dilluns, 13 de febrer del 2012

Troben a Vallada una ‘Bramadera’, un dels primers instruments musicals de la història de la humanitat


La ‘Bramadera’, instrument d’os trobat al jaciment arqueològic de la Cova de Mosseguellos de Vallada, podria ser un dels instruments musicals més antics de la història de la humanitat. El Servei d’Estudis Arqueològics Valencians (SEAV) de la Diputació, que ha estat qui va realitzar la troballa l’any passat, ha anunciat el que creuen haver identificat este instrument que funcionaria fent-lo girar ràpidament lligat a l’extrem d’una corda, i que produïa i produeix una espècie de brunzit o ‘bramit’ (d’ací el seu nom).
Els arqueòlegs del SEAV apunten que esta ‘Bramadera‘ podria datar-se de l’època del Magdalenià, en el Paleolític superior, cap a l’any 13.000 a.C. A més s’apunta que fins èpoques recents pobles aborígens han continuat utilitzant estes peces, bé per a animar festejos, bé per a comunicar-se a distància.

La ‘Bramadera‘ té forma losàngica o bé fusiforme. Porten un forat en un dels extrems per a passar el cordill, el més segur de cuir (corretget), encara que el trencament d’un dels extrems de la peça que presentem va afectar al probable forat que no apareix ací, excepte una lleu petjada del mateix.

El SEAV considera com “importantíssima” esta troballa per a l’estudi de l’art prehistòric, ja que és una peça singular per a investigar l’origen de la música en el món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.