Quasi tot l'any, del gener a l'octubre, podem veure als camps de cultiu una planta amb particularitats molt curioses. És el llevamà o herbeta de foc (Calendula arvensis L.). Els antics romans van anomenar Calendula, que significa petit calendari, a aquesta planta perquè els capítols s’obrin a la llum i es tanquen a la foscor, marcant així la duració del dia.
De primeres crida l’atenció el fort color groc ataronjat dels seus capítols. Si ens fixem en ell podrem observar que té flors ligulades tot bordejant la part exterior mentre que les del centre tenen forma de tub. Unes i altres són flors unisexuals. Les exteriors, amb lígula, són femenines i les interiors tubulades són masculines.
Però indubtablement el més curiós són els fruits que surten de les flors ligulades. Uns tenen membranes a les vores per ser dispersats pel vent; altres tenen pèls ganxuts perquè els animals els dispersen enduent-se'ls adherits als pèls; i un tercer tipus que no tenen cap tipus de dispositiu per la seua dispersió.
Meravella de planta que dóna color als camps de conreu i que alegra els camps en hivern, si plou!
ResponEliminaEl seu nom siuen també que es refereix, com tu expliques a les "calendas" romanes, els mesos.
De mode que calèndula voldria dir la planta dels mesos, de tots els mesos, perquè, amb aigua, florix tot l'any, evidentment més en primavera, però tot l'any!