dilluns, 29 d’agost del 2011

La nit dels farolets


El dissabte per la nit em vaig endur una sorpresa que em va recordar dies feliços de la meua infantesa. Al tornar a casa per a sopar em vaig creuar pel carrer Campanar amb una fila de xiquets amb farolets fets amb melonets d'Alger. Anaven tots formalets, cantant mentre sostenien amb cura els fanals decorats amb dibuixos infantils. 


L'olor de la cera cremada barrejada amb la de la corfa del meló calenta per la flama del ciri em va recordar quan era xicotet i mon pare ens entretenia preparant els farolets buidant els melons que quedaven menuts, els de segona florà o cogombres, com els anomenava, i decorant-los. Els dibuixos que recorde eren sempre la lluna, el sol, l'estrella, l'escala i la caseta amb porta i finestra. Després desfilàvem, imitant el sereno que recorria els carrers amb el cresol, mentre cantàvem “Sereno, sereno, dis-me quina hora és. La una, les dos, van a tocar les tres. El sereno i la serena se'n anaren a pescar i pescaren una anguila com els peixos de la mar”.


Crec que aquesta és una tradició que caldria recuperar. Els xiquets, com fèiem abans, poden passar una vesprada entretinguts elaborant el material i, quan s'amague el sol, eixir recorrent els carrers amb els farolets que ells mateix han fet i decorat. A altres pobles també està recuperant-se aquesta tradició festiva per als menuts a les nits de l'estiu. Amb molt pocs diners i molta imaginació pot fer-se una festa que els nanos recordaran tota la vida. El dia triat per a fer-ho enguany, el 27 d'agost, pareix el dia adequat per a fer la “nit dels farolets”, doncs estem en festes i no hi ha actes. A més és el dia triat en altres pobles per a realitzar aquesta activitat infantil. 


Ànim i a veure si a l'any que ve s'omplin els carrers del poble amb xiquets amb farolets cantant “Xiu, xiu, xiuero el farolero li cau la moquita dins del caldero”.

4 comentaris:

  1. Moltes gràcies Manel per l'entrada. Ens alegra molt saber que s'està intentant recuperar aquesta tradició. A nosaltres també ens porta molts records...
    L'any que ve, segur que s'apunten més xiquets i no tan xiquets. Això sí, caldrà fer més publicitat de l'acte, perquè nosaltres no sabiem res sobre la seua realització i tampoc ix al llibre de festes.
    Salutacions.

    ResponElimina
  2. Sí, la veritat és que està molt bé recuperar estes tradicions. La llàstima és que no ens hem assabentat. A vore si el proper any fem una bona processó de farolets.
    Salut i força!

    ResponElimina
  3. Gracies Manel per l'entrada i per estes fotos .
    Els xiquets es va agradar molt i esperem que aço continue cada any...

    ResponElimina
  4. Molt bona idea, em recorda quan anàvem pel carrer Santa Anna, Sant Francesc, Figueretes... cantant

    I hui, mira per a on, he llegit el programa de festes de Picassent, i el dia 5 de setembre fan un Concurs de Farolets, donen un melonet a cada xiquet/a, un detallet per participar i, ...
    un premi: un viatge per a 3 a Portaventura!!

    Potser es podria organitzar per a les festes de 2012 a Vallada, el premi no sé quin podria ser, perquè a les criatures els agraden moltes coses molt variades, així que ho deixarem als joves de la comissió de festes, o a qui corresponga, no?
    Segur que es divertiran molt grans i xicotets

    Gràcies pel blog i pels farolets!
    Feliç tornada al col·legi xiquets i xiquetes!

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.