divendres, 13 de gener del 2012

Plantes d'ací: Foixarda

Als mesos de fred als camps i a la muntanya  escasseja el color de les flors que esclatarà en primavera i continuarà a l’estiu. Només unes poques plantes com el petorret (Erica multiflora) o l’argelaga (Ulex parviflorus) donen tocs de color de rosa o groc als matollars, brolles i la malesa que forma el sotabosc dels pinars. 

La flor de foixarda sembla un coixinet d'agulles de cabet

En aquestes comunitats vegetals més aclarides o a les vores dels camins, i sempre sobre sòl calcari, trobarem també la planta que avui ens ocupa lluint les originals i inconfusibles flors que semblen un petit coixinet redó amb agulles de cap blau. És la foixarda o segullada (Globularia alypum) una planta que, per ser tan corrent a les nostres terres, passa desapercebuda però si ens fixem podem gaudir de la bellesa de les petites flors durant tot l’hivern.


A més a més ha sigut una planta emprada en medicina tradicional popular pel seu poder porgant i laxant, antiinflamatori i cicatritzant, si bé últimament ha caigut en desús perquè pot produir còlics intestinals, diarrees i vòmits.

Menuda Natura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.