Aquests dies, especialment els cap de setmana, els
camps s'animen amb un moviment inusual de cotxes, persones, de crits,
rialles i de vegades cançons que ressonen en els marges de
pedra seca i trenquen el silenci dels oliverars. A l'hora d'esmorzar
i de dinar el fum de fogueres marca el punt d'encontre dels
plegadors. Ja de vesprada, a poqueta nit, toca fer cua per
descarregar la collita a l'almàssera on les olives seran
moltes, fins que formen una pasta amb la qual s'ompliran els
esportins, i premsades per extraure l'apreciat suc daurat.
Aquest procés s'ha repetit durant mil·lennis.
El conreu de l'olivera ha sigut una benedicció per a les
persones que ho aprofitaven tot d'aquest arbre i dels seus fruits
però, com en tantes altres coses, la forma de vida actual fa
que balafiem gran part dels productes que utilitzem. I l'oli no és
una excepció, amb els perjudicis que això provoca.
La forma de vida actual ens ha dut ha abandonar
pràctiques mil·lenàries d'aprofitament de les
matèries primeres (reciclatge s'anomena ara) que mitigava la
greu contaminació mediambiental que la humanitat deixa com
empremta al planeta. Podem recordar que fins fa molt poc temps
(encara se'n fa en alguna casa) a les cases es preparava sabó
amb l'oli de cuina usat i la morca, el solatge que quedava al fons de
les gerres de l'oli.
Ara que és època de fer olives,
moldre-les a l'almàssera i emportar-nos l'oli a casa, caldria
recordar la gravetat de la contaminació per l'oli domèstic,
el que sobra a la cuina i aboquem al fem o a la pica d'escurar. Hem
de ser conscients que un sol litre d'oli pot contaminar un milió
de litres d'aigua i, a més, que barrejat amb altres residus
forma taps al desaigüe i a les clavegueres, on alimenta als
escarabats i als rosegadors.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.
Gràcies per opinar.