dijous, 10 de novembre del 2011

MoSSEGUELLO, MANTE, PEBRÀS... ∞




Ací estan les paraules que més ens han agradat i que segur que ara anem pronunciant-les amb més alegria que de costum:

1. Mosseguello 37

2. Mante 33

3. Pebràs 32

4. Bascollà 28

5. Xeu 24

6. Batecul 22

7. Androna 21

8. Nyespla 19 / Nyofla 19 / Aguasilat 19

9. Asporrejat 18

10. Reballar 17

11. Tararot 16 / Trompina 16

12. Embeulat 15 / Jassà 15 / Asbalaït 15

13. Cosquelles 14 / Tarambana 14

14. Despitralat 13 / Batidor 13

15. Carrampano 12

16. Asgarros 11

17. Furgastores 10 / [Da Xavo 10]

18. Regaixó 8


Ha estat una celebració de la Jornada Europea de les Llengües molt bonica, perquè hem pogut compartir moltes paraules, reflexionar sobre com parlem i divertir-nos compartint-ho amb familiars, quadrilla, amics del poble i forasters que també han votat.

Ara el problema és com parar, perquè cada dissabte, sopant, van eixint-ne més i més. Potser l'any que vé n'afegim tantes altres que no hem dit, com POLISSERO,COMPRAORA... De moment podem anar posant-les conforme vagen venint-nos al cap en la secció corresponent del blog (o google+web!), i l'any que ve ja trobarem alguna celebració creativa, " què vos pareix??"

En honor a la paraula guanyadora, una foto de la natura que tenim en el terme de Vallada, barranc de Boquella:



13 comentaris:

  1. M'ha agradat molt la iniciativa i crec que té molt de suc encara. Se m'ocorre que per donar més difussió a estes paraules tan peculiars i que signifiquen tant i tan bé el que volem expressar, podríem publicar-les en algun mitja gràfic del poble, el cas és que només se m'ocorre el programa de festes, però tampoc és tan mala idea, no?
    Bé, ja direu alguna cosa la resta d'enamorats de les paraules singulars. Salutacions

    ResponElimina
  2. Tinc una idea Dora!
    Al Google plus, al igual que al twitter, es permeten les hashtags.
    Una hashtag és una paraula acompanyada de "#" que funciona com una etiqueta molt fàcil de trobar. De manera que al buscar-la en el google plus, et trau totes les entrades públiques etiquetades amb aquest hashtag.
    M'explique millor: Si a tu et ve al cap la paraula "polissero" i escrius al google plus: #paraulavalladina Polissero; si jo busque #paraulavalladina, de seguida en traura la teua entrada (sempre que l'hages fet com a pública.
    Fem la prova?
    Afegiré les meues noves: compraora i menjar rata.

    ResponElimina
  3. Jugar amb les paraules sempre és una bona idea, i de bades!! Safraneret proposa deixar constància per escrit d'este tema. És una bona idea, ja siga al programa de festes, al de moros, al google+ (com diu Kike)...

    Això ho deixaré als especialistes en llengua i en imatge-tecnologia, però si voleu que col·labore, ho puc intentar. Ara acabe de provar el tema dels hashtags, amb paciència i una canya, igual ix bé.
    Ja em direu si ho trobeu al g+, val?

    Dic que necessitem especialistes perquè estaria bé parlar de l'origen de les paraules i la seua evolució de manera un poc més seriosa.
    Exemple: d'on ve la paraula MOSSEGUELLO. Jo crec que l'origen és llatí, deien "mure caecu", que vol dir "ratolí cec", després s'afegix el sufix "-ello" i ja ho tens!! Si no és exacte, per favor, podeu explicar-ho!!

    Una curiositat personal: en francès els mosseguellos no deuen de ser ceguets sinó pelons, perquè es diu "chauve-souris" (trad. literalment: "calb-ratolí). Sempre m'ha fet gràcia!

    Ara, Kike segur que tindria una foto ben xula, o Javi, o altres fotògrafs del poble, per a il·lustrar-ho i documentar paraules i expressions que dóna goig compartir !!

    ResponElimina
  4. Dora, la comparsa San Borla, es aquest any l'encarregada de fer el llibre, aixi que ja saps q tens les fulles q necessites disponibles.

    ResponElimina
  5. Eeiii, que jo no sóc només que la que ha encés l'interruptor de les paraules. La meua entrada era per celebrar les llengües de manera totalment lúdica i passar-ho bé, res seriós. En realitat, el millor de tot són les aportacions dels lectors i de valladacity, com el capítol de l'"endressadora" contat per Kike, això hauria d'aparéixer al programa de Moros i cristians, sense dubte!! Encara no sé com, però segur!!
    Quan vaig fer l'entrada era en plan "divertiment", i m'encanta vore que hi ha tants enamorats de les paraules singulars, com diu Safraneret.
    No sé com arreplegar tot el que heu anat dient en comentaris solts per a fer-ho fàcil de compartir en el programa, però ho agraisc i si valladacity, Safraneret, Kike, la meua cosina, Tània, Simó..., i tots els que tinguen ganes volen, es pot intentar fer dos paginetes d'entreteniment, no??
    A vore si ens anem animant i el resultat és "compartible", encara tenim temps d'anar aportant cosetes. EN google plus ja diuen altres paraules més: PANÍS,COMPRAORA, BEULA, POLISSERO, BEN AVERIGUAT,REMBLAR...
    Haurem de fer una selecció, perquè algunes no tinc ni idea d'on venen. Per exemple. MANTE, algú sap d'on ve MANTE???
    Este matí m'han dit que potser ve de "Amante", però no m'acaba de quadrar, crec que haurà de ser alguna cosa més usual, més òbvia i natural.
    Si ho sap algú, que ho manifeste i se li agraïrà!

    ResponElimina
  6. Dora, aquest matí li he sentit a mon pare dos paraules que feia anys que no les sentia,¡ESGARRACIMALS I ALBARSER!,crec que son molt bones i molt Valladines.Que et sembla?.

    ResponElimina
  7. Molt bones, cosina! ESGARRACIMALS, ESGARRAMANTE, SALTABARRANCS... Al Google+ la gent va posant-ne de molt bones, com PANÍS, BEULA, RAMBLAR, AÜCAR, GALIMA, MONERA,POLISSERO, ARREUSSAR,fer l'ASQUETA...
    a vore si s'animeu i aneu fent comentaris, que són el millor de tot!!!!

    ResponElimina
  8. Quantes paraules he redescobert!Les he escoltat tantes voltes a els meus majors!Jo vos en deixe unes quantes que estos dies m'han vingut al cap.
    Motoroni(maquina o altifell de grans dimensions), casurro(també es pot dir trompellot), bolauret(la samara d'algunes flors que en fer vent se'n bolen)bascollà(colp que es pega amb la palma de la ma, entre el cap i el coll, però per darrere),sanguango(individu que va brut i desmanegat o condició d'aquest),posteta(de la sequia i de portar mones),sumar(quan brolla aigua lentament),sitiet(protector del la taula contar el calor que desprenen alguns recipients), arramblar(acte de furtar eficaç i rapidament), parà(situació gastrointestinal greu, que tenen els animals quan no poden fer de ventre) i figa-molla(Adjectiu per definir una persona debil fisica i emocinalment)

    ResponElimina
  9. A mi em vé al cap una, arrel de bascollà,i eixa es:¡REBET!(bascollà que es pega de costat,a traició),i un altra arrel de figamolla,i es ¡MITJAFIGA!(mes o menys se sol dir a la dona que es fluixa o vergonyosa).

    ResponElimina
  10. Com estem de primaverals, hui divendres!
    Fa anys, vaig sentir els músics de la banda (els millors!!) cantar i escenificar esta cançoneta:
    "Això que tenen les dones
    RANT al cul... per baix!". Sabeu quina és??
    em pense que continuava:
    "és una xocolateeeeera!
    rant al cul
    rant al cul
    rant al cul
    Per baix!"
    i anaven fent el gest amb les mans

    També serà com quan dius "ha passat RANTERET"
    Podieu dir més parauletes d'ixes dels sopars de quadrilla, que estan divertides!!

    ResponElimina
  11. Hola! Sí que té raó "una cançoneta", esteu primaverals, jejeje
    Ara que pense, ma uela no parlava de la tardor, sempre deia: estem en la primavera de l'hivern. Per alguna cosa serà! Només coneixia la primera part de la cançó, segur que té els gestos divertits, coneguent la fama dels músics. Sempre he admirat la seua capacitat de ser tan constants i perfeccionistes per a la música i ser tan oberts i divertits. Són molt bons!
    Això de RANT i la que diu la meua cosina, la de ARREL... no serà una adaptació de ARRAN o A RAS DE ??? Ni idea, què diuen els especialistes?? estan molt calladets últimament.
    La de RANTERET m'encanta, la posaré al google+, per si voleu comentar-la, val?
    És genial que en esta entrada hi haja bon ambient perquè de moment, els millors comentaris són els que aneu aportant, en forma de "andressaora", de "cançoneta"...
    A vore si s'anima més gent, que hi ha moltes vivències i reflexions gracioses, o més profundes per a compartir. Gràcies!! i continuem si voleu, per a mi és un plaer

    PD: Posaré la lletra de la cançó a l'apartat de "Dites i refranys" si no li importa a la persona que l'ha escrit, i ací només fem paraules, que és més simple i dóna més joc.
    Bona nit, cresol...

    ResponElimina
  12. Dora,tinc una frase que no sé si ja s'ha dit,pero jo solc dirla prou a sovint, per que tota la vida l'he sentit. Eixa frase es: "mirant les musaranyes".A tú no et sona?,ono te l'han dita mai?.Crec que de xicotets, a quasi tots,per no dir a tots,en alguna ocasió mo l'han dita.Sobre tot a l'hora d'estudiar o de fer els deures.La paraula "musaranyes", jo no l'ha sentida mai en altre poble,tal volta es valladina.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.