divendres, 9 de setembre del 2011

Plantes d’ací: Matapoll


El matapoll (Daphne gnidium L.) és una planta molt tòxica que podem trobar florida a l’estiu i a la tardor a tot el terme, als marges, bancals erms, entre les coscolles o als pinars. Conté elements que poden produir bombolles en la pell per contacte prolongat. Es diu d’ella que no es pot pegar a les vaques amb les vares de matapoll perquè les fa orinar sang. També que si xafes les tiges i les tires al riu mata els peixos. I alguna cosa de veritat té açò, doncs el ramat respecta aquesta planta i no se la menja.

Matapoll (Daphne gnidium L.)
El matapoll conté una resina molt activa, la mezerina i un compost glucosídic, la dafnina, d'alt poder tòxic per les persones i els animals, el que no ha evitat el seu ús contra l’estrenyiment i per cicatritzar ferides en la medicina tradicional antiga. Tot i això cal tindre en compte l’efecte irritant i tòxic, per la qual cosa està prohibit l’ús i restringida la venda de productes derivats. Actualment forma part de formulacions de cosmètica per tenyir els cabells de negre i combatre la caspa. 

Però l’ús més habitual i continuat en el temps, i que li ha donat el nom popular més utilitzat, ha sigut emprar l’aigua de matapoll com insecticida per matar polls, formigues, xinxes, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.