dilluns, 3 d’octubre del 2011

La mocadorà



S'acosta el Nou d'Octubre, la diada del País Valencià i també sant Donís, el dia dels enamorats, una festa de la ciutat de València i rodalies que s'està estenent a través de la tradicional “mocadorà”. Les dues celebracions són completament diferents però tenen molt en comú, doncs la diada, o millor dit la seua prohibició, va ser l'origen de la mocadorà. 

Conten els cronistes que el 9 d'octubre de 1238 feren l'entrada triomfal a la ciutat de València el rei Jaume I i la seua dona Violant d'Hongria i, al seu pas, els habitants de la ciutat obsequiaven la comitiva amb les fruites i verdures de l'horta embolicades en mocadors de seda. Un segle després començà a commemorar-se el 9 d'octubre com la data de la fundació del Regne de València i, des del segle XV, la festa va anar adquirint un caràcter més festiu, alegre, desinhibit i sorollós, cremant pólvora i tirant petards que, en aquella època, s'anomenaven “triquitraques”, piuletes i tronadors. També en aquest segle s'introdueix el cultiu de la canya de sucre al Regne de València i comencen a fer-se confits i massapans.

Però la tradicional mocadorà naix a principis del segle XVIII, després de la Guerra de Successió, quan el Decret de Nova Planta del Borbó Felip V aboleix els Furs valencians i prohibeix la commemoració de la diada. Aleshores els forners i confiters valencians van fer dolços de massapà en forma de piuletes i tronadors, fruites i hortalisses, per continuar celebrant la festa del 9 d'octubre i honorar el seu patró sant Donís. 

Com ja sabeu la mocadorà consisteix en embolicar amb un mocador de seda els dolços, nugant els quatre cantons formant un fardell, i obsequiar-ho a la persona amada. La forma de lletra omega de les piuletes, i dels tronadors com un tronc ample, representen els òrgans sexuals femenins i masculins, i les fruitetes simbolitzen el producte de la unió carnal. Cal doncs regalar tots els elements junts per a mantindre la simbologia.

El 9 d'octubre és el dia nacional del País Valencià i el dia de sant Donís és el dia dels enamorats valencians, ambdues celebracions de llarga tradició i unides des de l'origen. No estria gens mal que s'estenguera la pràctica de la mocadorà per tot el nostre territori per festejar el naixement del poble, l’amor i l’enginy valencians. 

Iron Maiden

1 comentari:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.