dijous, 13 d’octubre del 2011

El feminisme de dretes no existeix


Una amiga m'ha enviat un correu amb un text que no em resistisc a donar-vos a conèixer. Es refereix a un article que va publicar, la assagista i cofundadora de la Campanya Americana per la Llibertat, Naomi Wolf el passat 26 d'agost al diari Público, titulat “El feminismo reaccionario”. No conec l'autora d'aquest escrit però no té desperdici. Iron Maiden


 
El feminisme de dretes no existeix
Per descomptat que dites polítiques republicanes, reaccionàries, com diu la mateixa Wolf, no són feministes. El feminisme no és una condició natural de les dones que estan en política o que ocupen un lloc de treball. El feminisme és una teoria crítica, és un moviment social i polític, és una ètica, és un paradigma ideològic amb uns mínims normatius fora dels quals no es pot ser feminista. No cal ni dir-ho per tant, que es pot ser home i feminista i dona i antifeminista. Una altra cosa és que és veritat que aquestes dones reaccionàries estan on estan gràcies al feminisme, que poden votar gràcies al feminisme, que poden treballar, tindre els fills que vullguen, no ser una propietat del marit, guanyar el seu diners, tindre les seues propietats, gràcies al feminisme. El que això vol dir és que alguns dels postulats bàsics del feminisme han passat a formar part del que es consideren drets humans, socials i polítics bàsics; que el feminisme ha ampliat les possibilitats vitals, d’igualtat i felicitat per a tots i totes. Això és un èxit del feminisme per descomptat i demostra que el feminisme és una de les revolucions més reeixides del segle XX en tant que ha aconseguit que alguns dels seus postulats passen a ser considerats patrimoni comú; però així i tot, això no fa feminista a tot el que les utilitze, com no és socialista tot el que use la sanitat pública. Perquè el feminisme és molt més que això.

Diu Wolf que la llibertat d’elecció és la base del feminisme. No és cert; aquesta falsa llibertat d’elecció serà la base del neoliberalisme, no del feminisme. La base del feminisme és la igualtat entre homes i dones. A pesar de les perversions a què és exposada la paraula “llibertat”, qualsevol que no siga d’ideologia neoliberal sap que la llibertat d’elecció no existeix sense una prèvia igualtat que la garantisca.
Sense igualtat no hi ha llibertat més que per a uns pocs, entre els que rares vegades es troben les dones. Al contrari, és cada vegada més evident que ser feminista, és a dir, apostar per la igualtat entre dones i homes, requereix no sols no ser de dretes sinó ser anticapitalista. La veritat és que el capitalisme globalitzat i el patriarcat (capitalista), dos sistemes d’opressió diferents però interdependents s’han aliat; el primer exigeix mà d’obra barata, flexible, pauperitzada, quasi esclava, i el segon tria el sexe d’aqueixa mà d’obra: dones. El primer exigeix un tribut en pobresa humana i el segon li posa sexe a aquesta pobresa. La pobresa és femenina, la mà d’obra barata en condicions de semiesclavitud està composta per dones; les retallades dels serveis socials bàsics són substituïts pel treball gratuït o mal pagat de les dones, la propietat dels mitjans de producció, de la terra, de la riquesa, és dels homes; les que no tenen terres són dones, les que treballen gratis són dones, les precàries, les mal pagades, són les dones; les que són raptades i esclavitzades per a ser venudes com a esclaves sexuals o criades domèstiques al món ric són dones, les que no són ames dels seus cossos són dones, les que són obligades a avortar o esterilitzades si sobra població són dones; però les que són obligades a parir contra la seua voluntat si el que falta és població són dones: les que són analfabetes perquè no hi ha diners per a l’educació són dones, les que es queden fora dels hospitals perquè no hi ha diners per a metges són dones; les que treballen de sol a sol, a casa i fora, són dones; les que emigren a la cerca d’un futur millor que pot convertir-se en un malson són dones; les que són assassinades si demanen sindicar-se en una màquila són dones; les que no tenen drets laborals són dones etc.

Això és el que el capitalisme requereix de les seues víctimes i el patriarcat s’encarrega de que aqueixes víctimes siguen dones. Així que ser feminista, estar per la igualtat, la llibertat, les oportunitats de les dones exigeix un canvi de les estructures socials, culturals, simbòliques, però també econòmiques. Cospedal, Sarah Palin, Esperanza Aguirre, Margaret Thatcher i totes aquestes dones de dretes no són feministes perquè, per molt dones que siguen, les seues polítiques empitjoraran dramàticament la sort de la majoria de les dones. Això és incompatible amb el feminisme. Així que no es pot ser feminista i de dretes. El que sí es pot ser és dona i reaccionària i açò és el que són, sense més, aquestes dones que Naomi Wolf ens posa d’exemple; reaccionàries sí, feministes no.

15 comentaris:

  1. L'autora és Beatriz Gimeno i es va publicar en El Plural:
    http://www.elplural.com/opinion/el-feminismo-de-derechas-no-existe/
    Un discurs ben argumentat, des del meu punt de vista.
    "qualsevol que no siga d’ideologia neoliberal sap que la llibertat d’elecció no existeix sense una prèvia igualtat que la garantisca". Quanta raó!!

    ResponElimina
  2. Why do you always write that Iron Maiden, promptly Marina respomde. Will you not be the same?. I'm intrigued.

    ResponElimina
  3. Josep Francesc, aura une connexion astrale, quelque chose plus loin?

    ResponElimina
  4. Disculpeu la meua ignorància però no he entés res

    ResponElimina
  5. xè, açò què és? un anunci del pla d'ensenyament plurilingüe o que has descobert el traductor del google???? per mi si vols parlar idiomes, perfecte!
    ara, no fa falta saber qui es Iron Maiden per a llegir i pensar per tu mateix, no? a qui siga Iron, que no pare d'escriure!!!

    ResponElimina
  6. Quina de Sherlock Holmes!! (i de Poirot!!)
    No, jo no tinc res a vore amb Iron Maiden.
    Ja m'agradaria perquè l'admire, m'encanta el que escriu i com ho fa, crec que les seues contribucions son estupendes, tracten molts temes diferents, amb bona argumentació i claretat d'exposició.
    Es pot discrepar, però no ignorar la qualitat.

    ResponElimina
  7. Iron Maiden i Marina, vull fer-vos explícit i manifest tot el meu suport, el meu reconeixement i la meua estima per vosaltres. No he intervingut des de fa temps al bloc però ja ha arribat l'hora de dir les coses clares i defendre els bons que, com vosaltres, estan sent atacats injustament per personatges foscs, de tenebrosa lletra. Crec que no heu d'entrar a debatre ni discutir amb eixa gent que, sota l'anonimat covard o sense vergonya, intencionadament vol provocar-vos i portar-vos al seu terreny vil per problematitzar, invalidar i deslegitimar les vostres aportacions i el valor immens que representen en este bloc. No heu de fer-los ni miqueta de cas, no heu de caure en eixe parany pervers, perquè no estan a la vostra altura i perquè no s'ho valen. Els temes, reflexions, debats i propostes que plantegeu estan a un altre nivell cultural i ètic a què tota eixa gent de misèria intel·lectual i mesquinesa moral no pot ni vol arribar. Que continueu aportant al bloc la vostra riquesa i el vostre entusiasme, perquè els qui valorem i reclamem les vostres idees i paraules som molts més que els que qui s'amaguen per menysprear-los, i molts més del que ells diuen i volen. Una abraçada ben gran.

    ResponElimina
  8. A tota la gent que sap parlar i escoltar, llegir de tot i molt, per a comparar, contrastar, opinar explicant, acceptar altres punts de vista, enriquir la seua opinió per a tornar-la a compartir millorant i passant un bon moment mentre ho fa, la meua gratitud, siga qui siga, com diu el mestre.

    Justament això és el que fa que el blog siga un espai tan genial, continuem fent coses creatives o reflexives, divertides o serioses...
    però amb bon ambient, que l'hem de crear entre tots i totes, així que si hem d'ignorar certes actituds, cap problema, ho puc dir en altres idiomes, no per falta d'arguments, sinó perquè a part de la nostra llengua també he tingut ocasió d'aprendre'n alguna més, vaig poc a poc, i també m'agrada el traductor de google, clar!!

    RESUMINT: Als bloggers i als que xarrem pels carrers MERCI - THANKS - GRÀCIES - y que no paréis de "crear y compartir", per favore, Bitte !!

    ResponElimina
  9. Gràcies Simo per expressar tan bé com ho fan ells, allò que jo li haguera dit a Marina i a Iron.
    Estic segura que no sóc l'única que opina igual.
    Una abraçada ben gran per als tres

    ResponElimina
  10. A Jose Francisco Giner Giner...

    Como sabe idiomas, tu !!!!

    ResponElimina
  11. Llegit l'escrit de Simó Colomer, dues coses: d'acord amb ell referents a les aportacions de Marina i d'Iron Maiden, valiosíssimes sobre tot les d'aquest últim. Peró se te'n ha anat la má quan parles de "misèria intel.lectual", o de "mesquinesa moral",crec que son adjectius massa grossos, que no és mereix ningú dels qui aqui aporten els seus punts de vista. O jo no els he llegit, que a tot no es pot arribar.Recorde com Antígona li diu a Creont(crec que és Creont el rei): "No he nascut per compartir l'odi, sinó l'amor".És per això que haurem de triar les paraules, som molt pocs, i fem molta falta. Una abraçada per cada u de vosaltres

    ResponElimina
  12. Segona Publicació del comentari.

    Sr. Colomer, desde el anonimato cobarde, te recuerdo que un tal Iron Maiden expresas las opiniones que le parecen más convenientes. Así Marina, desde su más o menos vergüenza, también las expresa. Pero todos en estos últimos tiempos lo hemos hecho desde el más profundo respeto personal, y basándolas en argumentos.
    Desde luego, se ha notado que no estabas participando porque el nivel de crispación era ya prácticamente nulo. A lo que tu llamas ataques, el resto de personas lo llamamos discusión y discrepancias.
    Por otra parte, te doy la razón en que la claridad no siempre la he tenido, ya que al escribir en el teléfono el corrector de vez en cuando me va cambiando las palabras y en consecuencia no se recibe lo que realmente quiero expresar, porque no me importa tanto la semántica como la exposición de la opinión.
    Por último, con tus palabras denotas el nivel cultural que tienes como persona, podrás tener muchos papeles pero en tus palabras solo veo fascismo rancio. Porque unos son altos, otros bajos, rubios o morenos, con unas creencias u otras, pero olvidas uno de los principios básicos que enarboláis, la igualdad. Que yo sepa, no tenemos entre los blogueros a ningún Premio Nobel u otro reconocimiento internacional de sus superioridad intelectual.

    ResponElimina
  13. Hola Aprendiz;
    Si és la segona publicació que fas, serà perquè la primera l'has fet com Anònim i no s'ha publicat, però com que eres "aprendiz"... ho podem entendre.
    Salutacions.

    ResponElimina
  14. Del feminisme no parla ningu che.

    ResponElimina
  15. veritats com a punys... (el que diu el text del feminisme, vull dir)

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.