divendres, 10 de febrer del 2012

Plantes d’ací: Aladern

L’aladern o llampúgol (Rhamnus alaternus) és un arbust molt corrent als pinars o entre les carrasques que, cada dia més, van poblant part de la serra, però també potser un dels més desconeguts. El motiu és perquè les fulles són molt paregudes a les de la coscolla, endurides i amb el marge punxant, i sovint es confon amb ella, amb la que no hi ha cap relació.




És una planta dioica, és a dir, que té flors masculines i femenines en peus diferents, i el fruit és una drupa carnosa, rogenca, més petita que un pèsol, amb un pinyol dur que tanca la llavor. Els fruits, que maduren a l’estiu, formen part important de la dieta de moltes aus silvestres.

Els humans també l’hem fet servir per a fer tanques o bardisses en jardineria, perquè suporta molt be els retalls i les fulles, sempre verdes, el fan atractiu. L’escorça s’emprava abans per a traure un tint que tintava la llana de groc i la fusta de les branques servia per a torneria i ebenisteria. En medicina també te aplicacions com a porgant, astringent i per rebaixar la sang.

1 comentari:

  1. Aquesta planta al poble sempre me l'han nomenada com a "mesto", sinònim d'híbrid, alguna cosa veien els vells, clar, ni es coscolla (no fa bellotes) ni garguller (fa boletes però no té punxes). S'imaginàven una cosa com els mixtos de canari+cagarnera però no pensàven que era una planta "independent".

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.