dimecres, 13 de febrer del 2013

Endevina endevinalla






Ja que l'encarregat de fer la secció la té un poc abandonada...
Després de llegir l'article de Paco Tortosa a la Cartelera Túria, m'ha vingut al cap, i vos propose una endevinalla doble:

1. On està la placa?

2. El punt més alt del nostre Terme, es l'Alt de la Creu (900 metres) no hi ha dubte, però, hi ha un però. Al nostre terme podem trobar un altre vèrtex geodèsic, amb menys metres, però que el supera en qualificació, catalogat als antics mapes de l'exèrcit com "de primer ordre" per la seua situació i bona visibilitat, sabríeu dir quin? (podeu donar qualsevol dels tres noms amb que és conegut).


5 comentaris:

  1. Sí... l'encarregat té la secció abandonada i demana disculpes. Però aprofita també per participar.
    La placa estic segur que és a l'ermita de dalt, perquè sempre que la veig pense: quina mala folla haver-la pintat també de blanc... tant costava haver-la rodejat?
    En quant al vèrtex... pot ser el del repetidor de la Cova Pates.
    Si és eixe, aprofite Paco per demanar-te que ens expliques per què es diu Cova Pates.
    Au!

    ResponElimina
  2. Sobre el vèrtex geodèsic de primer ordre, jo diria que sé quin és. Però per no desvetlar totalment l'endivinalla diré un dels noms amb què se'l coneix, el més popular i el que usava un familiar meu: Alt del Teleraco

    ResponElimina
  3. La placa es segur la de la capella de d'alt de L'Ermita, i el vèrtex geodèsic jo diria que està al cim del Pedregal, dividint els termes de Moixent i Vallada a uns 745m

    ResponElimina
  4. Uff... El del vèrtex geodèsic m'ho hauria de saber, però vaig perdre els meus mapes de l'exercit... i gran part de la meua formació de geògrafa
    El del Pedregal crec que ja és terme de Moixent.
    Crec que l'Alt del Teleraco (telègraf?) està entre Vallada i Aielo de Malferit. És l'alt del Tossal? És per la Foia Redona?
    La placa també crec que està a l'ermita de dalt.
    Per cert, treballe al mateix edifici que la delegació del Instituto Geográfico Nacional. A vore si tinc un ratet i us conte el que estan fent per posar coordenades GPS a les fites que separen els termes municipals i unificar les dades de les diferents administracions (catastre, IGN, ajuntaments...)

    ResponElimina
  5. Pedreta descoberta!

    Els que heu dit que la placa està en l'Ermita heu encertat, està en la Capella del Crist façana Nordest.

    Els que heu nomenat Teleraco també heu encertat, altres denominacions eren:
    -Alt de la Solana (per als d'Aielo)
    -Egea
    Teleraco és una mala pronunciació de Telégrafo, (devia d'haver instal·lada una antena)
    He comprovat que als plànols actuals (2007) se li ha llevat la categoria de primer ordre i se li ha donat al vértex del Pedregal, que als anys 50 era de tercer ordre com també ho era l'Alt de la Creu. Té raó Marina, el Pedregal (i la Cova Pates) estan en terme de Moixent.
    Kike no tinc ni idea de perquè és diu Cova Pates, ho preguntaré als Moixentins a veure que diuen.
    Marina els mapes dels anys 50 els vaig comprar en eixe edifici, són molt bons, perquè encara figuren totes les fontetes sendes i els noms de les heretats perquè encara estaven en ús, ara ja els han actualitzat i han perdut informació.

    ResponElimina

EL TEU COMENTARI NO ES PUBLICARÀ SI:
- No poses cap nom o pseudònim.
- És ofensiu i gens respectuós. Apren a raonar.
- Ho escriviu tot en majúscules.
- Es desvia de la temàtica tractada. Escriu un correu a valladacity@gmail.com o fes-te col·laborador si vols escriure sobre una temàtica nova al nostre bloc.

Gràcies per opinar.