dilluns, 22 de novembre del 2010

L’església i la raó no es duen bé

Tal dia com avui, 22 de novembre, de 1559 el rei Felip II publicava la pragmàtica que prohibia als estudiants de la Corona de Castella estudiar en les universitats estrangeres amb excepció del Col·legi Espanyol de Bolònia, Roma, Nàpols, Coïmbra i les de la Corona d’Aragó. En 1568 la prohibició es feia extensiva als estudiants de la Corona d’Aragó.

Aquesta mesura pretenia evitar el contagi de les idees protestants però el que va aconseguir, la por al luteranisme, va ser acabar amb la tradició cosmopolita de les universitats de la monarquia espanyola, l’aïllament, l’endarreriment de la ciència en els territoris de la monarquia i el punt final del humanisme espanyol que havia brillat amb figures com Joan Lluís Vives , Bartolomé de las Casas o Antonio de Nebrija. La monarquia espanyola es convertia en la guardiana de la fe catòlica a costa de quedar-se a la cua del progrés social, científic i econòmic.

Franco no va prohibir estudiar a l’estranger però va enviar a la tomba o a l’exili a les millors ments d’Espanya. El que havia aconseguit el liberalisme, amb lluita constant contra els conservadors més reaccionaris d’Europa recolzats pel clero, i la República, es va perdre totalment en la Guerra Civil i la repressió més cruenta de l’Europa del segle XX. L’església catòlica va jugar un paper central en l’alçament del rebels contra la República, la guerra i la repressió. Espanya tornava a ser la “reserva espiritual de occidente” a costa d’un milió de morts, la destrucció de la ciència i la clausura de la raó. Tornàvem a estar en la cua del progrés social, científic i econòmic.

Ara que, després de tres dècades de democràcia, comencem a ocupar primers llocs reconeguts en el món científic, artístic, intel·lectual i social, ve el Papa a dir-nos que cal reevangelitzar als espanyols perquè estem perdent la fe. Esperem que la seua crida no tinga èxit perquè l’augment del poder de control social de l’església (això és evangelitzar) sempre ha sigut a costa d’estar en la cua del progrés social, científic i econòmic.

Iron Maiden

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.