dimecres, 14 de juliol del 2010

La dansà, cant i ball del poble.


La present entrada no pretén ser més que una, diguem-ne, incitació. Segons la definició, incitar vol dir:
"Moure vivament a fer una cosa".
Bé, en aquest cas, es tracta més aïnes de reprendre-la de bell nou. I la cosa és que la gent del poble torne a participar en un dels actes que anys enrere era un dels més importants de les nostres festes:
La dansà.

Ací no entraré a valorar el fet pel qual un poble dedica un monument a un acte (cosa que ni els mateixos bous s'han guanyat, i mira que agosades...) i pocs anys després desaparega de la programació festiva.

El monòlit és en ell mateix una autèntica joia, escrit en valencià, sense errades ortogràfiques, en una època en la qual la nostra llengua no estava massa valorada i amb un lema tan encertat.

el monòlit

Actualment, l'ajuntament contracta un grup de danses per tal de fer una cosa de la qual abans el poble era el protagonista. No sé, què pensaríeu, si pel que fóra, el personal no eixira als bous i l'ajuntament contractara a retalladors forasters quedant-se la gent mirant des de les barreres?.
No tindria cap mania als retalladors ni tampoc contra el mateix ajuntament, ja que el que intenta és que no es perda un acte tan significat.

Doncs això ha passat amb les danses. I jo no li tinc quimera ni a l'ajuntament ni als balladors que lloga. Amb alguns d'ells tinc molta amistat, ja que ens trobem sovint pels pobles de la contornà en una dansà o altra, fent mostra del que vos demane ara, la participació popular. Aclarisc, el que tampoc demane a l'ajuntament que deixe de contractar ningú, que ells saben ballar moltes més coses i poden fer bons espectacles, o també ensenyar als que no saben, però del que estem parlant ara és d'un acte totalment popular i participatiu, i
en el programa de festes, es demana això, que la gent torne a eixir a ballar.
L'estiu passat, parlant amb membres del grup, es va organitzar una reunió a la plaça de la Pau, i després de fer els corresponents bandos, no va acudir ningú del poble, igual no els va sentir ningú, però els que hi estàvem vam aprofitar per repassar i al final vam tindre públic i tot.
Després de la resposta local, es van convidar balladors de fora, decidint no vestir-se a la manera tradicional per tal de fer-ho més obert, pràctic i espontani, fent veure a la gent del poble, que les danses podien tornar a ser participatives i si no s'animaven eixa mateixa nit, que per a l'any següent s'ho plantejaren.
A la crida van vindre balladors d'Énguera, Canals, La Llosa de Ranes, Xàtiva, Llocnou d'En Fenollet, Manuel, Picassent, Alfarb, Sueca, Zucaina i fins i tot gent de Bilbao i algú em perdonarà si m'he l'he deixat, total més de cinquanta persones.

(foto de l'assaig previ)

L'acte va ser tot un èxit, tant pels comentaris del públic, com pel què vàrem disfrutar els participants.
De fet volen repetir enguany. Una de les coses que més va sobtar als forasters, era que la gent del poble coneixia si les passaetes eren del poble o no, demostrant que encara hi ha molta gent al poble que sap ballar, el problema és que no ballen.
Per tal de participar, no s'espanteu, no cal saber massa coses, que cadascú pot complicar-ho segons crega i puga.

Que si no més feu el pas pla, correcte,
si balleu ni que siga una passaeta, perfecte,
i si en sabeu més i damunt toqueu les postisses impresionant!
En les danses, cada parella balla el que sap, independentment de la resta de parelles, ara bé, que els dos facen el mateix, i tots, això sí, s'ho passen bé!
De moment, no cal que es calfeu el cap amb la vestimenta
, més endavant ja voreu que voleu fer, així és que no vos val eixa escusa!
Ja estem al cor del mes de juliol i falta una mesaeta per entrar de ple en les festes d'agost. I clar, no hi ha massa temps per als que comencen de zero, però encara s'arriba a hora, i els que ja saben, tenen temps per repassar i també per ensenyar els que vulguen aprendre.

Fragment de la portada del programa de festes de 1949



Animeu-vos!!,
feu-ho per vosaltres i per la recuperació de la nostra cultura local.

Paco GB

10 comentaris:

  1. És una iniciativa magnífica. Desitge que vaja avant amb molt d’èxit. Però compte amb eixe ajuntament, que tractes amb tanta cura al teu escrit, perquè quasi totes aquelles iniciatives que no ha controlat totalment se les ha carregat. Pot ser per això hi ha tan poques propostes culturals en un poble amb molta gent preparada i amb molta capacitat per fer coses.

    ResponElimina
  2. L'any passat de Manuel vàrem anar un grup de balladores i enguany segur que repetim. Ens ho varen passar rebé a Vallada. Paco va ser un gran amfitrió.

    Sí que estaria molt bé, que la gent del poble eixira a ballar, sí. I més encara tractant-se d'un poble on les danses encara estan vives.

    Aixina és que ànim vallains, tots a ballar les dances!!! Prengueu el carrer i feu festa.

    ResponElimina
  3. Home Iron Maiden, "Desitge que vaja avant amb molt d’èxit" això vol dir que no hi participaràs?, ni que siga de manera anònima?.
    Va, llegint les teues entrades pense que saps moltíssimes coses que no manifestes, ballar no serà una d'elles?.
    Amb l'ajuntament no hi ha hagut cap problema, l'any passat ens vam presentar sense avisar, cinc minuts abans de la dansà, i l'alcalde va demanar que eixamplaren el rogle per tal que cabérem tots, imagina't el maldecap que això va comportar, desplaçar les taules dels bars, i la gent que hi havia ja sentada esperant que començara l'acte, res, molt bé. Enguany si que hi han hagut contactes i de moment no tinc queixa.
    El tema de la "controlà", explicar que qui organitza l'acte és l'ajuntament, que és qui paga a la banda de música i als balladors del grup, i demana al programa de festes la participació popular.
    L'any passat, a ma casa i amb l'ajuda d'amistats vaig organitzar un sopar per als balladors convidats i la gent que va voler vindre. Be està que si jo vaig als seus pobles a ballar i ells em conviden, els la torne.

    Però ni soc l'organitzador de l'acte, ni tampoc ho vull ser. Per aixó a l'entrada deia incitació i no invitació.
    És el mateix que passa, per exemple, amb vaques i bous, l'ajuntament organitza i el poble participa.
    El model que antigament existia al poble i que encara es conserva en pobles veïns, és:
    El dia acostumat hi ha dansà.
    Participa qui vol, no vols, no participes.
    Hi ha un ordre establert de posició en la dansà, mana l'edat de la dona, la més major va davant i en odre decreixent la resta.
    També està la figura de "caps de dansa" encarregats d'obrir la dansà, què és la parella, amb més edat, o bé una altra triada pels seus mèrits. I finalment la "cua de dansa", una altra parella triada per motius semblants als dels caps que tanca l'acte.
    Si es segueixen eixes normes, no hauria d'haver massa problemes.

    Ei Kirikú, gràcies pel comentari, i sobretot per la participació, i sinó enguany, a l'altre o al següent aconseguim moure al personal.

    ResponElimina
  4. Ho he intentat però no he sigut tocat per la gràcia de Terpsícore. En tot cas mai es sap. Deia Ortega y Gasset que “el vino da brillantez a las campiñas, exalta los corazones, enciende las pupilas y enseña a los pies la danza“. Així que en festes, després d'un bon sopar i uns vinets... qui sap que pot passar?
    Pel demés... espere que vaja bé.

    ResponElimina
  5. Hola PAco...

    En llegint el teu escrit es fantàstic el que proposes, el que passa és tal i com diu Iron Maiden. L'ajuntament perfila qui propossa la cosa i si és del "agrado" la iniciativa es durà terme.

    Ara segurament, com anem cara a eleccions no hi possa cap de tronc a les rodes.

    Però com diuen els vells " la cabra tira al monte".

    Sort Paco....

    ResponElimina
  6. Xe, collons, jo m'apunte!!!!
    Qui no balla, canta i riu no sap el que es perd, ni sap molt bé què significa estar viu:
    Salut.

    ResponElimina
  7. Iron Maiden, al llibre Crim de Germania, de J. Lozano es pot llegir:

    "Mengeu! mengeu! mengeu!
    Beveu! beveu! beveu!
    Que la carn faça carn!
    Que el pa faça panxa!
    I que el vi venturós
    ens mene a la dansa"
    ara, coneixement amb la beguda eh!!

    Cabrejat del poble, sobre perfilades, ja he dit que jo no organitze res. L'acte és responsabilitat de l'ajuntament, com la resta del programa de festes, i fa anys que demanen participació. I jo, participe.
    Seria bo que l'energia que tens, la utilitzares fent coses que t'agraden, clar sempre dins de les possibilitats, no es pot ni es deu viure cabrejat i fent mala sang! que al final qui s'ho perd eres tu. Recorda que sols tinguem una vida.
    Moltes coses moren abans de nàixer per pors i mals rotllos, aixina no anem a cap lloc. Hem de donar-li l'oportunitat de viure.
    Sobre "ganaos", alguna coseta se, jo podria ser la nosequina generació de pastors de cabra blanca per part de mare, o d'ovelles per part de pare, per circumstàncies de la vida he triat un altre ofici, però mai he pogut renegar de la muntanya, deu ser la genètica de segles i segles vivint-la...

    Anònim o Anònima, (que mai se sap), Si la gent s'anima, s'hauria d'organitzar alguna sessió de repàs/ball i ens vegem, això si, de manera totalment anònima... :)

    ResponElimina
  8. Hola Paco Gb.

    Sóc un cabrejat del poble per què he vist moltes injusticies que han passat en aquest poble i estan passant encara hui en dia a l'any 2010.

    En fi, molta sort i endavant.

    ResponElimina
  9. I tu, si no pots evitar-les, no pots fer res per alleujar encara que siga un moment, el patiment que provoquen eixes injustícies?

    ResponElimina
  10. Vaja , almenys hi han persones interesades en la conservació dels costums antics, i a més en els actes de folklore . ANIMS que poca gent els interesa recordar el anteriors temps en el quals la gent no tenia avanços tecnològics i es divertien al carrer.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.