diumenge, 9 de gener del 2011

Els reis mags


Els reis mags eren, segons la Bíblia, mags però no reis. No van ser reis fins que, a l’Edat Mitjana, les monarquies necessitaven reforçar-se davant la resta de nobles. Els reis eren insegurs, temorosos però egocèntrics i àvids de poder. No podien ser divins, perquè l’església era molt forta i no els deixava, però regnaven per la gràcia de déu i van transformar en reis els astrònoms que anaren a Betlem seguint les estrelles.

Des d’aleshores els reis mags no han pogut evitar estar polititzats, doncs un rei és un polític, com demostren any rere any els tres que pugen al balcó de l’Ajuntament de Vallada la nit del cinc de gener. Són reis que venen de l’orient i, paradoxalment, parlen el idioma del ponent, fent menyspreu del idioma del poble que visiten segurament perquè pensen, com la nostra burgesia i altres coents, que parlar “la lengua del imperio” és de més categoria.

"El que mai pensàvem és que utilitzarien el balcó d’un local assaltat a la força pel govern local, que no pot utilitzar-se perquè està en mans de la justícia decidir el seu dret d’ús i per la qual cosa l’alcalde ha sigut citat a declarar en qualitat d’imputat"

El que mai pensàvem és que utilitzarien el balcó d’un local assaltat a la força pel govern local, que no pot utilitzar-se perquè està en mans de la justícia decidir el seu dret d’ús i per la qual cosa l’alcalde ha sigut citat a declarar en qualitat d’imputat. Els reis haurien d’haver tingut en compte que centenars de persones majors del poble no tenen un lloc on desenvolupar les activitats pròpies de la seua condició de pensionistes per aquests fets. Però tot al contrari. Encara van manifestar la satisfacció d’estar en aquell lloc. Escoltant al rei Gaspar semblava que havien “reconquistado” aquella plaça.
Però que podíem esperar dels reis? Les monarquies, com l’església, sempre estan amb els poderosos i, si el poble pateix injustícies i abusos de poder, uns i altres les aproven i justifiquen. Així que un any més una cavalcada de reis vergonyosa amb uns parlaments polititzats per justificar les actuacions de l’amo.

"Tant de bo els reis mags deixaren de ser reis i tornaren a ser mags"

Tant de bo els reis mags deixaren de ser reis i tornaren a ser mags. Tant de bo deixaren de justificar presumptes delictes i injustícies i actuaren amb la raó. Tant de bo tornaren a seguir estrelles i deixaren de seguir insegurs, temorosos i egocèntrics àvids de poder per tal de sentir-se algú.

Iron Maiden

18 comentaris:

  1. Què ironies té la vida...
    Molt bon article Iron.
    Em lleve el "sombrero".

    ResponElimina
  2. Iron maiden ,molta rao tens en la nova ubicaçio del discurs dels reis. Io ja vaig preguntar en
    ironia l'altre dia perque tots dien el mateix .
    Aon pujarien enguany els reis...?

    ResponElimina
  3. Hola bona nit!!

    Crec que el primer rei que no se exactament qui era, si era (Melchor, Gaspar o Baltasar ) és el que rei que millor varen entrendre els nens. L'altre ens té acostumants als seus missatges a la veu de l'amo. I clar l'amo el tenia molt prop.

    Ara hem pareix molt desagradable que els pobres vells d'aquest poble no tinguen un local digne. Eixe local de tota la vida el de la plaça Major. I per els seus col..... ara ja no tenen on reunir-se i fer les xarradetes que feien abans.

    Espere que els reis li ajen dut carbó.

    Adeu.

    ResponElimina
  4. Guevara el primer era Melcior que per sort es que mes volen els xiquets, pero Gaspar que encara no sap el valencia res de res no mes sap
    que fer riure pero ,a alguns majors ...no queda altra que aguantarse any darrere de any..!!!!!

    ResponElimina
  5. La veritat és que enguany no va ser tan terrible com altres, encara que no arribe a digne.

    Melchor va parlar, novetat, en la llengua dels valladins, en valencià, encara que no se l'escoltava... Gaspar en la llengua de l'ajuntament (no la del poble), en castellà, però enguany amb menys política. A Gaspar se l'escoltava i se l'entenia i a Baltasar no se'l va vore massa còmode.

    El que es confirma és que els valladins estàn acostumats a la mediocritat en tot allò que "organitza" l'ajuntament. Només calia vore l'atenció de la gent de la plaça i els aplaudiments... I és que any rere any la mateixa cutrada acaba calant (mala microfonia, carrosses que passen volant, boato de San Borla i Roll Moro... desgana, poca màgia i poca estima al poble)

    ResponElimina
  6. Propose als administradors del bloc que la pròxima enquesta siga: T'agradaria que Iron Maiden fora alcalde de Vallada? Perquè jo, cada vegada que llig un article seu pense: Si este estaguera al servici dels valladins (és a dir, que fora Alcalde), un altre gall cantaria i el nostre poble canviaria de la nit al dia...
    Què em digueu?

    ResponElimina
  7. jaja...sí, proposar a un alcalde per comentaris que fa a un blog... intentem millorar les coses i veure-les amb ulls de xiquet...que la magia hui en dia no es de reis ni de nobles, de xiqueeets!

    ResponElimina
  8. ¿Y cuáles son, a tu entender, las razones por las que se debería elegir a un Alcalde? Está claro que el comentario anterior al tuyo solo intentaba ser gracioso, pero no le falta nada de razón.
    Iron Maiden, sea quien sea, no solo comenta en este blog, si no que realiza unas entradas muy interesantes, razonadas y de plena actualidad. Y lo que es más importante, se le nota un amor incondicional por su pueblo.
    Entre él y lo que hay ahora... no tengo ninguna duda y muchísima gente opina como yo. Estoy seguro

    ResponElimina
  9. Hola bona nit.....

    Jo crec que el anonim que proposa que Iron seria un bon alcalde, que no ho dubte, t'assegure que ho faria super be. Ho diu un que el coneix prou.

    Bona nit.

    ResponElimina
  10. Si vol que ixa del anonimat i podrem sabero tots si podria ser un bon alcalde.Podria pensaro .estem un poquet cansats de este...

    ResponElimina
  11. Hola bona nit, jo també m'apunte a la idea que Iron es presente per a alcalde però...necessitaria un equip de persones que l'acompanyara, qui de vosaltres està disposat?.

    ResponElimina
  12. Bueno, bueno, bueno... ací està clar que les coses comencen d'una forma i acaben sempre d'una altra ben diferent...

    Està clar que Iron és una persona molt volguda al bloc, però tal vegada tot açò no li estiga fent molta gràcia... o sí?

    Què dius Iron? Montem algo (enquesta), encara que siga en plan conya, per veure com evoluciona la cosa?

    Tu manes.

    ResponElimina
  13. Iron Maiden no pot ser alcalde perquè és cadascú de vosaltres, és tot aquell que confia en la democràcia però no es limita a votar sinó que exerceix la crítica i denuncia les injustícies i cacicades antidemocràtiques del poder.
    Es diu que la democràcia és el menys dolent dels sistemes polítics perquè permet rectificar i castigar amb el vot a qui no fa les coses bé. Però el sistema democràtic no pot funcionar si els ciutadans renunciem a exercir el control mitjançant les eleccions, si tornem a votar a qui actua de forma injusta, dictatorial o corrupta, si permetem que qui ha d’estar al nostre servei siga el nostre amo.
    Els Iron Maiden no necessitem líders, sabem que el poder és temptador i propens a la corrupció, car és tan important governar com el control democràtic del govern per a que s’administre correctament a la ciutadania i evitar abusos i corrupció. Eixe és el nostre paper, lluitar contra la por i la submissió, fer-nos sentir com éssers lliures amb capacitat d’incidir en les coses públiques que a tots ens afecten.

    ResponElimina
  14. A qui no li agrada manar no li agrada que li manen.

    Val més fer-ho que manar-ho.

    ResponElimina
  15. HOLLA! bona nit ,anònim anterior que no estaba prou clar o es una pregunta en doble sentit...? gracies que eixe rei que es Melcior els xiquest el volen molt i va fer preguntes i parlar en valencia per atots.

    ResponElimina
  16. Com pot algú atrevir-se a preguntar si un rei mag és una persona del poble? Que l'ajuntament intercepte cada any als reis a l'entrada del poble per donar-los discursos escrits en clau partidista no vol dir que ningú haja suplantat la figura dels reis. Això només passa en Nuevo Centro, a València, on hi ha uns homens que es disfressen de reis mags.

    ResponElimina
  17. poble xicotet problema gran ...!!!!

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.