dissabte, 23 de juny del 2012

Plantes d’ací: Les herbes de Sant Joan


La nit de Sant Joan és la nit màgica per excel·lència, si més no per als pobles mediterranis, però també per a altres pobles com els celtes. El solstici d’estiu, que marca la nit més curta de l’any, varia entre el dia 20 o 21 de juny però és la nit entre el 23 i el 24 juny quan es celebren, des de temps immemorial, festes i berbenes, ritus i pràctiques màgiques molt sovint amb determinades plantes. 

Berbena
Una d’elles és la berbena (Verbena officinalis L.) que a l’antiguitat era una planta de cerimònies i de màgia. Com a planta màgica per aconseguir l’amor desitjat, riquesa i fortuna, havia de ser recol·lectada per la nit, coincidint amb el solstici d’estiu, és a dir, la nit de Sant Joan, i després es celebrava un ritual amb danses i lletanies. Anar de berbena (a recol·lectar la planta) era una festa i possiblement d’ací ve el nom de la festa nocturna, encara que ja ningú se’n recorda de l’humil planta.

Altra planta lligada a aquesta nit és el pericó groc o herba de sant Joan (Hypericum perforatum L.). Abans es creia que el nom feia referència a la propietat que se li atribuïa de fer fugir als esperits dolents i a les aparicions, doncs, a l’Edat Mitjana es cremava en les cases en les quals es creia que hi havia entrat el Dimoni. D’ací el nom amb el que era coneguda: Fuga daemonium (espantadimonis). En la cultura celta, es deia que les fades dolentes, els follets i mags de males intencions no entrarien mai en una casa on les seves finestres estiguessin protegides per ramets d'aquesta planta. També es diu que cura la melancolia i atrau l'amor. 

Herba de Sant Joan o pericó groc
El que si és veritat és que les virtuts del pericó groc són innumerables. Cura les cremades, mitiga el dolor que produeixen i  afavoreixen la recuperació epidèrmica. Les summitats florides s’han emprat com cicatritzants i antisèptiques, pel contingut en olis essencials. S’anomena herba dels colps perquè disminueix les inflamacions que produeixen els colps. Però, a més, són digestives, antigangrenoses, antiinflamatòries, antiequimòtiques, antipiròtiques, antidepresives, relaxants, sedants i antiartròsiques. 

Per sant Joan està en plena floració, motiu pel qual alguns noms populars fan relació a Sant Joan, doncs en les flors és on hi ha major concentració de principis actius. Potser per això la dita “Les herbes de Sant Joan tenen virtut per a tot l’any”. Però, per a que així siga, cal collir-les a mitja nit, fer-ne rams i tocar-les. Avui dia aquest costum s'ha perdut. És una llàstima doncs era una bonica tradició endinsar-se en la serra a la matinada i recórrer les senderes per anar a collir les herbes de Sant Joan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.