dilluns, 25 de juliol del 2011

Una matança "atroç, però necessària"

Els successos d’aquest cap de setmana a Oslo i a la petita illa d’Utoia mereix una reflexió sobre algunes de les nostres pràctiques quotidianes. Estàvem preparats - el costum ens fa insensibles- per a patir atemptats d’eixos integristes islàmics que defensen la literalitat de l’Alcorà, escrit al segle VII en un món que no té res a veure amb l’actual. Però ens ha colpit d’espant saber que l’assassí confés és Anders Behring Breivik, un noruec blanc, cristià, culte, de classe mitjana, amb bons modals i conservador. 


No hauria d’estranyar-nos. De la mateixa manera que passa el nostre país, a Europa l’extrema dreta va expandint l’efecte tòxic  de l’odi racial, xenòfob o polític. En dotze països europeus els ultres han augmentat la força electoral en les últimes eleccions. Nosaltres no som una excepció. La intransigència i l’enrocament en postures inamovibles dels que pensen que tenen tota la raó pot dur-nos a la barbàrie. No seria la primera vegada. Només cal fer memòria del que va succeir ara fa 75 anys: l’esclat de la guerra civil com a culminació d’una espiral de violència verbal que va enverinar l’ambient polític i va tallar les possibles eixides pactades o negociades. 


El discurs de l’odi cala amb facilitat en una societat maltractada per la crisi econòmica, la inseguretat social i la decepció política. Els mitjans de comunicació ultres llancen la llavor d’un discurs populista que pot germinar amb facilitat en gent ressentida, fracassada, en malalts mentals que poden sublimar les seues frustracions en accions bàrbares i assassines. Els missatges emocionals, sensacionalistes, impactants, que toquen la fibra sense donar temps a pensar, són els que triomfen. Són els missatges irreflexius que emet la dreta per a guanyar eleccions. Sense escrúpols. Sense assumir la responsabilitat dels efectes dolents.


Les passions exaltades per la propaganda pretenen debilitar els valors de la Il·lustració i el seu valor màxim: la raó. Les passions irracionals necessiten dianes contra les quals projectar-se. Les esquerres que qüestionen les bases del poder i denuncien la injustícia social, les minories ètniques i els diferents, són els enemics preferits. Integrisme religiós, racisme i nacionalisme agressiu renaixen, com l’ocell Fènix, en els moments de dificultats. Segons aquest discurs radical, si la fe, la raça i la nació són la
culminació de la humanitat, la violència per defensar-ho ens ennobleix. No ens ha d’estranyar, doncs, que l’assassí qualificara la matança "d'atroç, però necessària". No és el primer que ho fa.


Els més de trenta anys de democràcia, malgrat els seus defectes, ens ha fet un país on la immensa majoria creu i respecta la llibertat d’opinió i d’expressió, la llibertat de cadascú a viure com crega convenient i a no creure que ningú siga posseïdor de la veritat absoluta. Però la crispació de l’ambient polític provocada pels que no acaben d’acceptar la derrota electoral de 2004 i de 2008, i les seues caixes de ressonància mediàtica, estan contagiant la societat civil. 


Les paraules “fonamentalisme” i “integrisme” les veiem sempre seguides de la paraula “islamista” però farem bé de no oblidar que la paraula ”integrisme” defineix el moviment ideològic espanyol, de finals del segle XIX, que va reaccionar contra el laïcisme i els principis liberals i que propugnava la integració de la religió i la política i l’aplicació inflexible de la doctrina tradicional catòlica. La guerra civil fou provocada per l’integrisme catòlic espanyol i el nacionalcatolicisme que va seguir a la guerra era la plasmació pràctica d’eixe integrisme catòlic. 


La dreta actual continua amb el mateix discurs de la desqualificació al contrincant polític, que passa a ser l’enemic, i l’odi irracional al diferent. Les últimes eleccions han premiat el discurs buit de contingut polític però xenòfob i, en alguns casos, obertament racista. El discurs que toca la fibra de la por al diferent, de la protecció del clan, del perill de la nació, mentre amaga la desigualtat social, el robo d’una classe a l’altra o els privilegis. I de vegades ocorre  que, en aquest ambient de crispació, elements com Anders Behring passen de les paraules als fets. I aleshores ens sobtem.
Iron Maiden

13 comentaris:

  1. Només cal observar quin es el principal punt de la candidatura del PP. Opocició al matrimoni i l'adopció per part dels homosexuals.

    ResponElimina
  2. Quina raó!!!
    No volen a ningu que no siga Hetero...
    Quina vergonya de pais si guanyen

    ResponElimina
  3. A nosaltres també ens ha colpit de sobremanera aquest succés i condemnem qualsevol acte d'intolerància per part de dels ultres siga quin siga el seu color.
    Efectivament els moviments d'estrema dreta estan aflorant, actes com els ocorreguts a Benimaclet o l'ocorregut fa poc durant la presentació d'un llibre a l'Fnac, ens fan veure que sí, que hi està ahí però que no s'hi fa res per evitar-los i menys per castigar-los. Al govern valencià, li convé (i molt) mirar cap a un altre lloc en aquestos casos...
    Molt bon article Iron. Esperem que a partir d'ara, com tu dius, les paraules fonamentalisme o integrisme ens recorden simplement als éssers humans, i no a un home amb un turbant que viu a un país llunyà i exòtic.
    Salutacions.

    ResponElimina
  4. Menos mal que esta entrada es una crítica al extremismo.

    El primero, no tengo muy claro como consigue llegar a esa conclusión. A caso está algún dirigente del PP lanzando consignas contra los homosexuales.

    El segundo, como él. Ídem que el anterior.

    Per a la tercera, no més dir-te que com a administrador/a del bloc sobra tota la entrada excepte el primer pàrragraf. Després s'enfadeu per que us acusen d'aço o d'allò, però sou poc imparcials. Què tindrà que vore el nostre govern autonòmic amb la policia.

    Y por último, debo recordar alguno de los mensajes como "si gana el PP ": "volveremos a los tiempos del franquismo", " se acabarán las libertades individuales", "anularán el matrimonio gay" y ... Todos ellos mensajes conciliadores y sosegados, sin ánimo de crear crispación y miedo en la sociedad. Y que a tenor de los dos primeros comentarios no sólo calan entre la población mayor.

    ResponElimina
  5. I no tens res a dir de l'extrema esquerra (ETA) que du 40 anys fent matançes necesaries a Espanya???

    ResponElimina
  6. durant la dictadura algunes matances d´Eta es podrien perdonar perque es feien cara a gent que assessinava a altre pe no pensar el mateix, i gent que no deixava viure en llibertat.
    per cert no ha nomenat Eta però ha dit: condemnem qualsevol acte d'intolerància per part de dels ultres siga quin siga el seu color.

    ResponElimina
  7. Em pareix fortísim que es el culpe al PP de lo que ha fet un descerebrat sense escrupols.Dona igüal que el tío siga de dretes que d'esquerres,¿que te que vorer?,com si vol dir,que es el elejido.¡ESTA LOCO!.Al final lo que esteu dient es que TOTES les coses ROÍNS (dutes al extrem),que pasen al món,resulta que són culpa del PP.I si guanyen les eleccions serà,¡LA FI DEL MÓN!.¡Per l'amor de deu!,tot el argument que doneu es que el PP está en contra dels homosexuals?, i els etarres en contra de qui están,eixos no tenen culpa de res?.Per cert un FORTÍSIM aplaudiment al anonim de les 9:13.Els de "extrema dreta",fa anys que són rebutjats per els de dretes,(PP),al igüal que els de extrema esquerra,són rebutjats per els de esquerres(PSOE),aixi que no digueu més tonteries per favor,i si no compartiu les idees o les creencies de cadascu,al menys respecteules.Posaria la má en el foc i de segur que no em cremaba,a que tots els que critiquen a l'esglesia,també discrepen amb les idees dels musulmans,(per exemple),¿per que no es claven amb ells?.¡Pos están fent poc de mal a nivell mundial!,eixos si que son roins,pero,(¡MARE EM CAGUE!).De eixos ningú diu res,ni dels etarres,no siga cas que s'enteren i vinguen a per vosaltres i vos maten,per que a eixos no es tremola el pols a l'hora de apretar el "gatillo".

    ResponElimina
  8. este tio de les 16:39 està poc flipat, ves i mirateu que el que et falta a tu es un poc d´observació i comprensió lectora, també deuries de mirat-te les coses que et ronden pel cervell perque tu també estas prou tarambana.

    ResponElimina
  9. pero como puesdes mezclar al loco noruego con la derecha actual?????????????????????????????????
    es como si se mezclara a valladacity con manipulacion informativa????????????????????????
    PATETIC

    ResponElimina
  10. Definitivament, ací hi ha gent que viu al seu món, entre quatre parets: Vallada i el canal 9.
    Llegiu be el que fica Iron Maiden, després busqueu les notícies, també podeu llegir l'article que ha ficat després Al Azrap, i després, si voleu, opineu amb tot en la taula.
    Salutacions.

    ResponElimina
  11. Molt bona contestaciò Oronil...

    ResponElimina
  12. Consternació és l'única paraula que tinc per expressar el que la terrible matança a Utoia (un nom tan bonic: sembla Utopia!) i a Oslo em provoquen.
    Consternació que tantes persones de bé compartim, sense distinció d'ideologies, consternació que hauria de superar-se intentant raonar els perques de tanta perversió.
    Perquè no crec que siga un fet aïllat, l'obra d'un boig, crec que el que ara ha esclatat és producte d'una infecció terrible, de molts anys d'incubar la malaltia.
    Jo crec que totes les persones ens hem de mirar les mans quan un de nosaltres comet un acte tan atroç. Crec que hem de compartir l'immens dolor de les víctimes i també la responsabilitat d'una societat que cria al seu sí aquest odi tan irracional, tan brutal, sense la mínima capacitat de compassió, amb el més absolut menyspreu de la vida...
    Iron Maiden dona una clau molt important: fonamentalisme, integrisme. Qui es creu en possessió de la veritat absoluta, es sent legitimat per imposar-la. Res més allunyat de l'igualitarisme, que creu que totes les persones valguem el mateix.
    La literatura del països nòrdics ve donant compte d'un malestar social indefinit i d'un arrelament ben definit de les ideologies d'ultradreta i radicals cristianes, que ara es fan paleses. Potser és el moment de mirar a casa nostra, on també en tinguem d'aquestes coses.
    I done gràcies per tots els meus dubtes, no voldria mai confondre les meues creences amb la veritat.

    ResponElimina
  13. Article de Javier Valenzuela en El País que diu coses com:
    La doble matanza perpetrada en Noruega por el ultraderechista Breivik no es un suceso aislado, es una espantosa manifestación del ascenso en Europa y Estados Unidos del odio al musulmán como bandera de enganche de los que reivindican la mítica pureza de la aldea primigenia occidental, aquella dominada por el campanario. Heredera de la reacción del siglo XIX y el fascismo del siglo XX, esta visión va acompañada, por supuesto, del rencor contra la izquierda ilustrada y universalista, "cómplice" hoy de los musulmanes como ayer lo fue de los judíos.
    Val la pena llegir-lo
    http://www.elpais.com/articulo/opinion/antisemitismo/islamofobia/elpepiopi/20110727elpepiopi_5/Tes

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.