dimecres, 15 de juny del 2011

Aus al nostre poble (I)

El nostre poble és ric en molts aspectes relacionats amb la natura, però aprofitant la nostra dedicació al món de les ocells, hem decidit compartir amb tots els nostres coneixements, ja que no hi ha millor forma de conservar i protegir el que tenim que per mitjà del seu coneixement.

Començarem la nostra revisió a l’avifauna típica de Vallada, amb un ocell misteriós i desconegut per molts, L’Enganyapastors o Chotacabras cuellirojo ( Caprimulgus ruficollis).

El seu nom, enganyapastors, ve de la creença errònia de que mamava la llet dels ramats, ja que sovintegen les zones ramaderes a l’espera de capturar insectes.

Es tracta d’un ocell de la família dels caprimúlgids o ocells nocturns, d’uns 25 cm de llargària i pot arribar a 100 g de pes. Les ales són estretes i llargues, i els mascles presenten taques blanques en les plomes primàries i a la cua, molt visibles quant volen. El cant és emés al capvespre o a la nit.

Normalment el trobem a terra, a les vores dels camins a l’espera d’insectes i resulta complicat veure’l per seu plomatge mimètic. És per això que recomanem a tots aquelles que circulen per camins durant el vespra o la nit, que ho facen amb compte, ja que és molt fàcil xafar-los.


4 comentaris:

  1. A mi m'agradaria que féreu algun avistament guiat d'aus pel terme del nostre poble, aprofitant també per a fer alguna ruta i que els aficionats a la fotografia que ho desitgen puguen prendre fotografies d'animals i espais naturals de Vallada. Seria una manera magnífica de conéixer i reconéixer millor els nostres ocells i, de pas, els nostres recursos naturals. El mes de juliol seria ideal per a fer estes eixides a poqueta nit, i fins i tot fer-ne alguna de nocturna, per als mussols i altres aus que cacen de nit. Com ho veieu?

    ResponElimina
  2. Hola Simó!

    L'activitat que ens proposes està sent preparada des de fa temps (a la par de altres novetats) per a este mes de juliol, i serà convenientment anunciada ací, en valladacity.

    ResponElimina
  3. Hola Simó,esta idea ja la tenim en ment, però delantant-nos als aconteixements, et faig sabedor que estem esperant a crear el Grup Local de SEO/Bridlife al nostre poble per començar amb les nostres activitats. La propera setmana comencem amb els tràmits de creació del grup i en breu farem un acte de presentació i informació per al poble, presentant les propostes i activitats.

    Per supost, ho publicarem al blog.

    No obstant això, si la cosa s'allargara, podem organitçar una excursió abans, sense problemes, vos avisem a tots de qualsevol acte.

    ResponElimina
  4. Perfecte, em pareix genial! Ja tinc ganes que ho poseu en marxa, m'encantaria formar part del grup, tenim tantes coses ahí fora que no coneixem i a voltes maltractem... Estarem atents a les novetats! Gràcies.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.