dilluns, 18 d’abril del 2011

La transició a una vida millor en un món possible

Primer de tot vull presentar-me i saludar tots els lectors i col·laboradors del bloc. És una sort i una oportunitat poder compartir amb vosaltres pensaments, reflexions, inquietuds, propostes i somnis al voltant de la nostra vida de cada dia en este planeta d'aigua que anomenem casa, en esta aldea global que estem devastant sense aturador, que a mi m'han estat ocupant, captivant i engrescant durant els últims anys i que m'agradaria contar-vos de tant en tant. Tanmateix, em permetreu que no haja de començar justificant-me i m'estalviareu d'explicar exhaustivament el punt de partida. Tots som conscients que vivim en un planeta en crisi i que la situació s'agreuja cada dia que passa, cada decisió que prenem, cada acte que fem. Eixa crisi que els habitants afortunats dels països rics i opulents hem provocat entre tots i de la qual ens beneficiem i ens aprofitem, no és només una crisi econòmica, repetida incansablement com un eslògan omnipresent de monotonia trista, manipulada informativament fins a extrems de simplisme irreflexiu, utilitzada políticament per un màrqueting agressiu impassible, mercantilitzada i amplificada fins a l'extenuació. Hi ha una altra crisi prèvia i coetània al segment econòmic de la crisi actual, d'una dimensió molt superior i profunda, que n'és la causa principal i en serà alhora la conseqüència més greu: la crisi socioambiental i la crisi ètica en un
món immoral que ha perdut els referents de sostenibilitat i racionalitat, i ha soterrat la ciutadania democràtica, crítica i responsable sota les misèries d'una societat anònima de consum, inconscient, passiva, servil i depredadora. No trobaria una frase que sintetitzara millor l'essència de la nostra societat capitalista actual que una pintada que hi ha en un pont d'una carretera pròxima a Gandia: "Treballa, consumix, i calla o cobraràs". Ens hem convertit en això?

Per això, vull començar la meua col·laboració en el bloc amb la presentació d'un llibre que per a mi va ser un punt d'inflexió en la meua consciència ambiental i en la meua militància ecologista i transicionista. Jo venia d'una inquietud ambientalista incipient arran d'un curs universitari d'educació ambiental que m'havia sacsejat el pensament, els hàbits i les inèrcies. I Jim Merkel, amb Simplicidad radical. Huellas pequeñas en una tierra finita, em va mostrar un camí. Des d'aleshores, són molts els autors, les lectures, els projectes i les experiències que m'han ensenyat un altre món possible. Si estàs pensant que este món no pot continuar d'esta manera i has decidit canviar la teua vida perquè siga més sostenible, este llibre t'ajudarà a començar. Si algú no el troba, podem fer-ne còpies del meu o deixar-nos-el en préstec. Si algú també pensa que és hora de començar una transició a un estil de vida plena, humana i no mercantilitzada; sostenible socioambientalment i solidària intergeneracionalment i globalment amb les persones de les generacions presents i futures de tots els territoris del planeta, i amb totes les espècies vives i el medi en què habiten; una nova forma de vida humil, pacífica i generosa, que ens faça autònoms, creadors i alimentàriament sobirans, que reduïsca el consum i el nostre impacte en el planeta, que ens faça decréixer econòmicament i redistribuir els recursos i la riquesa per fer un món just i igualitari, que retrobe l'ètica i els valors i que ens retorne a la terra i la naturalesa... Si hi ha algú ahí, este llibre i estes col·laboracions són per a ell. Mentrestant, apaguem el televisor i deixem el comandament de la tele al calaix, deixem el cotxe parat, passem de llarg del supermercat i del centre comecial, i mirel el cel, les serres, el riu i la terra. És primavera, ja l'has vista? I si plantem algun cosa i després la collim i ens la megem? Bona sembra!

5 comentaris:

  1. Molt interesant l'article. M'interesen molt estos temes. Per cert, crec que entre tu i jo ha hagut una relació de tipus acadèmica... Tu de mestre meu, pot ser?

    ResponElimina
  2. Hola Eko, benvingut.
    Ací, una referència al llibre http://www.terra.org/articulos/art01015.html

    I si voleu comprar-lo via web, ací: http://www.terra.org/html/s/producto/5/magatzem/libsimpli.html

    ResponElimina
  3. Ja en som uns quants més, i no és qüestió de quantitat, que també, sinó de profunditat de pensament, de sentir el que fem per a trobar el que realment som i saber el que volem. Salut

    ResponElimina
  4. Benvingut sigues Eko. Pareix molt interessant el que pots aportar a tots els que seguim i participem en aquest bloc. Gràcies

    ResponElimina
  5. Moltes gràcies per aquesta aportació. M'interessen molt aquests temes. Jo també estic segura que practicar la sostenibilitat i la racionalitat ens ajudarà a aconseguir un món més just i més igualitari.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.