divendres, 23 de setembre del 2011

Plantes d’ací: Pericó groc


Per sant Joan el pericó groc (Hypericum perforatum L.) està en plena floració. Als pètals grocs podem veure uns puntets negres que són glàndules opaques i a les fulles, si ens fixem, podem veure puntets translúcids, com foradets, que són també glàndules que segreguen els olis essencials tan apreciats en medicina popular. Ací al poble també es preparava amb el pericó groc un oli que s’utilitzava per curar ferides i colps.

Flors de pericó groc on podeu veure els puntets negres (glàndules)
D’aquesta planta deia Linneo que està per damunt de tot el que imaginar-se puga, per la gran reputació que té com planta medicinal. Cura les cremades, mitiga el dolor que produeixen i  afavoreixen la recuperació epidèrmica. Les summitats florides s’han emprat com cicatritzants i antisèptiques, pel contingut en olis essencials. S’anomena herba dels colps perquè disminueix les inflamacions que produeixen els colps. Però, a més, són digestives, antigangrenoses, antiinflamatòries, antiequimòtiques, antipiròtiques, antidepresives, relaxants, sedants i antiartròsiques. 

Fulla "perforada" per les glàndules translúcides
Es diu perforatum perquè les glàndules translúcides d'oli situades a les fulles i als sèpals donen a la planta l’aspecte d’estar perforada. Anteriorment es creia que el nom feia referència a la propietat que se li atribuïa de fer fugir als esperits dolents i a les aparicions, doncs, a l’Edat Mitjana es cremava en les cases en què es creia que hi havia entrat el Dimoni, fins a tal punt que era coneguda com Fuga daemonium (espantadimonis).

Menuda Natura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.