dijous, 22 de març del 2012

Plantes d'ací: Barralets, capblau, marcet



Marcant en inici de la primavera surten per tot arreu unes plantes xicotetes, amb fulles lineals i estretes, del centre de les quals surt erecte una tija sense fulles (l’escap) amb petites flors blaves amb forma de barralets. És la Muscari  neglectum,  una planteta que passa l’hivern sota terra, protegint-se del fred en forma de cebeta (bulb) per poder tornar a la llum i al calor primaveral.


El nom del gènere Muscari  driva del sànscrit “muska”, que significa testicle, perquè l’olor que despedeix recorda al mesc, que era un perfum obtingut d'una glàndula del mascle del cérvol anomenat cérvol mesquer. Aquesta olor rància és la que utilitza la planta per atraure petites mosques, escarabatets i formigues per efectuar la fecundació, ja que l’obertura de la boca de la flor és massa estreta per a que la fecundació la realitzen abelles o borinots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.