La religió em dona molta por. No puc evitar-ho. I en dates tan assenyalades al calendari, com la setmana santa, em fa tremolar el fanatisme d'alguns seguidors de dirigents religiosos com el franquista i homòfob bisbe d'Alcalà d'Henares. Però encara acovardeix més que la televisió pública done veu i es faça ressò de les malalties mentals d’intolerants, com aquest bisbe, retransmetent la missa.
He sentit aquests dies a tertulians defensant-lo en nom de la llibertat d'expressió, doncs el bisbe no feia més que dir allò del que està convençut que són, bàsicament, les certeses que l'església catòlica transmet als seus fidels sense valorar les misèries i desgràcies que la seua doctrina provoca. O potser sí sàpiguen el mal que originen i els compense perquè, a canvi, obtenen la docilitat i submissió que la culpa motiva i els poderosos valoren.
Les conviccions, transmeses per personatges de certa rellevància com pot ser un bisbe per als creients, estructuren la ment i la percepció de la realitat i resulten molt difícils de modificar, ja que es tracta de “veritats” basades en la creença en valors i sentiments, que no admeten demostració ni fonament raonat, que es converteixen en prejudicis, sense base certa, que influeixen en l’opinió i les accions dels individus. La demostració racional de la seva falsedat o no aplicabilitat no acostuma a fer-les desaparèixer, d’ací el seu perill com a font de fanàtics.
Un ignorant convençut de posseir la veritat és una bomba de rellotgeria. És un fanàtic preparat per cometre els actes més abjectes, a matar o morir, en nom de la seua veritat. Les conviccions religioses i les nacionalistes, ventades sempre per interessos ocults, han sigut l'origen i el motor de les pitjors desgràcies de la humanitat. Al nostre Estat coneguem molt be els efectes, doncs hem patit les conseqüències del nacionalcatolicisme, la fatal unió de les dues fonts de veritats absolutes excloents i, per tant, d’intransigència i d’odi cap als que no les comparteixen.
Els no posseïdors de la veritat absoluta intenten raonar el que diuen, argumentant des de posicions conegudes i dirigides a objectius clars i, sempre, els queda el dubte, la possibilitat de que altres arguments i raonaments els facen canviar, doncs els temps canvien, les circumstàncies no són les mateixes ni els actors solen ser-ho, però, com pot canviar i adaptar-se a l’evolució de la societat tot aquell que té el convenciment de posseir la veritat? Poden haver veritats morals i de conducta que no varien en milers d’anys en societats que valoren la llibertat i són tan canviants com la nostra? La pràctica i l’experiència del dia a dia crec que responen a les preguntes.
Per això compartisc el punt de vista d’un dels assagistes més lúcids dels països de parla catalana, Joan Fuster, que en “Diccionari per a ociosos” descriu, de manera magistral, el perills de la convicció i dels convençuts. Diu Fuster: “Tota convicció —convicció seriosa— se us convertirà en prejudici per a les conviccions ulteriors. Penseu-hi. Cada convicció que adquiriu és un prejudici més que acumuleu. I ja sabeu què vol dir un prejudici: un vici d’origen. Si sou zelosos de la vostra llibertat intel·lectual, si aspireu a conservar la «disponibilitat permanent» que n’és el pressupòsit, heu d’esforçar-vos per ser homes d’escasses conviccions. El fanàtic és un convençut: un individu que està convençut de tot, que té moltes conviccions. No crec que el fanatisme sigui una perspectiva gaire amable. La prudència, virtut cardinal, aconsella evitar aquestes exasperacions mentals i morals. I al capdavall, per a circular per la vida, no calen massa conviccions. N’hi basten tres o quatre. Només.”
La religió em dona molta por. No puc evitar-ho.
Iron Maiden
estic amb tu al 100%
ResponEliminaA mi em donen mes por els educadors manipuladors.A misa va qui vol pero a escola o a l`institut van els xiquets per obligacio, i senten a molts radicals desgavellats que es creguen poseidors de la VERITAT MES ABSOLUTA.
ResponEliminaAixo si que fa por Germans aixo si.
Benvolgut Talco d'Ausonia, el teu comentari ens sembla interessant.
ResponEliminaEt convidem a escriure'ns una entrada redactant allò que et preocupa per a una discussió amb més profunditat de l'assumpte en qüestió.
Gràcies!
Sí, per desgràcia a l'escola també estan els professors de religió, que paguem tots, creients i no creients, omplint el cap dels xiquets de pors i culpes.
ResponEliminaEn l'article, canvies religió per política i bisbe per líder polític i continua sent totalment vàlid.
ResponEliminaestic d'acord en iron maiden, pero a mi m'acollona més encara la publicitat manipuladora, q fa el q siga per tal de vendre i fer-nos consumir, usant les nostres pors i desitjos, i ni ens donem compte. Ahi també es veuen molts estereotips i prejudicis i ens els engolim sense pensar.
ResponEliminaZhan
Ha cicero dir-li que té tota la raó. Però s'oblida que eixos professors que diu ni tan sols han entrar per oposició, com tots els que estem treballan a la pública.
ResponEliminaEstan treballan no se com i a més a més, pagats per tots nosaltres.!!!!!
I sinó és així que algú meu explique.
Aixó era...
Bona nit a tots
Para IRON MAIDEN:
ResponEliminaUna vez leída esta entrada, y respetando tu opinión sobre la religión, es absurdo que en el año 2012, y depués de varias décadas de democracia, escribas un escrito como éste en contra de la religión.
La verdad, yo te aconsejaría que si la religión te da "molta por", te lo hicieras mirar.
La "por", la dan las personas que actualmente tienen el mismo pensamiento que en el año 1936, y para hacer hincapié en lo que te digo, te trascribo textualmente en castellano, según figura en el escrito, un BANDO emitido en dicho año en Játiva, por los firmantes que aparecen en el sello del final, es decir, por los que sí daban miedo en aquella época.
BANDO
EL COMITE REVOLUCIONARIO DE ESTA CIUDAD
ORDENA, a todos los vecinos que depositen en la plaza pública mas inmediata a su domicilio, y en sitio que no interrumpa el tráfico, todos cuantos objetos, imágenes, estampas, etc., de carácter religioso tengan en su poder, con excepción de los que por ser de metales preciosos o corrientes o de alguna otra materia aprovechable, puedan tener valor material, de los cuales se desprenderán igualmente entregándolos en el departamento de Orden Público de este Comite.
Se concede para estas operaciones el plazo de CINCO DIAS, pasados los cuales se realizará investigación en todos los domicilios y en el que se encontraren objetos de los indicados serán declarados facciosos sus moradores y en tal carácter serán pasados por las armas.
Játiva 24 de octubre de 1936
El Comite
(Hay un sello de la U.G.T. y C.N.T.)
Saludos a todos, y espero que se públique mi comentario, ya que he procurado exponer mi punto de vista sin intención de crispar a nadie.
Demà ja tenim per ací a Alberto Fabra. Ara siiiii.. que podem fer coses.
ResponEliminaQue gran que és ! Li sembla a Bertin...
Crec que tens raó Mosca cojonera, i Zhan, i Xavi, i Talco de Ausonia, doncs esteu confirmant casos de fanatisme que cal desterrar. En “Els convençuts” critique el fanatisme, en general, i el personalitze en la religió perquè opine que no hi ha res que genere més fanatisme que les religions, com la història documenta en multitud d'ocasions. Les religions han sigut motius esgrimits per a cruels guerres, tortures i sacrificis inhumans i, per altra part, innecessaris.
ResponEliminaDiu la Mosca cojonera que “"por", la dan las personas que actualmente tienen el mismo pensamiento que en el año 1936”, i ho diu perquè critique el pensament de l'església catòlica espanyola que ha romàs inalterable durant segles, perquè diuen tindre “la veritat absoluta”, el que ha sigut històricament font de fanatisme.
El fanatisme té la virtut d'anular la raó i fomentar les trinxeres. És allò que permet tindre fe, és a dir, creure en allò que et diuen sense tindre possibilitat de comprovar-ho ni de entendre-ho raonablement. És allò que facilita, per exemple, continuar votant al PP sent un treballador i defendre la política antisocial i afavoridora de les classes socials altes del govern, perquè “soc del PP”, o defensar la política de Zapatero perquè “soc socialista”. Sense el fanatisme que promouen uns i altres podríem analitzar, a través de la raó, el que passa a la nostra societat i veure que la política té una importància vital, doncs ens afecten de manera greu les mesures que políticament es prenen. No és com ser del Real Madrid o del Barça. Si eres treballador i dius que eres de dretes estàs fora del teu lloc, doncs estàs recolzant els interessos dels rics, que són oposats als dels treballadors, als teus.
Potenciar el fanatisme ha sigut una manera important de control social i la religió té un paper de primer ordre, ara, en el 1936, o en el 1492. També l'educació i els mitjans de comunicació tenen, en la societat moderna, una importància clau en la potenciació del fanatisme, motiu pel qual l'església manté el control de nombroses escoles subvencionades, amb diners públics, i nombrosos mitjans de comunicació. D'ací la por que em dona la religió, com a fàbrica de fanàtics. Sense ser l'única, crec que és la més important, per la qual cosa em dona por.
Para IRON MAIDEN:
ResponEliminaSimplemente decirte que en la época que estamos, el único fanatismo religioso es el de ciertas religiones que fomentan el odio, la agresividad y la intolerancia, contra los que no son de su ramo, y no estoy hablando precisamente de ninguna religión cristiana.
No entiendo tu extremismo en este aspecto de la religión, cuando si siquiera tienes en cuenta el servicio que hacen a la sociedad en muchos aspectos, ya que en la actualidad, existiendo mas de 5.000.000 de parados en España, si no fuera por entidades religiosas como CARITAS y otras similares, muchos miles de parados, no podrían ni comer. Esas personas, seguro que no tienen "por" de la religión.
Menos mal que en España, quedan todavía muchos españoles que no tienen tu concepto de fanatismo, como se podrá comprobar en la próxima Campaña de la Declaración de la Renta, en la que mas de 7.000.000 españoles marcarán como cada año, y de forma voluntaria (sin miedo), la casilla correspondiente a la Iglesia.
No quiero extenderme mas, gracias por debatir un poco sobre este tema.
SALUDOS A TODOS.
"A veure.
ResponEliminaJa que pareix que sóc sense voler, el que va obrir un comentari nou sobre la reflexió profunda d'Irion Maiden.
Vull aclarir, per a qui no sàpia interpretarlo, que a Missa no esta ningú obligat a anar, i també aclarisc ara que a l'assignatura de religió no esta ningú obligat a matricular-se.
Per tant no són eixos clerics o professors de religió els que em donen pànic, si no que són els professors de matèries com el Valencià, Humanística, etc. Assignatures que son obligades i que es dediquen a manipular, els que verdaderament em fan una por que cagues."
Humanística... valencià...
ResponEliminaAssignatures que es dediquen a manipular...
Interessant reflexió
I si en matemàtiques ensenye que no puc tindre 3 euros i gastar-me'n 5?
També estic manipulant amb la meua assignatura?
No, millor encara: Si en Coneixement del Medi explique als meus alumnes que el petroli va a menys, que cada vegada està més car, que contamina, que d'ací 15 anys serà història... i que les polítiques actuals ataquen tot intent d'energia renovable?
També estic manipulant? No?
El que pense, Talco d'Ausonia, és que tots manipulem quan parlem, quan ensenyem, quan actuem... tot és subjectiu. Parlar objectivament és molt difícil.
Això és bo. Utilitzar la paraula per a ensenyar, és utilitzar-la per a convéncer d'alguna cosa. El poder per a canviar les coses...cap al be? cap al mal? Evolucionar? Involucionar?
Ahí està el vertader perill, en la interpretació que cadascú té del que està be, o del que està mal. Bé per a quí? Mal per a quí? Bo per a ara? Bo per a demà? Mal per a uns pocs? Mal per a uns molts?
Meditem?
Salutacions.
PD: És el que jo pense.
No puc estar més d'acord amb Kike. Una cosa és tindre opinió i manifestar-la i una altra ben diferent és manipular des de les creences, que no des de la ciència.
ResponEliminaExemples com els que posa Talco de Ausonia de matèries que són científiques no tenen cabuda en un debat sobre el fanatisme. A no ser que es busque provocar debat, la qual cosa també és interesant.
Però a mi m'interesa molt més que la reflexió vaja per on planteja Iron Maiden. I és que la por ens fa molt manipulables i d'això se n'aprofita el poder.
Anit el Salvados de La Sexta, Qué Dios te lo pague, va estar molt interesant:
http://www.lasexta.com/sextatv/salvados/completos/salvados__que_dios_te_lo_pague/603853/1
I que tingueu un feliç Dia del Llibre, més llibres, més lliures...