dijous, 17 de novembre del 2011

Aus al nostre poble (XX)


Nom castellà:  Jilguero
Nom valencià: Cadernera / Cagarnera
Nom científic: Carduelis carduelis



Aus del nostre poble arriba al seu ocell número 20, i com no havíem de dedicar-li aquest espai a la Cadernera o Cagarnera com la coneixen al nostre poble.

Sobradament coneguda per tots i apreciada principalment per el seu cant, la Cadernera fa uns 12 cm de llargària, i té uns colors que la fan fàcilment identificable. El seu cap és blanc i negre amb la cara vermella. El dors i el pit son marró amb zones blanquinoses, i les ales són grogues i negres.

El seu nom, anem a dir més correcte, Cadernera, prové del fet que s’alimenta principalment de llavors de card, i de fet, sempre les podem veure posades damunt d’ells, en grans bàndols que volen junts, allà on van. 

És un au que es troba entre nosaltres durant tot l’any, però si és veritat que amb la migració de la tardor (octubre-novembre) es reben un gran nombre d’exemplars que provenen del centre d’Europa.

Un aspecte no tan agradable que està massa lligat a aquest au és la seu presencia en gàbies a moltes cases del nostre poble. Molt apreciada per el seu cant, ha estat molt perseguida i caçada per silvestristes i paranyers, fins al punt de trobar-se en greu perill.

Actualment, la caça legal per part dels silvestristes, juntament amb la caça il·legal per part del paranyers i els herbicides i pesticides, han fet baixar la seua presencia en zones on abans era molt abundant.

La Cadernera és un au molt fàcil de veure, identificar i escoltar, no fem de la seua presencia en una gàbia l’única forma de disfrutar-la, i per suposat, no deixem córrer el fet de la existència de paranyers al nostre poble.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.