divendres, 30 de setembre del 2011

Plantes d’ací: La Ruda

La ruda (Ruta chalepensis L.) és una d’eixes plantes que produeixen rebuig per l'aspecte de les flors i per l'olor desagradable que desprén, que ens avisa de la seua toxicitat. Però la diferència entre el verí que pot matar i la medicina que pot curar, de vegades, només és la dosi. Segurament per això es diu que “si la dona sabera les virtuts de la ruda, aniria a buscar-la a la lluna” i s'aconsellava tindre-la a casa perquè “la ruda amb la seua presència de la salut de la casa té cura”. Els monjos dels convents van contribuir a propagar les virtuts de la ruda per total Europa i era cultivada als claustres doncs tenia fama d'antiafrodisíaca. 

Flor pentàmera de ruda
La ruda té la característica curiosa de tindre les flors en un ramillet amb la flor central de cinc pètals (pentàmera) i les demés de quatre pètals (tetràmeres). Els pètals són còncaus, en forma de cullereta, i amb el marge ciliat, és a dir, amb prolongacions com si foren pestanyes, com podeu veure a la foto. Aquestes particularitats i el fort olor fètid la fan inconfusible. 

1 comentari:

  1. Hi ha un grup francés que es diu "la Ruda", com a curiositat, esta cançó:

    http://www.youtube.com/watch?v=5NTJx9tOlTg

    però en tenen moooooltes més

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.