divendres, 20 de gener del 2012

Plantes d’ací: Trencapedres


A ple sol, sobre la roca nua i als indrets més inaccessibles, podem trobar aquesta petita planta que llueix nombroses flors grogues a l’estiu. Segur que tots nosaltres hem vist sorgir de les escletxes de les roques calcàries (per això el nom popular de trencapedres), que cobreixen gran part del nostre territori, les tiges erectes d’un verd blanquinós  completament cobertes per petites fulles, paregudes a les del petorret (Erica multiflora). El nom científic d’aquesta planta és Hypericum ericoides i l’epítet específic (ericoides) fa referència, precisament, a les fulles similars a les del gènere Erica.


En medicina popular s’ha emprat contra el mal de pedra, segurament per allò de relacionar alguna característica de la planta amb les suposades virtuts: si la planta és capaç de trencar les roques per viure també serà capaç de desfer les pedres del ronyó. Però en realitat ha de tindre les mateixes propietats que la seua germana, el pericó groc (Hypericum perforatum), que són innumerables.

Menuda Natura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.