divendres, 3 de setembre del 2010

Homenatge Estellés

Vicent Andrés Estellés

Us envie la carta que Josep Lozano ha enviat per celebrar el naixement de Vicent Andrés Estellés:


"Estimada amiga o amic:

Crec que som conscients que la nostra cultura passa per moments difícils, fins al punt que pot perillar la seua mateixa existència en un futur més menys proper, sobretot al País Valencià.
Davant d’aqueixa situació hi ha tota una gamma d’actituds a adoptar, que podríem agrupar en Negatives o derrotistes –i a lamentar-se sempre estem a temps– o Positives o encoratjadores, amb què crear i imaginar recursos que es reforcen i ens donen cohesió en defensa d’allò que és consubstancial amb nosaltres, allò que estimem: la nostra cultura, la nostra llengua, el nostre país.

Altrament, fa temps vaig veure un documental sobre la festa que fan els escocesos el 25 de gener de cada any, que ha arrelat fermament com a celebració identitària –la fan ja dos segles i escaig– el “Burn’s souper”, per celebrar el naixement Robert Burns (1759-1796), un popular poeta en llengua escocesa. On després d’un àpat amb haggis, un embotit escocés, es beu i es canta l’Auld Lang Syne, i després es reciten i canten cançons del poeta i d’altres poetes.

La meua proposta és la següent:

Celebrar el naixement d’un dels nostres grans poetes: Vicent Andrés Estellés, el 4 de setembre o en la primera quinzena d’aquest mes, atés que el poeta de Burjassot va nàixer el 4 de setembre de 1922. I perquè el poeta de Burjassot? perquè és el més pròxim i d’una obra més accessible i receptiva en amplis estrats populars. És a dir, fer una festa amb la intenció que tinga continuïtat en anys futurs, i establir-la com una tradició nostra.

Crec que l’organització pot ser ben fàcil, pel seu mateix motiu: fer un dinar o sopar popular, amb el seu toc literari poètic, que pot reunir a famílies, amics o col·lectius més o menys nombrosos, amb tres coses comunes:

a) Cuinar un plat del nostre país o països, amb la seu beguda corresponent.

b) Sopar o dinar ben dinats o sopats.

c) Llegir un poema d’Estellés, el que més us agrade.

d) Fer llegir o cantar altres poemes d’Estellés o d’altres poetes nostres, en una festa que hauria de ser lúdica i popular.

Si la idea us sembla bona i penseu organitzar la Festa Estellés, sopar o dinar, tan se val, m’agradaria que m’ho diguéreu, perquè l’exemple vostre també podria encoratjar altres grups o col·lectius.

De moment pensem celebrar-la el dia 3 de setembre a Alginet, als locals del Bloc, i a Benimodo, el dia 4, on va passar bona part els seus últims anys el poeta.

I, també, si teniu algun suggeriment a fer-me, sobre aquesta celebració, que puga millor-la, que me la feu.

Atentament"

Josep Lozano"

De moment una trentena de pobles han confirmat la celebració, jo deixe ací el meu xicotet homenatge.

Una referència Local:

"Ahir vaig haver d’anar a Vallada. Un sector, furibundament esquerrà, de la població de la Costera iniciava una setmana cultural d’actes en favor de l’autonomia. No m’hi vaig saber negar, com tantes altres vegades, i a més a més tenia un interès extraordinari per conèixer Vallada. L’excursió fou magnífica i els companys m’hi varen fer grata, després, molt grata, l’estada. Pel camí m’anaren informant d’algunes de les peculiaritats polítiques del sambori de la vida local. El poble és deliciós. Vaig conèixer la plaça Major, a la qual volen posar, de nom, plaça del País Valencià o plaça de Jaume I, en lloc de «plaza del Caudillo». [...] Senten autèntica devoció, aquestes gents, per Xàtiva, la capital de la comarca. En acabar la lectura de versos, una jove i bella senyora em va besar i em va regalar un vaixell de vímet preciós"

Tractat de les maduixes


I un poema:

“Assumiràs la veu d'un poble,
i serà la veu del teu poble,
i seràs, per a sempre, poble,
i patiràs, i esperaràs,
i aniràs sempre entre la pols,
et seguirà una polseguera”.

3 comentaris:

  1. enguany és precipitat però per a pròxims anys seria una bona activitat per un cap de setmana entre festes i moros

    ResponElimina
  2. jo també hi participaria si es proposara...

    La referència local de la què parles... m'ha deixat de pedra i amb els ulls humits... Mai m'hagués imatginat una Vallada com la que ací es parla...

    El poema... és el que més m'agrada, aixina que el pose jo un altra vegada però sencer:

    ASSUMIRÀS LA VEU D'UN POBLE - Vicent Andrés Estellés
    Burjassot (País Valencià) 1924-1993

    Assumiràs la veu d'un poble
    i serà la veu del teu poble
    i seràs, per a sempre, poble,
    i patiràs i esperaràs,
    i aniràs sempre entre la pols,
    et seguirà una polseguera.

    I tindràs fam i tindràs sed,
    no podràs escriure els poemes
    i callaràs tota la nit
    mentres dormen les tues gents,
    i tu sols estaràs despert,
    i tu estaràs despert per tots.

    No t'han parit per a dormir:
    et pariren per a vetlar
    en la llarga nit del teu poble.
    Tu seràs la paraula viva,
    la paraula viva i amarga.

    Ja no existiràn les paraules
    sino l'home assumint la pena
    del seu poble, i és un silenci.
    Deixaràs de comptar les sil.labes,
    de fer-te el nus de la corbata:
    seràs un poble, caminant
    entre una amarga polseguera,
    vida amunt i nacions amunt,
    una enaltida condició.

    No tot serà, però, silenci.
    Car diràs la paraula justa,
    la diràs en el moment just.
    No diràs la teua paraula
    amb voluntad d'antologia,
    car la diràs honestament,
    iradament, sense pensar
    en ninguna posteritat
    com no sia la del teu poble.

    Potser et maten o potser
    s'en riguen, potser et delaten;
    tot això són banalitats.
    Allò que val és la consciència
    de no ser res sino s'és poble.
    I tu, greument, has escollit.
    Després del teu silenci estricte,
    camines decididament"

    ResponElimina
  3. 20 municipios celebran con una fiesta al poeta Estellés
    EL PAÍS - Valencia - 04/09/2010
    Más de 20 municipios tienen previsto celebrar hoy pequeñas fiestas dedicadas a la figura del escritor, periodista y sobre todo poeta valenciano Vicent Andrés Estellés (Burjassot 1923-Valencia, 1993). El objetivo es, de un lado, recordar a una de las figuras más importantes de las letras valencianas del siglo XX. Y del otro, reivindicar la lengua y la cultura del País Valenciano. La Festa Estellés está pensada en un formato sencillo, lúdico y popular: una cena en la que se cocinen platos valencianos (con su bebida correspondiente), y lectura de un poema (por parte de cada comensal) del autor, entre otras obras, de El llibre de les meravelles.
    Hasta ayer, 23 ciudades, pueblos y hasta lo que es técnicamente un barrio de Valencia, Benimaclet, se habían sumado a la idea, que coincide con el día de nacimiento del poeta. Habrá Festa Estellés en Alboraia, Alginet, Barcelona, Benimodo, Benaguasil, Benicarló, Burjassot, Canals, Dénia, Elx, Guardamar, La Nucia, Manuel, Montcada, Montserrat, Otos, Picanya, Sant Joan, Teulada, Torrent, Vilamarxant i Vinaròs.
    La iniciativa partió del escritor Josep Lozano y está inspirada en la Burn's Soper escocesa, cena con la que desde hace dos siglos celebran al poeta Robert Burns. "Nuestra cultura pasa por momentos difíciles, al punto que puede peligrar su existencia misma en un futuro más o menos próximo. Ante esta situación hay toda una gama de actitudes a adoptar, las negativas o derrotista (para lamentarse siempre estamos a tiempo) o positivas y alentadoras", señala Lozano. A la celebración se han adherido varias entidades.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.