallada. Això és matar mosques a canonades.
Iron Maiden
Un article impresionant i ple de veritat, endavant Iron..
ResponEliminaLa definició d'eficiència és incompleta. Falta afegir el més important què és "amb la major rapidesa o menor temps possible".
ResponEliminaA l'anteriorment exposat caldria afegir:
ResponEliminaEfectivitat.- Concepte que involucra l'eficiència i l'eficàcia, és a dir l'assoliment dels resultats obtinguts en el temps i amb els costos raonables. Açò suposa la mesura per la qual es poden comparar les diferents accions.
?I ara, qui puntua o determina el percentatge del ràtio?
Shedorf
PRIMER, EN COSTA DE LLEGIR EL CATALA, PERO HEU ENTENC UN POC, FAREM EL ESFORÇ
ResponEliminaSEGON. NO TENS NI IDEA DE LO QUE DIUS XIQUET!! O XIQUETA!!
TERCER. EIXEMPLES. VIA PARK (Q NO TENIA Q FER-SE), INSTITUT (QUE ARA ESTAN ALGUNS DEL POBLE EN PLAÇES FIJES) L'ERMITA QUE POT CREAR PUESTOS DE TREBALL, DESTRUIDA I DENUNCIADA PER ALGUNS.
I NO PARARIA DE DIRTE COSES.
VALPARK ES I SERA UNA REALITAT. O EN TOT CAS LA CULPA ES DE VALLA??? I NO DELS AMICS DE ALGUNS COM EL PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL????
5.000.000 DE PARATS DIS ALGO DE AIXO.
BUENO I DE AL IGLESIA QUE TENS QUE DIR??
QUE VOLS QUE ES CREME IGUAL QUE EN L,ANY 1936???
PUES NO SERA AIXINA.
PERO QUE FACIL ES PARLAR, CRITICAR, DESDE EL ORDENADOR.
COM A VEI, M'AGRADARIA QUE ANEU EN LES LLISTES ELECTORALS (DEL PARTIT QUE SIGA) I DEFENGUEU LES VOSTRES OPINIONS I ELS INTERESOS DEL POBLE COM TOCA.
SEÑOR, SEÑOR..
Peeeeepe que te pieeeeeerdeeeesssss!!!!!!
ResponEliminael anònim que diu que açò està escrit en català i que li costa llegir-ho, perdona que te diga però se nota que no tens ni idea i te s´ha vist el " plumero"
ResponEliminaQue fàcil criticar sense tindre ni idea!
Costa llegir un text en majúscules, amb frases mal construïdes i signes ortogràfics mal col•locats. És el que s’ha aconseguit amb la “gilipollez” del conflicte artificial català/valencià: fer analfabets funcionals (ho dic en general, no va dirigit a ningú en particular).
ResponEliminaDels cinc milions d’aturats puc fer un resum:
1 El senyor Aznar liberalitza els terrenys. Pot construir-se en qualsevol lloc (abans no podia fer-se). Comença a edificar-se sense control. Ve molt de capital a invertir. La banca s’allibera dels controls públics. La vivenda puja a preus increïbles. Tothom s’hipoteca per molts anys i per molts diners. Les hipoteques tan altes no poden pagar-se i comencen els impagats. Els fons d’inversió que han comprat les hipoteques s’espanten. Les vivendes valen menys que les hipoteques. Hi ha bancs (en els EE.UU) que s’enfonsen. El terratrèmol fa tremolar tot el món. S’ha acabat el festival immobiliari. Hi ha molts milionaris nous però molts més treballadors sense feina.
2 La banca necessita diners per no enfonsar-se més. El governs posen milers de milions per evitar-ho i s’endeuten. La banca torna a guanyar diners però no dona crèdits. Prefereix comprar deute públic (el deute provocat per tapar els forats de la banca). De passo aprofiten per exigir reformes laborals, retalls de pensions, de salaris, etc. Les grans empreses, han guanyat més que mai, però aprofiten la debilitat dels treballadors i acomiaden en forma de ERE. Amb el percentatge de gent aturada que hi ha i amb les baixades de salaris la demanda es retrau. La petita i mitjana empresa, que viu del consum interior, perd ocupació. Aquestes empreses creen entre el 80% i el 90% de l’ocupació.
3 La cosa està negra per als treballadors. Si comencem a tirar-nos els trastos al cap entre nosaltres ens passarà com ens ha passat en el valencià/català: acabarem sent analfabets funcionals, però aquest assumpte de l’atur és més seriós i crec que hauríem de agafar-nos-ho utilitzant la raó, sent crítics i no sent “forofos” de res ni de ningú.
De l’església parlarem altre dia però pot visitar http://escriurepernocallarres.blogspot.com/ que té un article interessant sobre el beat Wojtyla.
Salut
Sr.o Sra. de las 17 h. A su atención y para mejor comprensión y tolerancia, en castellano:
ResponEliminaLamento que de mi anterior comentario, al que Ud. hace referencia, por más siendo éste puramente económico y sin más pretensiones que aquellas derivadas del enunciado del artículo, (Eficacia y eficiencia), Ud. extraiga conclusiones que solamente en su cabeza existen, además mezclando toda clase de emociones que le impiden analizar el contenido expresado de mi comentario.
Personalmente entiendo y repito lo expresado, que para completar la dicotomía enunciada, la efectividad resulta el indicador necesario para valorar los objetivos previstos en cualquier plan que se pretenda llevar a cabo.
Si Ud. me lo permite, y por aclararle un poco sus conceptos, que no sus emociones, le diré, que en todas las organizaciones con independencia del carácter de su actividad, para poder apreciar sus resultados, éstos se combinan y se formulan para determinar el grado de efectividad del proyecto que se trate.
De sus resultados se extrae quien o que finalmente es eficiente y eficaz generando lo que todos deseamos, si inclusive Ud., o sea, múltiples beneficios para la sociedad a la que se destina.
Es evidente que en el análisis de cada ciudadano o grupo político, este valorará los resultados en función a sus ratios económicos o sociales, pero, por lo pronto y en aquello que Ud. anuncia, es decir, Valpark, el resultado no resulta ni eficiente ni eficaz. Evidencia que deberán cuantificar quienes determinen que los métodos y acciones aplicadas son las más idóneas para alcanzar el objetivo. Pero como gestores y artífices de sus proyectos tendrán que asumir y entender que son sinónimos de valoración y crítica. ¿O no?.
Y finalmente como reflexión del xiquet o xiqueta, como Ud. dice:
(A superbia initium sumpsit omnis perditio)
De la soberbia, toma inicio toda perdición.
Shedorf
estimats comentaristes, veig que vos dol prou la veritat, veig que per primera vegada he aconseguit que els comentaris siguen llargs, senyal que vos interessa el tema. Ah i ací va en Valencià (se tracta d'una pàgina per a comentar no per a estar pendent d'escriure, i perquè l'entenguen tota la gent del poble, però que mal vos senta).
ResponEliminaI en Valencià,perquè no sente malament a ningú "La taxa de desocupació creix fins al 21,3% *29-04-2011 Segons l'Enquesta de Població Activa [EPA], en el primer trimestre de 2011, la taxa de desocupació es va situar en el 21,3%, enfront del 20,3% registrat el trimestre anterior."
ResponEliminaQuan creix l’atur la Comunitat Valencia és de les capdavanteres (http://www.elmundo.es/elmundo/2011/04/04/valencia/1301902341.html). Quan l’atur baixa la Comunitat Valenciana és en la que menys baixa (http://www.levante-emv.com/economia/2011/05/04/paro-baja-abril-2309-personas-comunitat/804007.html). I si hem de ser justs la Generalitat, en mans del PP des de 1995, tindrà alguna responsabilitat no?
ResponEliminaSegons la Llei 3/2000, de 17 d’abril, les polítiques actives d’ocupació són només responsabilitat de la Generalitat Valenciana.
Si continuem fent-nos els víctimes sense fer el que cal ens pot passar com a Mourinho, que ho perdem tot.
OK Shedorf, on he llegit això?
ResponEliminaIn superbia initium sumpsit omnis perditio
Tobias 4, 14
En la supèrbia comença tota perdició
el google fa maravilles jejeje
ResponElimina