dimecres, 2 de novembre del 2011

El Picut Roig


El picut roig, becut roig o morrut de les palmeres, que tots aquests noms reb, ja està ací, atacant les palmeres de Vallada. Podeu veure els efectes devastadors en la palmera que està al jardí de l’església evangelista. Aquest insecte és la plaga més preocupant actualment en les palmeres de la península, doncs formen galeries dins de les palmeres de fins a un metre, el que provoca que les fulles comencen a posar-se grogues y a doblegar-se, fins arribar a la mort. Les espècies més afectades per aquest corcó són les datileres (Phoenix dactylifera) i les canàries (Phoenix canariensis). La plaga es va detectar per primera vegada, en Espanya, a Almuñecar en 1994 i posteriorment en altres punts d’Andalusia, Murcia i la Comunitat Valenciana. En tots els primers casos detectats, els insectes han arribat mitjançant palmeres adultes infectades procedents d’Egipte i altres països del nord d’Àfrica. 

Palmera atacada pel picut roig
El Picut Roig (Rhynchophorus ferrugineus)  és originari de les àrees tropicals del Sudest Asiàtic. Passa per un cicle vital que pot durar entre quatre i cinc mesos, depenent de les condicions mediambientals. La femella posa els ous del quals sortiran les larves; aquestes es desenvolupen fins que, amb fibres de la pròpia palmera, fan un capoll on es converteix en pupa per transformar-se en insecte adult. Les larves no tenen potes i són de color groc marfil amb el cap rogenc, mesura cinc centímetres en el seu màxim creixement i té poderoses mandíbules, tant que si ens acostem al tronc d’una palmera infestada podem escoltar com roseguen.  Completa tot el cicle biològic dins del mateix hostatjador, sense canviar de palmera fins que ha sigut destruïda totalment i els adults surten buscant noves palmeres.  

Exemplar adult de picut roig (foto Wikipedia)
D'adult és molt vistós, té un rostre allargat y corbat, mesura de dos a cinc centímetres de llarg i un d'ample, és de color marró rovellat. El picut roig en el seu estat d’adult té una vida de entre 45 a 90 dies. S'alimenta de sàvia de palmera, per la qual cosa detecta a distància l’olor de la sàvia provocada per la poda. Té una autonomia de vol de cinc kilòmetres i gran potencial reproductor, doncs  cada femella pon entre tres-cents i cinc-cents ous.

1 comentari:

  1. La veritat es que de moment el picut sols afecta a Phoenix canariensis en més del 95% dels casos però una vegada acabe amb aquestes és dona per suposat que afectarà a Phoenix dactilifera, Washintonia rubra o inclús l’única palmera autòctona a la Península Ibèrica, el palmito (Chamaerops humilis).
    No existeix, de moment, cap tractament fitosanitari efectiu ni econòmicament viable contra la plaga i tota palmera afectada acaba morint en poc temps pel que es recomana tallar, triturar y cremar les restes (abans que la palmera es seque).
    L'expansió d'aquesta plaga té a veure amb la seua naturalesa invasora. El fet que ací no tinga enemics naturals ha desencadenat una colonització explosiva que acabarà probablement amb la major part de les nostres palmeres.
    L’única esperança es troba ara a la particularització del control biològic per a aquesta plaga.

    Eduardo Calabuig

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.