divendres, 16 de desembre del 2011

El Ginkgo


Hui us presente el Ginkgo biloba, un arbre que no és d’ací però el tinguem al passeig d’enfront de la gasolinera. Ve de territoris molt llunyans, de la Xina, i de temps immemorials, doncs és un veritable fòssil vivent. No té parents vius, doncs el Ginkgo biloba és l'espècie única de l'únic gènere (Ginkgo) de l'única família Ginkgoaceae, de l'ordre Ginkgoals. Els més pròxims al ginkgo actual són fòssils dels període Permià, de fa 270 milions d'anys. Aquest arbre por arribar als 40 metres d'alçada, amb branques que tenen la particularitat de créixer quasi en angle recte respecte al tronc central. Les fulles tenen un llarg pecíol i forma de ventall, de vegades amb una osca o entrant al mig que la divideix en dos lòbuls (biloba), verdes per les dues cares i de color de l'or a la tardor. 


És un arbre dioic, és a dir, que tenen flors masculines i flors femenines en arbres diferents. Les flors són poc aparents, sense calze ni corol·la, i necessiten un medi aquós per a la fecundació, signe clar d'arcaisme evolutiu. El fruit sembla una pruna petita i groga però fètida, per la qual cosa només solen plantar-se els peus masculins que no fan fruit. No obstant això, la llavor (el pinyol) és comestible i apreciat en Xina i Japó.

Xinesos i japonesos el tenen per un arbre sagrat i gràcies a això s'ha conservat en els monestirs xinesos on hi ha exemplars mil·lenaris. Els europeus no els varem conèixer fins que el botànic alemany Engelbert Kaempfer els descobrira en un temple japonès el 1690. 


És un arbre estrany i magnífic. Rarament pateixen malalties i quasi mai són atacats per insectes, suporta la contaminació, el foc, les baixes temperatures, la falta de llum i, fins i tot, la radioactivitat, doncs quatre exemplars de ginkgo que hi havia a poc més d'un kilòmetre d'on va esclatar la bomba atòmica d'Hiroshima, en 1945, són els únics éssers supervivents que resten amb salut hui en dia. A la primavera següent van brotar sense cap malformació per la radioactivitat. Aquest arbre és considerat com el “portador d'esperança”.

És una planta amb accions farmacològiques reconegudes molt efectives sobre la microcirculació cerebral i perifèrica. L'extracte de ginkgo és un vasoregulador indicat en cas de varius i afeccions vasculars de la diabetis. Recomanat en casos de insuficiència vascular senil arterioscleròsi i els símptomes que provoca, com ara vertigen, pèrdua de memòria i pèrdua d'equilibri. S'ha comprovat en estudis clínics que millora la memòria, l'atenció, la fluïdesa mental, etc. és a dir, els símptomes de l'Alzheimer. En el sistema circulatori perifèric actua sobre la mala circulació en les cames (flebitis, cames cansades, turmells unflats) i també és útil en hemorroides. A més redueix els radicals lliures produint una acció antienvelliment de tipus general. Tot això sense cap tipus de toxicitat ni efectes secundaris. En Espanya es comercialitza en farmàcies amb la marca “Tanakene”.


 De vegades s'anomena com “arbre del cabell de Venus” perquè les fulles són semblants a les fulles de la capil·lera (Adiantum capillus-Veneris L.) o com “l'arbre dels 40 escuts” pel preu tan elevat que van arribar a pagar-se pels arbres. També és conegut com “l'arbre dels desitjos” des de que Yoko Ono, la vídua de John Lenon, en plantara un en Detroit amb el missatge: “Arbre dels desitjos per a Detroit. Murmure el seu desig a l'escorça de l'arbre”. I també “Arbre de la pau” des de que en 1955 els escolars en plantaren un demanant a les Nacions Unides que treballaren per la pau mundial. 


4 comentaris:

  1. Moltes gràcies Manel per contar-nos totes aquestes coses del Ginko. La veritat és que jo li tinc una estima especial a aquest arbre en primer lloc per lo meravellosa que és la seua història, i en segon perque el vaig conèixer quan vivia a França, a la ciutat de Besançon, on Ginko és la companyia de transport públic i la fulla de l'arbre és el seu símbol. Allí és on vaig sentir parlar per primera vegada d'aquest arbre i a banda de tenir-ne diversos per tota la ciutat, hi havia un a la citadelle que segons contaven era descendent directe dels d'hiroshima i això em va impactar moltíssim. Si punxes en el següent enllaç podras veure la web de ginkobus, supose que et farà gràcia: http://www.ginkobus.com/

    ResponElimina
  2. La veritat que és un arbre molt interessant, simbòlic i ple d'utilitat estètica i medicinal. Jo també el vaig descobrir a França,Susanna, que curiós. Quan en 1988 jo estava estudiant a Pau (France), el meu avi, que tenia problemes de sordera, em va donar una recepta del seu otorrinolaringòleg on posava el nom d'un medicament que no hi havia ací: efectivament, TANAKENE era el nom en qüestió, com molt bé diu Manel. I resulta que les propietats del ginkgo feien que la sang circulara millor i augmentava la qualitat auditiva en este cas. Un dia, en la consulta del metge a València vaig mirar el seu diploma, i havia estudiat a València i també a la Universitat de...Bordeaux (France).
    M'ha portat molt bons records l'entrada sobre el ginkgo, espere que el que tenim en l'entrada del poble es faça gran i frondós poc a poc. Bona nit!

    ResponElimina
  3. Hola Manel, també hi ha un Ginkgo Biloba al jardí botànic de València, allí l'anomenaven, per als xiquets de les escoles que venien, com "l'arbre dels dinosaures" per ser una espècie comtemporània amb ells.
    Si no és així rectifica`m.
    Els fea molta gracia vore com caien les llavors alades donant voltes en espiral.
    Bons records de l'època d'estudiant que m'ha portat l'article.
    Per cert, davant de l'institut i escoles he vist llavors d'estes, pot ser allí també hi haja algun? Demà mateix ho comprove ja que a mig dia per fi baixe cap al PV yuhu!!

    ResponElimina
  4. Hola M. Gómez, el ginkgo és anterior als dinosaures, és del Permià, que va acabar fa 251 milions d'anys, amb la major extinció de vida del planeta, i va donar pas al Triàsic, període en el qual van sorgir els dinosaures que van dominar el planeta durant el següent període, el Juràssic. El ginkgo va conviure amb els dinosaures però el que comentes de la llavor em fa pensar que no era aquest arbre.

    Les llavors del ginkgo són con les prunes amb poca molla i un pinyol de closca fina, com pots veure a la segona foto. Si les llavors eren alades i queien girant en espiral es tractava de sàmares, que pot ser el fruit dels freixes (gènere Fraxinus), dels oms (gènere Ulmus), dels aurons (gènere Acer), etc. però no de ginkgo.

    Salut i bon Nadal

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.