dijous, 24 de novembre del 2011

Aus al nostre poble (XXI)

Nom castellà:  Herrerillo capuchino
Nom valencià: Capellanet de cresta
Nom científic: Lophophanes cristatus

Des dels solejats pinars del mediterrani fins als boscos ombrejats del nord, el Capellanet de cresta és l’au de les coníferes.

Es tracta d’un au passeriforme de la família dels pàrids, resident a tota la Península Ibèrica on la majoria no migren. És fàcil de reconèixer per la seua cresta, curvada en la punta i per els seus ulls rojos.

Sol anidar en forats de troncs caiguts, i s’alimenta del que cau de les arrels dels arbres, d’insectes i fins i tot de cucs menuts, i com que no té massa por dels altres animals, és fàcil de vore, i sobre tot d’escoltar, amb un cant que el fa semblar enfadat sempre: zezezeee zezezeee!! 


Ací al nostre poble, tota la zona de pinar és bona per poder buscar, i de segur trobar, el capellanet de cresta, i xicotetes accions com la col·locació de caixes niu per a pàrids i insectívors poden afavorir la seua presencia per les nostres terres.

El capellanet de cresta cria fàcilment en aquestes caixes niu, ja que arrel dels últims incendis, la presencia de pins grans i secs, o caiguts, és molt baixa, i no troba forats on construir els seus nius. És per això que aquest cap de setmana anem a unir-nos al Grup Excursionista Alt de la Creu de Vallada per a col·locar aquestes caixes niu al nostre terme i poder realitzar un xicotet seguiment d'aquesta especie a la nostra localitat.





5 comentaris:

  1. Què canya Xavi! Això viu ací? Què bonic...

    ResponElimina
  2. Animat Quique i vine a penajr caixes niu, que amb sort podem vore alguno!!

    ResponElimina
  3. Animat i vine a penjar caixes niu, que tal vegada en vegem alguno!!

    ResponElimina
  4. Quina activitat més bonica per als menuts i els majors!! Una pena que no estaré al poble... que ho passeu molt bé, naturalment!!!

    ResponElimina
  5. Ens em divertit molt,feia un poquet de fred pero les ganes de anar penjant cada xiquet la seua caseta ha sigut genial.
    Clar es que teniem a Xavi i Mayra per a giarmos
    tambe ,Manolo i Ortiz experts en pujar i enganxar les casetes .
    Fins l'altra eixida .

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.