dimarts, 10 d’agost del 2010

Vergonya, cavallers, vergonya!


Un any més estan a punt d’arribar les tan esperades festes del nostre poble. Un any més, la gent espera amb impaciència el moment de prendre els carrers, de gaudir amb els seus amics i conèixer-ne de nous, de riure, de divertir-se…


I un any més, observe sense sorprendre’m (doncs res em sorprén ja per part d’aquest Ajuntament), que el programa de festes torna a estar escrit amb una ortografia que podríem qualificar, com a mínim, de vergonyosa. Tots coneixem ja la preposició “ab” que ha esdevingut típica en frases com “Gran concurs de paelles ab l’actuació de…”, o paraules com “finalisada” i “finalizada” (també és per fer-s’ho mirar que escrivint la mateixa paraula de dues maneres diferents les dues siguen incorrectes!!). Potser, encara no s’han adonat que aquestes paraules no existeixen, almenys en valencià, i que la seua utilització és tan absurda com insultant. Doncs aquestes només són un xicotet exemple il·lustratiu de les barbaritats que es poden arribar a veure en el programa de festes de Vallada.


Ja seria molt preocupant pensar que aquest fet només és fruit de la incultura i la ignorància dels nostres governants en l’àmbit lingüístic, ja que si no saben escriure un valencià correcte, no vull ni imaginar el que podria ocórrer en afers més complexos pel que fa al govern del poble. Però més preocupant encara, és saber que aquest despropòsit lingüístic és totalment intencionat per part de l’Ajuntament, que any rere any es burla de la legalitat escrivint i distribuint un programa de festes farcit d’errors ortogràfics. I dic que es burla de la legalitat perquè hi ha dues lleis que tracten aquest tema de forma clara:


L'article 41 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana que diu: ”...La normativa lingüística de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua és d'aplicació obligatòria a totes les administracions públiques de la Comunitat Valenciana.”


I també l'article 5 de la LLEI 7/1998, de 16 de setembre, de la Generalitat Valenciana, de Creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que diu: ”Les decisions de l'AVL, en l'exercici de les funcions que hi corresponen, hauran de ser observades per totes les Institucions de la Generalitat, pels Poders Públics, per la resta d'Administracions Públiques...”.


Com que l’Ajuntament de Vallada està, evidentment, afectat directament per aquestes lleis, qualsevol document públic que emeta ha d’estar escrit en valencià normatiu.


Però, perquè quede clar que aquesta manera de procedir és totalment intencionada i perquè no puguen sorgir excuses al voltant del possible desconeixement d’aquestes lleis per part dels responsables del programa de festes (la qual cosa tampoc seria admissible ja que el desconeixement de la llei no exhimeix del seu compliment), us exposaré un fet que no deixa lloc a cap dubte: sé de primera mà que els Festers de l’any passat van fer una sol·licitud formal mitjançant una instància al Registre de l’Ajuntament per demanar que el programa de festes fóra escrit en valencià normatiu, com diu la llei. També exposaven que açò només feia referència, és clar, a la informació emesa per l’Ajuntament, com ara la programació d’actes, i que en els articles d’autor caldria respectar, evidentment, l’ortografia que els mateixos autors hagueren utilitzat. A més a més, per evitar problemes al tan “enfeinat” ponent de festes, es van comprometre a realitzar-ne les gestions de correcció.


El més lògic i el que es podia esperar era una contestació afirmativa per part de la corporació municipal, ja que la petició dels Festers era molt lícita i amb la intenció, ni més ni menys, que de complir les lleis vigents i de tenir un mínim de sensibilitat cap a la llengua dels valladins, el valencià. Doncs, davant d’açò, l’Ajuntament no es va dignar ni a respondre’ls per escrit i mitjançant el ponent de festes va contestar que el programa s’escriuria com s’havia fet sempre, és a dir, malament.


Què hem de pensar llavors els ciutadans de Vallada, que els nostres governants no tenen cap respecte ni sensibilitat per la llengua?


O el que és pitjor, que no tenen cap respecte per les lleis que no els convenen?


Les causes que fan que l’Ajuntament actue d’aquesta manera són massa extenses per aprofundir en elles en aquest article i potser les tracte en algun escrit pròximament, però el que importa ara és que un document de caràcter públic com el programa de festes no pot contindre aquest tipus d’errors, ja què és un atac i un desprestigi per a la llengua, i l’equip de govern d’un poble valencianoparlant com és Vallada hauria de tenir un poc més de sensibilitat amb la llengua i escriure amb correcció.


Amb tot, si no són capaços de fer-ho per sensibilitat, almenys que ho facen per no entrar en la il·legalitat.


Signat: V

Vallada, 10-08-2010

18 comentaris:

  1. Pregue als administradors que quan puguen posen els espais entre paràgrafs que havia posat al text perquè la gent puga llegir-lo millor. Moltes gràcies!

    V

    ResponElimina
  2. Lladra, lladra... que no te van a fer cas els de l'ajuntament, faràn el que els dona la gana...

    ResponElimina
  3. Quan era menut i llegia el programa de festes em moria de la risa pensant en el tipus de persona analfabeta que tenien escribint els textos. Com a xiquet de primària ja em xocava que el programa tinguera més faltes que els dictats d'alguns companys de classe. Ara, ja crescudet comprenc que res es casual, sinó que té una intencionalitat maliciosa i quasi diria repugnant. Una llástima.

    ResponElimina
  4. I quí és el ponent de festes o el responsable de tot açò si es pot saber?

    La veritat és que la preocupació d'un poble per la llengua dels seus habitants pot ser un rèflex perfecte de la seua preocupació per ells...

    En fi... La culpa és de nosaltres per varies raons... una de elles per pagar pel llibre sense exigir res a canvi...

    ResponElimina
  5. Qui te que ser el ponent?

    Bocaxa

    Redeu i quin calandari

    ResponElimina
  6. Un 10 per a l'article!

    Per fi algú ha dit en veu alta el que totes i tots ens quedem per a nosaltres o ho diguem amb por.

    Algú de l'Ajuntament pot al·legar alguna cosa contra aquest fet? O heu quedat nuets/es?jaja

    Una abraçada V!

    ResponElimina
  7. hi ha gent que està tan aborrida que si no critica de tot no te res millor a fer. Res del que es faça està ben fet. Res. Ja siga blanc o negre hi ha que criticar. Que vida més trista teniu.... quina llastima.

    ResponElimina
  8. Pot ser tingues raó encara que en aquesta entrada, jo pense que és algo greu...

    Pau i bona nit, cresolets

    ResponElimina
  9. Per a l'anònim que ha escrit abans que Kike:

    "Hi ha gent que està tan aborrida que si no critica de tot no te res millor a fer", com tu has dit.

    Aplica't la lliçó, per favor...

    ResponElimina
  10. Per al segon anònim: jo escric per denunciar un fet que em pareix inacceptable i per intentar que aquesta situació canvie. I potser l'Ajuntament farà, com tu dius, "el que li done la gana"(en part perquè la gent no pren consciència i els ho permet), però almenys quedarà constància de que no tothom està d'acord.

    Per a l'anònim nº7: crec que afirmar que res del que es faça està ben fet és absurd. Ja he exposat a l'article com considere que s'hauria d'actuar en aquest tema. I pel que fa a la vida tan trista que tenim els qui escrivim, reflexionem i denunciem les coses que no ens pareixen correctes... doncs què vols que et diga? A mi em pareix més trist no qüestionar-se res i acceptar sense més tot el que et donen sense parar- te a pensar.

    Un salut!

    V

    ResponElimina
  11. Una vida trista la té aquell que no té somnis, ni esperances, ni és capaç de lluitar per qualsevol causa justa.
    No és una vida trista el que tens tú, simplement estàs envoltat d'ignorància. Mai és tart per obrir els ulls...t'anime!

    ResponElimina
  12. Moltes gràcies Àngels, és esperançador i reconfortant veure que hi ha gent crítica que com tu dius és capaç de lluitar per una causa justa i no només es mou pel seu propi interés, i parle, evidentment, molt més enllà d'aquest escrit.

    Si lluites pots perdre però si no lluites estàs perdut.

    Que no es diga que, almenys, no s'ha intentat!

    Una abraçada !!

    Signat: V

    ResponElimina
  13. Una gran veritat, que tots tinguem present en arribar agost, i callem, callem i callem.


    Pensar, raonar i debatir ens fa mes grans i mes liures com a persones.

    Gran escrit V.

    ResponElimina
  14. Moltes gràcies V per aquest article, que calia presentar-lo perque el publicaren al programa de l'any vinent. I sense saber-ho, has ajudat a que algunes persones, com alguns dels que han escrit comentaris amb anterioritat, s'hajen adonat de la incultura que reina als seus caps, que per no saber no saben ni si és normatiu o no i sóls fan que maleir als qui ho publiquen, com tú, PENSANT QUE TAL VEGADA FEM FORÇA, DESBANQUEM L'AJUNTAMENT I PUGUEN PEDRE LA FEINA.
    Aquest és l'únic motiu de tanta defensa a l'actual casa consistorial.

    ResponElimina
  15. bla,bla,bla...... no hi soc fill de Vallada però vics açí un grapat d'anys, mai m'he sentit d'açí, quant vaig vindre a viure a aquest poble, ja vivie-ho en la dictaura que ja dura mes de dues décades. tots sabem quina es la manera de acabar amb ella, les urnes. Pero es mes facil votar al senyoret per un lloc de treball encara que siga miserable, llepar el cul a qui faja falta, així no s'acabara mai i tindrem dictaura fins que el senyoret vuiga. Ara la feïna esta mal es tots els llocs, pero durant quans anys agut feïna per tot arreu i la comoditat de no eixir del poble a fet a molts cambiar el vot per un lloc de treball? tots sabeu que es així, de que estem parlant? mentres no sigem lliures per a buscar-mos la perra on siga, sense tindre que deure favors,vots, seguirem en dictaura dues decades mes, i escriuran:"ab" o "ob" faran lo que es done la gana, i açi no pasa res. vull demanar perdó per la meua ignorancia en la gramatica, segur que hi han mil faltes, pero jo no se mes, ja faig prou en intentar expresar-me en la meua llengua. vos saluda un estranger.

    ResponElimina
  16. Per a l'últim anònim fill de Vallada però que en viu fora. He de dir que m'ha agradat molt la teua reflexió, breu, clara, carregada de raó i contundent. Coindicisc plenament amb tu en tot allò que dius. Respecte de la correcció del comentari, no t'has d'angoixar per això, està molt bé, t'hem entés perfectament i cal valorar i lloar el teu esforç i interés a emprar la nostra llengua. Enhorabona i vull agrair-te eixa reflexió, que espere que no siga l'última que faces. Fins prompte!

    ResponElimina
  17. ja que parleu de l´ajuntament,sr ramon vila els horaris dels actes de festes com sempre sels pasa voste per el forro veritat? tots els anys igual voste de compte de millorar amb els anys al contrari empillora,cuant mod deixara en pau?

    ResponElimina
  18. Pareguent-me bé i en criteri l´article, hem pregunte per que els festers no incluiren la seua proposta en el programa de festes per a la seua publicaciò, o este mateixa de "vergonya cavallers". Pense que havera tingut més impacte i creat mes controvèrsia i a més si no el havera publicat l'Ajuntament es tendria un muntò de raons per a criticar des de inclos altres estaments. No creus?, per que de altra manera cal pensar en qui i aón esta eixa por o servilisme, que sempre se recepta per tots els altres que no pensen igual?
    Shedorf

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.