dimecres, 7 de març del 2012

El dia de la infàmia: quan els hòmens perden la vergonya i la dignitat



Alguns ja ho sabien des del principi i altres ho han intuït des de sempre, des del primer dia de tots els que vindrien. Des de d’aquella setmana deshonrosa prèvia a la constitució del nou ajuntament i la investidura del nou alcalde, quan el sr. Perales, la persona que nascuda de les ombres havia creat la ficció d’una esperança, que tenia la clau d’un canvi tan llargament cobejat i que era dipositària en préstec de la confiança de tants crèduls, desoint el clamoreig expectant i el fervor popular irrefrenable que bategava als carrers, es deixava acaronar i magrejar impúdicament per les ofertes temptadores d’eixe cant de sirenes corrompedor que el PP li llançava un dia sí i l’altre també. Una “oferta inmejorable” que feia xixines qualsevol principi ètic elemental (la paraula donada, l'honor, la lleialtat, la confiança, les promeses fetes...) i esborrava la memòria immediata de la humiliació a què havia estat sotmés fins a l’últim dia en una estratègia de persecució i enderrocament sense treva. El PP de Vallada, eixa tela d’aranya omnipresent que el va injuriar, difamar i menysprear sense descans; eixe que va tractar de desfer les seues candidatures i en va denunciar la darrera per incompliment de la llei de paritat de sexes a la Junta Electoral per invalidar-la i impedir que l’Agrupació d’Independents poguera concórrer a les eleccions; eixe que al mes de setembre s'insinuava coquetejant al PSOE per presentar una moció de censura contra el flamant alcalde rebel i defenestrar-lo a la inexistència; ara li oferia en una mà putrefacta prebendes immorals que feien pudor de carnús. Aquella primera volta, potser demorant estratègicament el seu “sí quiero” definitiu per evitar un escàndol majúscul que no podia assumir, el galà va rebutjar l’oferiment generós i sensual de la seua dama. No la deixava ficar-se al llit però la deixava passar a l’alcova i, a voltes, alguna nit, fins i tot la mirava despullar-se darrere de la cortina i es delitava per aquelles carns sinuoses que olorava i quasi podia palpar... I mira per a on, el dilluns 5 de març no s'hi va poder resistir més, el desig li va poder i van consumar l'acte: un coit brutal que quasi és pecat.

Diu el nostre diccionari que la infàmia és un 'acte que mereix el blasme públic per alguna cosa deshonorant' i una 'acció vil'. En tot dos casos, la semàntica dels termes remet a la idea d'un comportament menyspreable que mereix el repudi social i l'abominació de la gent decent. En tots dos casos, l'etimologia ens interpel·la des de l'ètica, des d'eixe horitzó de valors que determina el sentit del comportament humà i que genera deures i obligacions responsables amb els altres, això és, que imposa límits a la barbàrie i barreres a la incivilitat. És des de l'ètica que ens acostem a la consciència del bé, de la virtut, de la legitimitat, de la llibertat i de la dignitat humanes. L'ètica i la política eren dos dimensions inseparables de la vida humana col·lectiva que van emergir estretament imbricades en el món grec que les va vore nàixer i que ens va llegar la filosofia i la democràcia.


El que acaba de fer el sr. Vicent Perales trencant unilateralment i traïdorament el pacte de govern amb el Grup Municipal Socialista i afanyant-se a subscriure un acord covat des de fa mesos amb el PP que l'ha vilipendiat, humiliat i ajusticiat des de fa anys és, senzillament, immoral, injustificable i inacceptable. Això no ho fan els hòmens. Això només és capaç de fer-ho algú sense ètica que ha perdut el control de si mateix i que s'ha abocat a un caos que oscil·la entre el drama i l'esperpent. No és en absolut una qüestió de governabilitat, de distància ideològica insalvable i gestió política irreconciliable o d'estratègia partidista, habituals en el carnestoltes pervers de la política contemporània. És molt més greu i més detestable que això. Eixe comportament és una agressió voluntària i dolosa a la bona fe, una escopinyada purulenta a les esperances i a la il·lusió de tants innocents que van somiar  un canvi polític necessari i peremptori i que hi van dipositar tants esforços i tantes llàgrimes de dignitat. És un atemptat a la lleialtat de companys de candidatura, de votants i de socis de govern, una punyalada insensible a la generositat de molts i a la voluntat de la majoria, que van expressar en les urnes un sentir i una direcció, per primera volta des de feia més de vint anys: un viratge en el rumb i una altra manera de governar i de fer un poble millor. És també, sobretot, un acte mesquí de qui està ressentit i actua amb la fúria del rancor i la revenja contra un poble que no el va votar i li va donar l'esquena, de qui es creu per damunt d'un poble a qui és indiferent i que en privat i en públic repugna una vegada i una altra. És la malícia de l'impotent i la ràbia de l'envejós, delerós d'un poder i d'un reconeixement públic que no ha merescut mai i que ara ha perdut per sempre. 


“No habrá paz para los malvados”

Parafrasejant la sentència del títol de la pel·lícula més guardonada en els recentment celebrats Premis Goya del cinema espanyol, la gent decent no pot permetre que este ultratge a l’esperança s’oblide, que esta ofensa col·lectiva quede impune. Si no cridem ben fort ni eixim al carrer a expressar la indignació, a demanar responsabilitats i a reclamar justícia, mai no podrem després tornar-nos a mirar a l’espill dels nostres veïns i dels nostres fills i no sentir impotència i desolació. És l’hora de no renunciar als somnis i de no permetre el naufragi moral d’un poble. És l’hora d’una primavera valladina i és el moment dels jóvens i dels valents. Este nou govern serà legal però no és ètic ni legítim: són només les despulles polsoses amb olor de naftalina d’alguns hòmens que van perdre la vergonya i la dignitat.



15 comentaris:

  1. Un 10 a Simó , a Vicente Perales....no cal ni mentar-lo, l´acte que ha fet, ho diu tot, fem pur fem.
    Josep R.

    ResponElimina
  2. ja esta aci el q faltava per al camarote dels germans Marx jajaj

    ResponElimina
  3. AMEN SENYOR SIMO.

    VAS PER A BISBE

    ResponElimina
  4. Dones també classes d'ètica???
    Mira el teu entorn més pròxim i si això, ja parlem!

    ResponElimina
  5. Ni dignitat ni vergonya tenen qui són capaços de cometre una infàmia com esta. Com dius fa olor de carnús, perquè s'han de menjar uns a altres. El mal és que ho pagarem tots. Estos no treballen de baes i l'ajuntament deu 25 milions d'euros. Serà interessant vore què tarden en posar-se un sueldo, i de quina quantitat.

    ResponElimina
  6. Els que no tenen arguments per rebatre insulten i desqualifiquen. És el que ha fet sempre la dreta d'aquest país, i la d'aquest poble és igual però més inculta, bròfega i garula. Molt bo l'escrit Simó.

    ResponElimina
  7. Molt bo Simó. Estic amb tu, la raó està de la nostra part. Som més i millors !!No passaran!!

    ResponElimina
  8. Molt ben fet, Simó. M'ha agradat el que dius, compartisc l'opinió, i vull dir també als del psoe que no es desanimen, que la primavera està arribant al nostre poble, que poc a poc la gent es va atrevint a opinar en el blog, en el G+, en el carrer i al final ... en les urnes, segur!
    Em pense que este canvi de pactes no serà l'últim per al señor perales, ja ho vorem, ja, la llàstima és que ho pagarà el poble, pero en fi, ... continuarem la marxa

    ResponElimina
  9. A vorer si ensenyes als teus la lliçó, q falta és fa!!!
    Parauletes en tenim tots, però després actuem com actuem, i clar...
    No cal donar lliçó avançada d'ètica o moral, que ací a Vallada tots ens coneixem

    ResponElimina
  10. El que hi hauria que fer es eixir al carrer per a demostrar que no estem conformes en el que han fet, pero esta clar que aquest poble no te valor i si molt de que siguen el altres qui traguen les castanyes del foc.
    Qui s’apunta a una manifestació en la porta de l’ajuntament?????

    ResponElimina
  11. VALLAINA:
    EL QUE HA PASSAT ES QUE HI HA GENT QUE SOLS VOL EL PODER PER DAMUNT DE TOT COM SON PERALES I ELS DEL PP!!!!! JO TAMBE DIC SI A LA MANIFESTACIO......FIQUEU DATA I HORA I ACUDIM TOTS PERQUE ES L'UNICA FORMA DE QUE ENS SENQUEN!!!!!

    ResponElimina
  12. Si algú ho pot explicar s'agrairia,

    1,- " Este nou govern serà legal però no ... ni legítim".

    2,- "És la malícia de l'impotent i la ràbia de l'envejós, delerós d'un poder i d'un reconeixement públic que no ha merescut mai ..."

    Entonces como es alcalde?

    3,- " la gent decent no pot permetre que este ultratge a l’esperança"
    A mi entender, muy poco afortunada esta afirmación. Son más decentes los votantes del PSOE que los demás.

    4,- " ... la infàmia és un 'acte que mereix el blasme públic per alguna cosa deshonorant' i una 'acció vil'. "
    La deshonra y una acción vil son acciones muy graves para acusar a cualquier perona. Sin tener toda la información, más bien muy poca, tengo entendido que no hace mucho tiempo hubo problemas con el equipo de gobierno. En consecuencia, y sin olvidar que todos los concejales se deben al servicio público, es posible que buscando la estabilidad se haya tenido que romper el pacto.
    No obstante, si alguien puede dar luz sibre este tema, se agradecería.

    5,- " ... es deixava acaronar i magrejar impúdicament per les ofertes temptadores ...".
    No es el sr. Perales alcalde? No es AIPV la candidatura menos votada?.

    ResponElimina
  13. Hombre, Simo: Muy bueno tu comentario, sobre todo cuando perdeis la alcaldia de la misma forma que la ganasteis, ¿cuantos vais a salir a manifestaros? ¿los 800 y pico o 900 y pico que votasteis al PSOE? ¿estais indignados? cuando arrevatasteis el ayuntamiento pactando con la minoria votada para ser mayoria en el ayuntamiento y ¿vosotros os llamais eticos?, la etica es otra cosa, etica es ser fiel a los principios de uno mismo y no cambiar pase lo que pase,etico es no pactar con un partido que supuestamente era de derechas y os la hiba a meter dos palmos cuando pudiera,y aun asi pactasteis, pero no, vosotros queriais la alcaldia costase lo que costase y hechar a Fernando del ayuntamiento como fuera, cuando habia ganado las elecciones democraticamente y por solo seis votos no obtuvo la mayoria absoluta.
    Asi, que ahora ¿de que os quejais? si os han dado con la misma medicina,ahora tendreis que hacer oposición y demostrar que sois tan democratas y tan eticos como decis y ya se vera en las proximas elecciones quien gana democraticamente y eticamente, que lo de eticos os lo acoplais a vuestro gusto y no veis más haya que de vuestras propias narices, eticamente hablando, claro, y con todo el respecto a que os manifesteis,para eso, y por eso estamos en democracia y lanzo una pregunta al aire ¿que hubiera pasado si se hubiese manifestado todo el electorado que voto al pp aqui en el pueblo en las generales? cuando arrevatasteis el ayuntamiento con el famoso pacto,¿hubierais dejado la alcaldia? lo dejo ahi a ver si tenemos más sentido comun y somos eticos, y no hagamos como los niños ahora que nos han quitado el ayuntamiento nos manifestamos porque creemos que tenemos toda la razon y somos los unicos democratas. Más coherencia señores, que ni somos niños ni la gente es tonta(con todos mis respetos).

    ResponElimina
  14. Salut, Cova negra. He de començar coincidint amb tu que va ser un gran error pactar amb l'Agrupació d'Independents de Vicent Perales, era un acord complex i difícilment justificable des de la coherència ideològica i la trajectòria política d'uns i altres. No era gens fàcil prendre eixa decisió i la conjuntura de pressió social davant l'expectativa d'una oportunitat històrica de canvi de govern la va precipitar encara més, potser sense temps d'analitzar reflexivament les bondats i els riscs reals que comportava. Va ser una decisió que s'ha demostrat temerària i quasi negligent, i quan no se'n tenen en compte els perills, les conseqüències poden ser desastroses. Caldria, per tant, no ho negue, fer autocrítica i entonar el mea culpa també. Hi ha, al capdavall, una dimensió de responsabilitat que s'ha d'assumir, sense reserves.

    Però hi ha també una altra dimensió de responsabilitat, de culpabilitat dolosa, molt major quantitativament i qualitativament, en la crònica d'esta gran frustració anunciada, en este frau col·lectiu, en esta fabulosa estafa, en este engany sense precedents. Vicent Perales sempre va vendre al poble, a tots, que va abandonar el Partit Popular, va constituir el seu propi partit i va concórrer a les eleccions locals en dos ocasions per discrepàncies profundes amb les maneres de governar i gestionar del PP i del seus principals dirigents, que fregaven contínuament la il·legalitat, l'arbitrarietat i la irresponsabilitat, i que ratllaven sempre en el nepotisme, l'autoritarisme personalista, l'excés, l'abús de poder, el caciquisme i el clientelisme polític. Sempre va presentar al poble que la seua era una croada noble per a propiciar un canvi de govern municipal, per a conformar unes altres majories polítiques, per a fer possible la constitució d'un nou equip que començara a governar i a actuar d'una altra manera, més responsable, més democràtica, més transparent i millor. Així va convéncer les persones que, de bona fe i amb la millor de les intencions, li han donat suport i han format part de les seues candidatures; així va persuadir els seus votants que, innocents i exculpats, el van creure i li va entregar la seua confiança.

    I ens va enganyar a tots. No són només paraules donades i promeses fetes al llarg d'anys, no són només aventures i batalles comunes que s'han lliurat en les travessies polsoses d'una oposició compartida tant de temps. És un acord de govern llargament parlat, consensuat i firmat davant de notari. La decepció, la falta d'ètica i de vergonya, la indignació, no és per deixar de governar, no és per perdre el poder d'un ajuntament endeutat més enllà de tots els límits assumibles i en fallida tècnica, producte d'una gestió política nefasta i viciada heretada i d'una praxi de govern desastrosa que han produït uns efectes ben visibles en la magnitud de la tragèdia palpable al poble. No era cap caramel posar-se a governar en el panorama de la desolació. La indignació és per l'engany tosc, és per la premeditació i la traïdoria, és per l'estafa colossal. El que ens ha remogut les entranyes i ens ha fet esclatar de ràbia és que ens hagen mort la il·lusió abans de començar, és que ens hagen despertat quan començàvem a somiar. I això, alguns ni li ho consentim ni li ho perdonem.

    Hi ha motius per a eixir a protestar i a demanar vergonya i dignitat el dia 24 ? Jo crec que sí. Vallada ha consentit massa anys la manca d'ètica, l'abús i la injustícia. Ja és hora de dir que no. Molts no aniran el dia 24 a manifestar-se, però altres sí que ho faran, per dignitat personal. Hi ha alguna cosa que en esta solsida malèvola s'ha somogut del tot i que ja no es pot parar: la primavera ja ha arribat i hi ha molta gent que anirà a vore-la. Va per ells.

    ResponElimina
  15. Saludo Simó: como tu bien dices estar muy indignado, muy enfadado etc. Ya al día siguiente del pacto que hizo vuestro grupo con AIPV ya os lo advertí, también el PSOE si no recuerdo mal, dijo en su momento que no hiba a pactar con nadie, hicisteis todo lo contrario me parece que todos los políticos están por la labor de: "prometer hasta el meter y una vez metidos nada de lo prometido". Sois muy libres de manifestaros y todo eso, pero sepas que por mucha primavera solo vais a ser un puñado de votantes del PSOE, el pueblo voto, y lo hizo democráticamente, gano las elecciones el antiguo alcalde y por solo 6 votos no gano con una mayoría absoluta, le arrebatasteis el ayuntamiento con la típica palabra "cambio" que no deseaba una mayoría de pueblo, de hecho te puedo afirmar que en las generales el PP obtuvo una mayoría aplastante que quizás si se hubiese producido en las locales, no estaríais hablando de pucherazos, de traición etc. Solo te puedo afirmar que la única forma que hay, para tener la razón, es ganar en las urnas, me parece muy correcto que os manifesteis pero a lo hecho "pecho" no solo de manifestaciones vive el hombre y el pueblo sigue donde esta y las cosas se haran igual, peor o mejor que se han hecho hasta el momento y dentro de cuatro años volveran "las oscuras golondrinas a anidar" y ganaran las elecciones otra vez los mismos. Con esto solo te digo que no vale la pena esa lucha tan democratica, porque gane quien gane hay quien dice "que la hera es meua" y con esto te vengo a decir que por mucha manifestación o como decís "la primavera" con flores o sin ellas van a gobernar 3 años y tres meses, nos guste o no, y el cabreo, la indignación, la etica , la razon y la moral,los politicos se las pasan por "el forro del zapato", asi, que en las proximas elecciones formar partido y a intentar ganar las elecciones que ya hace un monton de años nos las gana el PSOE en Vallada, ni pactando.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.