dimarts, 21 de setembre del 2010

21 setembre DIA MUNDIAL DE L’ALZHEIMER



La malaltia d’Alzheimer és actualment el tipus més comú de demència en tot el món i representa un elevat percentatge, entre el 60 i el 80% dels casos. El seu nom prové d’Aloís Alzheimer, un neuròleg alemany que en 1907 va descriure els símptomes que presentava una dona de 48 anys com a greus problemes de memòria així com les característiques neuropatològiques de la malaltia d’Alzheimer.


 La malaltia d’Alzheimer és un desordre progressiu, degeneratiu i irreversible del cervell, l’origen del qual no es coneix, que causa la debilitació, la desorientació i una eventual  mort intel·lectual amb deteriorament de les funcions cognitiva, de conducta i funcional que fa dependent a qui la pateix.

La necessitat d’un cuidador les 24 hores del dia converteix aquesta malaltia en un verdader problema familiar i social. L’atenció contínua i prolongada en el temps és una sobrecàrrega per als familiars cuidadors que veuen com s’interromp el seu projecte de vida, es restringeix el seu temps i es limiten els seus àrees de relació vital.

Les persones que estimen el malalt i el cuiden han d’intentar comprendre els moments de desconcert i por que pateix en percebre que alguna cosa terrible està passant al seu cervell. Alguna cosa que anirà sempre a pitjor i que no té cura. Açò és imprescindible per a superar els baixons anímics dels cuidadors produïts pel cansament, les respostes desconcertants del malalt i la seua pèrdua de memòria que acaba per fer desconeguts a tots, inclús als familiars més íntims.

Per a donar resposta a aquests problemes han sorgit nombroses associacions privades dirigides a la millora de la qualitat de vida del malalt, del cuidador i de la seua família. Desgraciadament la resposta de l’administració és dèbil. Només la recent Llei de Dependència, boicotejada per l’administració de la Comunitat Valenciana des de la seua implantació, assigna alguns recursos per pal·liar la problemàtica.

http://www.imsersomayores.csic.es/documentacion/especiales/alzheimer/index.html
http://www.ceafa.es/2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.