divendres, 7 de gener del 2011

Escalada en la zona de l'Ermita de Vallada.

Hola soc Pere Miquel Guillem i Calatayud, vaig nàixer a La Font de la Figuera ja fa mols any, però em vaig criar entre les muntanyes de Vallada. L'estima que tinc pels paratges d'aquest poble, el meu, és mol gran. Quan isc per la muntanya sovint em quede meravellat per tot el que el nostre territori ens ofereix, una riquesa natural i patrimonial que fa sentir-me part d'aquesta terra. Altres vegades no gaudeix tant sobre tot quan veig que l'actitud irresponsable d'alguna gent posa en perill aquest patrimoni cultural i natural . Si pot ser m'agradaria que publicareu aquest comentari a Vallada City, gràcies per anticipat. 

Adjunte la fotografia (fotografia eliminada a petició dels afectats).

_________________________________________________________

De vegades l'actitud de la gent pot portar la destrossa del nostre patrimoni natural, de vegades aquest actitud irresponsable d'uns pocs ve acompanyada pel meninfotisme de la resta de la gent. A Vallada un exemple clar el tinguem en els voltants de l'Ermita i més concretament en el penya-segat que apareix a la fotografia. Ací hi ha gent irresponsable que utilitza les parets per fer escalada, gent que no s'ha plantejat que aquest paratge està ple d’endemismes de flora valenciana i és utilitzat per brufols i falcons, entre altres especies, per a criar. Aquestes especies fan els nius per ara, mesos de desembre i gener, i per tant la pràctica d'aquest esport acaba fent malbé els nius i els abandona. Tinguem constància que enguany s'ha practicat l'escalada en aquestes dates. Aquesta zona ha sigut utilitzada per aquests pardals al llar de moltíssims anys, la prova la tinguem que entre els clavills de la roca de la base del penya-segat hi han micromamífers fòssils de cronologia plistocena. Aquesta gent irresponsable deuria practicar l'escalada en altres llocs on no interferiren el desenvolupament de la vida salvatge, d'un paisatge social únic en mols quilòmetres a la rodona, i per això deurien demanar els permisos adients a l'administració que corresponga i no fer el que es done la gana. La seva llibertat està interferint el dret a la vida dels altres animals, el nostres companys de viatge.

En La fotografia, presa en un carrer de València, es veu en l'escaparata d'una tenda de deport on s'ofereix aquest penya-segat com si fora un producte més de consum. Però aquest producte de consum no compleix tots els requisits necessaris. Als que estimem el nostre patrimoni cultural i natural del nostre poble aquests tipus de negocis no ens deixen indiferents. Les línies rojes de la foto són les vies d'escalada obertes pels escaladors, sense comentaris.

8 comentaris:

  1. Conec a Jesu i a atres membres del centre i puc dir que son molts respetuosos en la natura.
    Yo no entenc molt de pardals pero te puc dir una cosa Pere, al bancal tenim un parell de astornells que fan niu tots els anys en la caseta a on mon pare guarda els trastos. Ell va tots els dies, i fa una escama de por, i els astornells fan niu tots els anys alli, paret sitara.
    Per atre costat, al poble tenim nius de oronetes tots els añs al balco on estenem la roba, i elles tots els añs, tequetec! Mon pare els trenca y tequetec!

    No intente llevarli importancia al que dius. La intensió es bona, pero tu pensa que un escalador pujant per una pared, molesta menos que un casador pegant tirs on trialero pujant per una senda o una familia de berenar per la serra...

    ResponElimina
  2. Hola, soc Jesu, un dels escaladors que fan ús d'aquestes vies i a més, membre del centre excursionista del poble.

    Voràs, tots estimem el nostre poble i les nostres muntanyes. Com escaladors, a més, estimem les seues formacions, la flora i la fauna i ens relacionem amb aquesta en cada eixida què fem.

    Per suposat que no ens sentim com a la nostra terra perquè ESTEM a la nostra terra. És on hem nascut i hem viscut i també on passem tot el nostre temps lliure. No hem referixc a la casa, si no a les muntanyes. Com escaladors i amants de la natura, passem dies sencers com una part més dels éssers vius què envolten el nostre territori, aixina que per suposat que respectem la natura.

    Respecte a les altres acusacions què dius, et direm que les administracions estàn informades de l'activitat que es desenvolupa a la zona (hem rebut una xicoteta subvenció), també el SEPRONA i també les autoritats del poble han donat el seu vist i plau.

    Com escaladors, senderistes o com vullgues dir-nos, som els més implicats en protegir la zona i evitar l'escalada si es considerara necessari durant la cria dels ocells. Durant l'instal·lació de les vies, es te en compte (entre altres coses) l'existència de possibles aniuaments, tant de aus, com de rèptils (fardatxos, dragons, etc....) i et puguem assegurar de en aquestes vies no s'ha donat el cas i que ara tampoc n'hi han nius de cap tipus. Si pel que fora, algun animal decidira aniuar en el recorregut o prop d'una via, tinc per segur que la via seria eliminada.

    Altra cosa, l'escalada no és cap producte de consum, sino una de les maneres de sentir-se lliure i en pau, una filosofia de vida on l'escalador es fon amb la roca per a poder ascendir per les majestuoses formacions que que la mare natura ens ofereix.

    La difusió de les vies creades a un lloc, és una forma de donar a conèixer el nostre poble i els seus recursos naturals al igual que ho és difondre rutes senderistes. La creació de vies, restauració i creació de sendes, etc, és totalment voluntària i de l'elaboració i venta dels fullets amb les ressenyes per escaladors no arriba a cobrir ni una mínima part dels costos.

    ResponElimina
  3. Molt bo aixo de les oronotes y el tequetec!

    La veritat Pere es que haguent tants y tants casadors que envenen, que fiquen llasos y que cobren diners per anar eliminant "competidors", que ixen ilegalment de casera amb cent gosos quan no es temporada i qui sap altres burrades, no se com et pots clavar amb esta gent que no fa cap mal...

    ResponElimina
  4. No m'agrada parlar sense saber, per això la major part del temps em quede callada, sobre tot quan es tracta de fer acusacions.

    Tinc la sort de conèixer a la gent que s'ha dedicat a obrir les vies d'escalada al nostre poble, i t'he de dir Pere, que aquesta vegada t'has equivocat.

    Són gent que estima la natura d'una manera que molts pocs puguem arribar a estimar.
    No els fa falta res més per sentir-se satisfets que formar part d'ella.
    Es dediquen a netejar la serra i a fer-la accessible per a tot aquell que vulga gaudir d'ella, com ara, jo.

    Et puc dir alguna de les coses que se que fan, i em quedaré curta perquè hi han moltes altres que no se.

    Com a bon amant de la serra de Vallada, sabràs que hi han molts secrets amagats en ella, a mi me'ls va descobrir Manolo Cano fa molts anys, com els secrets més preuats.

    Aquesta gent, es dedica a cuidar-los, a amargar-los per a que ningú els faça malbé perquè estan oblidats per tots i poden acabar desapareixent.

    A la zona, hi han plantes endèmiques. Plantetes que són arrossegades per les enredaderes i els albarsers i acaben morint. Moltes d'elles han reviscolat gràcies a la feina que fa Ramonet.

    Adreça les plantes que estan decaigudes i morint-se, alguna d'elles fins i tot les rega (de locos!).

    Fa anys va haver un incendi... bé, a dia de hui encara queden restes. També netegen açò...

    Et convide a gaudir d'un dia a la natura amb aquesta gent meravellosa. Pot ser canvie la teua forma de veure als "exterminadors de l'escalada".

    Tot el meu recolzament al món de l'escalada, feu una feina meravellosa.

    ResponElimina
  5. Hola, soc Kike i també soc membre del centre excursionista i ex-escalador.

    M'alegra veure que hi existeix gent com tu, Pere, amb tanta estima per la natura i un esperit crític i lluitador. No obstant, el teu text, a més d'estar escrit amb “sang calenta”, està escrit des de la ignorància, i et puc dir que, al menys a mi, m'ha ferit molt llegir-lo.

    Al món de l'esport de muntanya, i concretament, en l'escalada és difícil trobar a gent que no respecte la natura, la preserve i respecte tot animal i/o planta. Si has llegit el text de Ramonet publicat el meu bloc http://hein-rich.blogspot.com/2010/11/dia-dia-i-engeneral-la-vida-mateixa.html te'n adonaràs de que allò què dic és cert. (ojo! quan dic “esport de muntanya” queden fora caçadors, 4x4, quads, trails, paranyers, etc...).

    Jo no et parle per parlar... Els membres del centre, no som quatre crios que hem descobert ara l'escalada i anem a saco sense mirar pel. Jo per exemple he treballat durant cinc anys amb animals i plantes (soc tècnic en animals exòtics), he realitzat voluntariats de neteja a llocs del nostre territori, he dut animals ferits o desprotegits al centre de recuperació del Saler (cries de brúfol i falcó entre altres), he anat a anellar aus, etc... Al nostre centre hi ha personal que realment estima la natura de tot cor. Entre altres coses, hem reforestat la falda Est del Castell, i la penya l'Aguila, hem netejat sendes i construït casetes nius per instal·lar-les pel terme... Si vens un dia a veure'ns escalar, i ens coneixes, segur que tenim molt més en comú del que t'imagines. A més, podràs parlar amb propietat.

    Ramonet sol dir moltes vegades que si s'assabentara de que algun pardal ha fet niu en alguna via de totes les que ha instal·lat al llarg del territori valencià, no dubtaria d'anar i eliminar-la. Si saberes d'escalada esportiva, sabries que una via costa molt de treball i estudi d'equipar, i per lo tant, sentir aquestes paraules de la seua boca, diu molt de Ramonet i de la seua estima per la natura. Et contaria moltes més coses de com Ramonet i altres escaladors que conec, fan la seua feina tenint en compte aquest principi de respecte i preservació, i que et llevares del cap aquesta falsa idea que tu sol t'has creat (i pretens fer creure als demés) però preferim que ho visques en primera persona i, si tant unit et sents a les nostres serres, ens fages una visita quan et vinga be.

    Per últim dir-te que, com tu be saps, no se li poden ficar portes a la muntanya. Nosaltres t'hem dit el que fem, com ho fem i com pensem, però aquest lloc està obert a tot el món, i al món, hi ha de tot, de persones responsables i de irresponsables. És el nostre deure (teu i de nosaltres) que aquesta gent no ens lleve credibilitat quan diguem i demostrem (tu i nosaltres) que estimem la nostra terra com el que més.

    PS: El pobre Ramonet, segurament aquesta nit no puga dormir del disgust... Per una banda per totes les barbaritats que has dit amb tanta ràbia, i per l'altra perquè has intentat fer i mostrar a un lloc públic de la web (aquest bloc), una fotografia de part de les ressenyes que tants MESOS i ESFORÇ li han costat d'equipar i que ell te a la venda per sols 5 euros. Sàpigues que açò està molt mal vist al món de l'escalada.

    Esperant haver-te esclarit un poc el panorama de l'escalada i de l'esperit de la gent del centre excursionista de Vallada, m'acomiade de tu.

    Atentament: Kike.

    ResponElimina
  6. Hola Pere. He visto que te dedicas a la paleontología y arqueología, es decir que te dedicas a investigar, estudiar y "preguntarle" a objetos y seres vivos que ya no existen.
    Deberias aprovechar que los seres vivos a los que acusas, estan vivitos y coleando, para aplicar el mismo método de trabajo con ellos cuando los "investigues". Te daría mejores resultados y crearías menos polémica.

    ResponElimina
  7. Hola Pere:
    Soc Rubén de Castelló de la Ribera i actualment afincat a Xàtiva (terra de socarrats).
    El cas es què no sé per on començar (el podria dir tant...).Potser tingues raó en això de que tinguem una actitut irresponsable ja que les persones responsables no malgasten temps, diners i salut per a difondre l'espai natural com una part molt important per a nosaltres,en aquest espai sempre tinguem cura de tot el que hi ha i lo que passa,com una vegada em va passar a mi, que uns pescadors que feren foc quasi encenen l'estret de les aigües i de no ser per gent irresponsable com nosaltres, allò haguera quedat reduït a cendres...
    PD abans de criticar informa't Pere

    ResponElimina
  8. Trobe a faltar que pere aparega ara per a defendre la seua opinió, després de corroborar una cosa que ja sé: ELS ESCALADORS DEFENEN LA NATURA!
    I per a criticar coses, més val criticar accions que sí suposen un gran perjudici per a les espècies endèmiques i per a tota la flora i fauna...com són les casetes inutilitzades del paratge de les Ermites....
    La feina que han fet el Centre Excursionista de Vallada és digna d´alabar per tot el poble.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.