Per a poder assistir cal registrar-se en:
S'abordaran temes referents a la viabilitat de l'aprofitament de biomassa forestal i se'ns explicarà el projecte life+ per a l'ordenació dels monts d'utilitat pública dels municipis d'Énguera i Moixent.
EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.
Gràcies per opinar.
Molt interessant, però a veure qui pot anar un dijous pel matí?.
ResponEliminaEduardo a veure si ens fas de corresponsal...
No tinc temps per a fer un resum de la jornada però com a trets generals puc dir que esta gent (Ajuntament d'Énguera i Ajuntament de Moixent com a soci) han aconseguit moure's per a trobar finançament a Europa (més d'un milió d'euros procedents de life+) per a poder ordenar els seus monts, disminuint el risc d’incendi i augmentant la resistència i resiliència de la massa forestal front a les flames. Quan dic ordenar em referesc a realitzar un inventari exhaustiu de les existències de biomassa i posteriorment redactar el projecte d’ordenació per tal de planificar en el temps l’aprofitament.
ResponEliminaTot açò s'ha fet per iniciativa dels ajuntaments, que al cap i a la fi són els propietaris dels monts i haurien de ser els més interessats en que el foc no acabara amb ells.
En la jornada han participat els alcaldes d’Énguera i Moixent, els enginyers responsables de l’ordenació, l’encarregat d’efectuar la valoració dels beneficis econòmics i ambientals del projecte life+ per a tots els actors involucrats d’una o una altra manera, responsables d’AVEBIOM (Associació Espanyola de Valorització de la Bioenergia) i tres representants d’empreses del sector.
Com a punts principals s’ha destacat la necessitat de no exportar la biomassa (que genere valor ací) i la falta de gestió dels nostres monts que tenen un enorme potencial per a produir biomassa que no estem aprofitant.
Home Eduardo, això que no estem aprofitant la biomasa, no sé, no sé, L'energia ni es produeix ni es destrueix, només es transforma. I jo dic si no serà empobrir el sól quan li retirem eixa biomasa que és el sól de demà. Pa per a hui i fam per a demà? Amb este nou negoci no correm el risc de degradar més encara l'escorça de les nostres terres, la seua insolada pell. A mi el que em fa por és que per a que siga rentable este negoci no ens podem parar en palles i s'ha d'agafar la romana pel gros, o siga que molt bones argumentacions teòriques i a l'hora de la veritat unes destrosses monstruoses, el respecte pel bosc el tindràs tu, però les empreses no ho crec, ho veig i ho visc molt sovint: tira al dret! ixe tamé! acaba ya! Que més té?! No passa res! I sí que passa!
ResponEliminaNomés conec una empresa que haja practicat la silvicultura amb criteri, segons el meu parer.
Salutacions
Home Eduardo, això que no estem aprofitant la biomasa, no sé, no sé... L'energia ni es produeix ni es destrueix, només es transforma. I eixa massa forestal que ara és negoci traure del lloc on es produeix (les muntanyes) és el sòl de demà, així que què fem? pa per a hui i fam per a demà? Crec en la silvicultura, no en l'expoli del bosc. Crec que els sòls del mediterrani, ja bastant empobrits, no es mereixen quedar-se desprotegits davant l'erosió hídrica, la insolació i altres fenòmens. I ara amb la crisi, ja se sap, qui no sega, espigola. Els ajuntaments veuen el possible negoci i se'n recorden de Sta. Bàbara quan trona. Les argumentacions arriben a ser de tipus ecològic quan mai havíen pensat en l'ecologia. L'energia "neta" que es generarà farà que bla, bla, bla, com els aerogeneradors, bla, bla, bla i al remat la factura cada vegada més cara. Les argumentacions són molt xulis, i els objectius no soltar el monopoli energètic. No es tracta de donar independència energètica a les persones, als municipis, sinó fer-los cada vegada més dependents. Per això es pretén muntar grans centrals de biomasa que controlen grans companyies.
ResponEliminaNo estic en contra de la silvicultura, però la maquinària pesant no té ulls i els responsables, ja vos ho dic jo: tira, tira, no passa res!Va ixe tamé! Acaba ya! Tira al recte! Afanya't! Ho dic perquè ho veig i ho veig perquè ho visc massa sovint. Només he vist una empresa que es dedicara a la silvicultura i treballs forestals que demostrara respecte i estima cap a l'element amb què treballa, la Natura, que tinguera un criteri de treball clar en la teoria i el duguera a la pràctica.
Només vull que abans de tirar les campanes al vol amb excessiva alegria, pensem de què va la cosa. Que la idea siga innovadora no implica necessàriament que siga bona, ens ha passat massa sovint en esta època que ens ha tocat viure, els exemples que els busque cadaú, no serà difícil trobar-ne.
Gràcies Eduardo, per la teua informació.
Salutacions
Interessant reflexió safraneret, gràcies als dos.
ResponEliminaUna pregunta: Com a producció de biomasa, també entraria la producció de per exemple, pellets per a estufes de pellets?
Gràcies!
Respecte al 100% la teua opinió Safranet però vaig a tractar d’explicar-te alguns conceptes teòrics que, com tu molt bé dius, poden no ajustar-se a la pràctica.
ResponEliminaEn referència a la pèrdua de quantitat i qualitat del sòl et dic que no existeixen (que jo conega) estudis exhaustius en l’àrea mediterrània però els duts a terme a Europa, on la mineralització de les restes orgàniques és més lenta, indiquen que les pèrdues són en general poc importants si els aprofitaments de biomassa es duen a torns llargs i les fulles dels arbres es sequen i cauen al terra abans d’extraure la fusta, ja que la major part dels nutrients es troben a les fulles i fruits no a la fusta. No obstant això, el bosc mediterrani té molta capacitat per produir biomassa y generar sòl i en tot cas jo preferesc que s’aprofite part de la biomassa a que es creme d’alta intensitat en un incendi (amb major recurrència cada vegada), a partir del qual la regeneració queda molt limitada.
El mont mediterrani està adaptat a l’aprofitament forestal, que ha estat present des de fa més de 10.000 anys, i per tant, encara que la silvicultura que s’aplica puga parèixer molt agressiva, no sempre ho es així, donat el potencial de regeneració del matollar mediterrani que ràpidament cobreix el sòl i en genera. Els treballs de silvicultura mai s’han d’avaluar el mateix dia d’execució, ni la setmana posterior, sinó a l’any següent. Aquestes actuacions revitalitzen el sistema (actualment molt embellit) i disminueixen notablement el risc d’incendi, millorant, a més, la qualitat de la massa romanent i amb ella les condicions ecològiques del bosc.
Jo no estic totalment a favor de les grans plantes elèctriques amb biomassa sinó de que els propis usuaris finals (nosaltres) siguem capaços de generar demanda tèrmica (la de major rendiment energètic) per evitar l’abandó dels monts.
Jo crec que ja va sent hora d’abandonar l’ecologisme importat i posar en marxa iniciatives de gestió. La política de “NO TOCAR” i declarar parcs naturals per tot arreu ha generat més abandó dels usos tradicionals i els grans desastres que em patit aquest estiu. D’altra banda, la gestió forestal SOSTENIBLE genera riquesa i masses forestals més resistents i de major categoria biològica (molts exemples hi ha a Espanya en monts ordenats). Remarque sostenible perquè justament van ser els usos tradicionals: agricultura, ramaderia i aprofitament de carbó els que van esquilmar els nostres monts no fa molt. Tindre cautela i responsabilitat és la major garantia front a un aprofitament de biomassa, però sostinc que actualment és completament necessari si volem mantenir els nostres boscos per a les generacions futures.
Kike, la producció de pellets es fa a partir de biomassa. El pellet és un biocombustible. No és altra cosa que estella compactada amb ajuda de temperatura. Amb açò s'aconseguix una major homogeneitat, la disminució del volum i augmentar la capacitat calorífica del combustible.
ResponEliminaGràcies, Eduardo, per les explicacions teòriques, per la informació que tu tens i que jo desconec, però és com si vos hagueren de punxar per que foreu capaços de raonar i refrescar el que ja sabeu. M'explique: si no hi ha algú que diga que els boscos són éssers vius, acabem veient només biomasa i biomasa ho identifiquem com negoci i diners. No ho dic per tu en absolut, no podría fer-ho perquè no et conec, només dels articles que penges en este bloc o al programa de festes. Insistisc en la meua argumentació, les grans plantes energètiques no tenen ni ulls, ni cap, com les grans multinacionals no tenen amo, és com si les movera el capital i uns interessos difusos que res tenen a vore amb les nostres vides. Jo no vull per als boscos eixa distància entre qui els gestiona i qui viu en ells.
ResponEliminaSalutacions
Per cert, hi ha en premsa un resum prou ajustat de la jornada: http://www.ecoticias.com/biocombustibles/75279/BIOENERGIA-reduce-incendios-forestales
ResponEliminaGràcies, Eduard, per la crònica. I també Safraneret (què guapet estàs en la foto!!) per la polèmica enriquidora.
ResponEliminaEl cap de setmana llegia que a la Zona Franca de Barcelona s'ha posat en funcionament una gran planta de biomassa:
http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/nueva-termica-zona-franca-reducira-co2-bcn-2311704
Sembla que el perill que apunta Safraneret de que la gestió de les potencials riqueses dels nostres boscos acabe en mans llunyanes, que no tenen ulls ni cor, té noms i ja funciona.
El mercat de l'energia continua monopolitzat (u oligopolitzat) i totes les actuacions que ens han venut com afavoridores d'eixe mercat i, en conseqüència, dels consumidors, no han servit per a que en tinguem d'energia neta i barata. Cada dia estic més convençuda que allò de que el capitalisme vol lliure mercat no és veritat, el que vol és monopolitzar, acabar amb la competència i a hores d'ara, amb tota la desregulació internacional i nacional, quasi ho ha aconseguit.
Què se n'ha fet de les normes de edificació, que pretenien vivendes i edificis energèticament sostenibles? On estan les facilitats per interconnectar xarxes de producció "individuals" a la xarxa general? I la sostenibilitat, és amb la crisis un luxe?
Sempre hi ha subterfugis. Sempre hi ha intermediaris.
La fe en el progrés que hem tingut durant tants anys se'ns esgota. No som un poble que haja estat capaç de construir comunitàriament. A més a més, visquem un temps que afavoreix l'individualisme, la mútua desconfiança, el consum finalista. Condicions que no son gens bones perquè ens apropem a la terra com no siga a traure'n profit, en la meua opinió.
Però potser la crisis siga tan gran que canvie les condicions del joc i tant de bo siga per a que siguem més responsables amb els recursos i en la nostra manera de viure.
Gràcies, Eduardo pel resum.
ResponEliminaSafraneret jo també soc un poc pessimista en eixe aspecte, perquè sempre els projectes han de ser, "el més gran de..." "la major producció..." etc.
No podria la brigada treballar també en hivern, trent eixa biomasa, aclarint els pins que s'amuntonen i com a fils intenten sobreviure, recuperant camins, fonts, reforestant amb espècies d'un bosc més evolucionat?
Marina actualment en habitatges de nova planta s'obliga a posar plaques d'Aigua Calenta Solar, que està molt bé, però arribem a extrems surrealistes com, que donada l'hermeticitat de les finestres (obligada per llei) les habitacions no ventilen, i per això ara s'han de col·locar unes reixetes de ventilació per a regenerar l'aire. Canvi de costums: tota la vida ens hem alçat del llit, i la primera feina era obrir les finestres, ni que siga un quart d'hora.
Marina, al llegir el teu escrit he recordat aquesta opció verda per consumir electricitat a la nostra casa. Tinc bones referències d'ells i funcionen molt be.
ResponEliminahttp://www.somenergia.coop/
Som energia es una companyia elèctrica que funciona com una cooperativa d'energia verda. L'energia que ells t'ofereixen és energia 100% verda i renovable. Ells es comprometen a produïr energia verda, justament la mateixa quantitat d'energia que tu consumeixes. Es així de simple.
Per a ser soci, cal aportar primerament un capital de 100 euros (que et tornen en el cas de que finalment no t'agrade la idea). I la factura de la llum ve a ser més o menys la mateixa que a les grans companyíes.
Nosaltres ens ho estem plantejant per a d'ací uns anys...
Moltes gràcies, Kike!! M'ho miraré.
ResponElimina