dijous, 4 d’agost del 2011

DANSÀ DE SANT BERTOMEU 2011



Un any més torna la Dansà de festes, de moment l’única que sembla retornar de les seues cendres, ja que amb la desaparició de les diferents festes de carrer també ho van fer les respectives dansades.

Enguany el grup llogat serà l’Escola de danses de Xàtiva, amb el vallaí, Sebastià Garrido al capdavant. Però recordeu que com en anys anteriors, serà una dansà totalment oberta a qui desitge participar.

La qüestió principal de la dansà és a hores d’ara el recuperar eixa participació popular local, ja que l’any passat la representació forastera va augmentar notablement respecte de l’anterior. Però la participació local encara no acaba d’arrancar…
Al llarg de l’any molta gent del poble m’ha anat fent comentaris y m’ha contat les seues vivències, però sempre acaben amb allò de si ja fa molts anys i no m’anrecorde!! i a continuació acabar ballant una passaeta o dos.
Ja se que participar a casa suposa una barrera que cadascú ha de dedicar-li el seu temps per a saltar-la (vos ho dic també per experiència pròpia)
Hi han moltíssimes dansades on participar per tal d’anar fent taules i perdent la vergonya sense la pressió de família i veïnat mirant.
Per a participar en les danses, no és obligatori estar federat ni associat a cap grup, de fet jo no ho estic i, en la majoria d’elles ni tan sols cal portar indumentària tradicional, per be que sempre queda més lluït i alguns organitzadors ho prefereixen. Una altra cosa que és aconsellable és confirmar l’assistència, per saber per a quanta gent s’ha de preparar la posterior i indispensable picadeta.

Però no és la roba un problema que vos valga d’excusa a Vallada, no per ahí no s’escapareu!!! com en anys anteriors, podeu participar de particular.

Entrem en el ball. A diferència de la majoria de dansades que es fan en molts llocs, moltes recuperades amb una versió estandarditzada, la dansà de Vallada, pel seu antic fort arrelament i la seua recent desaparició, ens ha arribat bastant ben conservada en la seua forma originària i té unes particularitats que s’han de respectar.D'altra banda gens difícils de complir. En anteriors entrades ja he comentat que cadascú pot complicar el ball tant com li vinga de gust, o simplificar-lo i no quedar malament. Amb el pas plà i una passaeta ja podreu disfrutar de valent.
Si s'animeu, la gent de Serra Grosa està fent assajos i jo el dia de Sant Bertomeu per la vesprada solc fer una explicació/repàs per als grups que vénen de fora, si s'animeu passeu pel Diví Jutge allà les 20:00.

Recordeu: és gratis, ajudem a recuperar la nostra rica tradició, tindreu picadeta i sobretot és divertit, que més voleu?
Animeu-vos!!!


Paco Garrido i Blasco.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.