dilluns, 9 d’agost del 2010

Per sintetitzar: tres coses.

Em sap greu polemitzar precisament amb tu, En Forcat, perquè coincidisc en moltes coses. Gràcies per l’oferiment de textos però, encara que estic de vacances i no tinc els meus a mà, crec que el important no és sols llegir, cal entendre el que els autors volen transmetre, i en eixe sentit el marxisme (i l’esquerra que pretén vertaders canvis social) és internacionalista. El nacionalisme ha sigut utilitzat per a dividir i poder vèncer al proletariat que, si actuara sense fronteres com fa el capital, seria invencible. Eixe és el sentit de: Proletaris del món ¡uniu-se! Al que va respondre el capital amb el feixisme, la màxima expressió del nacionalisme.

El federalisme republicà ha fracassat com havia fracassat fins ara la democràcia a Espanya, però ací estem gaudint d’un sistema, imperfecte i insuficient, però que ens permet un grau de llibertat sols aconseguit, abans d’ara, en el curt període republicà. Per què ha de ser impossible que Espanya evolucione cap al federalisme? Per un altra part, pots anomenar alguna revolució social lligada a la independència d’una nació?

No crec que les nacions exploten a les nacions. És la burgesia de cada nació, inclús la més miserable, la que explota als treballadors del seu propi país. La burgesia de cada poble la que explota als treballadors del seu poble. Pot ser són de Madrid els que paguen salaris de merda en el teu poble i en el meu?

Iron Maiden

2 comentaris:

  1. Resposta final:

    1.- Evidentment el marxisme és internacionalista. Defensa, però, un internacionalisme entre pobles lliures.

    2.- Com a idea abstracta, no ha de ser impossible que l'Estat espanyol evolucione cap al federalisme. Com tractem en el context social, polític i històric concret, la idea del federalisme ha eixit molt debilitada de les batalles que ha lliurat i les forces que l'assumeixen ho fan com a pura propaganda i amb escassa credibilitat històrica i política. Cap moviment d'alliberament d'algun poble de l'Estat aposta per ell...

    3.- Nombrosos moviments i revolucions han estat inspirats per aquest binomi (alliberament nacional i social). Tots els pobles que han lluita contra l'imperialisme ho fan fet sota aquest binomi. Exemples? El Front d'Alliberament Nacional algerià, l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional, el "Pàtria o mort" cubà (equivalent al "socialisme o mort"), el Front Sandinista d'Alliberament Nacional de Nicaragua, l'exemple del vietnam... en general tots els moviments antiimperaistes d'Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia van assumir la lluita de classes dins d'un context d'alliberament.
    Com a exemple més proper i conegut trobem l'Esquerra independentista basca.
    Com a fet il·lustratiu també et recorde la creació d'Iniciativa Internacionalista, una candidatura creada per les esquerres independentistes i anticapitalites de l'Estat espanyol. Aposten per la independència de l'Estat espanyol per a la cooperació i solidaritat internacional entre pobles lliures.

    4.- Una nació sencera no explota altra nació sencera. És la burgesia d'una nació qui explota la classe treballadora del seu país i a més, la classe treballadora de les nacions a les quals oprimeix, amb el suport de les burgesies autòctones.


    Llegir és una activitat fabulosa per a les vacances! ;)

    Una abraçada!
    En Forcat

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb en Forcat.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.