divendres, 14 d’octubre del 2011

Plantes d’ací: El garrofer

Fins fa molt poc de temps Vallada tenia un aspecte molt diferent. A penes hi havia tarongers i la majoria de bancals eren d’oliveres, ametllers i garrofers. Hui queden pocs garrofers perquè han perdut la importància econòmica que tenien abans. Si els cavalls dels cotxes d’ara utilitzen gasolina per poder funcionar, les garrofes eren la gasolina dels cavalls, mules i burros que s’encarregaven de bona part del transport de persones i mercaderies. 

Flors femenines
Aquest és un arbre que al poble tots sabem identificar però, ens hem fixat en les seues flors? El garrofer o garrofera (Ceratonia siliqua L.) és un arbre que pot ser masculí o femení, doncs té flors d’un sol sexe en cada arbre. No obstant això, el cultiu eficient per aconseguir la màxima producció de garrofa aconsella empeltar els peus femenins amb algun simal masculí per a la fecundació. Així ho reconeixia el botànic Cavanilles en les famoses “Las observaciones sobre el Reino de Valencia” on es lamenta de que en altres pobles, “en quanto a los algarrobos, no imiten el exemplo que les ofrece Vallada, Denia y San Vicente del Raspeig, ya multiplicando los machos por inxerto, ya estableciendo las podas convenientes”.

Flors masculines
De la importància i expansió de la garrofa pot donar una idea el fet de que les seues llavors, els garrofins, són els “quirats” (quilates en castellà) emprats antigament per a pesar joies i medicaments. Cinc garrofins pesen un gram. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.