dimecres, 14 d’abril del 2010

República


El 14 d’abril de 1931 es va proclamar la II República espanyola. Fa, per tant, 79 anys i encara s’amaga l’enorme avanç, en tots els terrenys, que va suposar per al país. Per a evitar parlar de les reformes profundes del període republicà s’uneix a la guerra. Els que intenten furtar la memòria històrica han aconseguit que quan sentim República pensem automàticament en la Guerra Civil. Però la realitat és que el període republicà va ser el més fecund per a la llibertat, la democràcia i el progrés d’Espanya.

La República va ser un oasi en l’erma història d’Espanya ofegada entre la ineptitud de la monarquia, l’avarícia dels terratinents, la hipocresia de l’Església i la brutalitat de l’exèrcit. Per primera vegada el país va poder desenvolupar polítiques dirigides als ciutadans, a la seua educació i benestar. L’Estat es proclama laic i se separa de l’Església. Poden votar lliurement tots els hòmes i totes les dones. Es projecta l’anhelada reforma agrària. La ciència, la cultura i l’art floreixen en la primavera republicana com mai abans ho havien fet. I açò no va tornar passar fins que varen superar el negre forat del franquisme.

La República mereix el reconeixement dels vertaders demòcrates. Dels que estimen la llibertat, la cultura, l’art, la dignitat humana i la justícia social.

IRON MAIDEN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.