Cercar en aquest blog

divendres, 11 de novembre de 2011

Plantes d’ací: Pericó roig


La centaura o pericó roig, com la coneguem per ací (Centaurium erythraea), és una petita mateta que té nombroses flors vistoses, amb cinc pètals de color rosat, que en rares ocasions són blancs, formant una estrella, i unes anteres grogues amb una forma original, torçudes en espiral, formant una essa.  Des d’antic s’anomena “fel terrae” (fel de la terra) perquè té un sabor molt amarg, com la fel.  

Flors de pericó roig de l'ombria
Ha sigut i és encara molt apreciada en medicina popular (els egipcis ja l’empraven) però també per la medicina oficial, doncs alguns medicaments autoritzats inclouen substàncies extretes del pericó roig. Té vàries aplicacions però la més coneguda és que es pot utilitzar, en manera externa, per evitar les infeccions de ferides i curar picades d'escurçons i altres animals verinosos, el que justifica la llegenda que explica el seu nom científic.

Les flors blanques són rares. Aquesta del camí de la Penya l'Àguila
El nom científic “Centaurium” ve del grec “kentaureios” que es refereix al centaure mitològic mig home i mig cavall. Una antiga llegenda grega explica que Hèrcules va ferir al noble centaure Chiron amb una fletxa mullada amb la sang verinosa de la serp marina Hidra. Chiron es va curar la ferida mortal en el peu amb el pericó roig. 

S.D. VALLADA PARTITS CAP DE SETMANA

PARTITS A CASA
Dissabte 12/11/11

10.00 H. PREBENJAMI
S.D.VALLADA & C.E. POBLA LLARGA

11.00 H. BENJAMI
S.D.VALLADA & POBLA C.F.

12.30 H. ALEVI
S.D. VALLADA & POBLA C.F.

PARTITS FORA
Dissabte 12/11/11

16.00 H. INFANTIL
C.D. LA CANAL & S.D.VALLADA (CAMP DEL CHELLA)

18.00 H. CADET
C.D. LA CANAL & S.D.VALLADA (CAMP DEL CHELLA)

Diumenge 13/11/11

16.00 H. 2ª REGIONAL
JARAFUEL C.F. & S.D.VALLADA

I CONCURS SOBRE L´ ECACS


I Concurs sobre l´ escacs en Vallada.

De Redacció: Ací
De Poesia: Ací
De Dibuix: Ací
De fotografia: Ací

Per a més informació descarregar-se les bases del concurs.

dijous, 10 de novembre de 2011

Propaganda electoral: Compromís-Equo.

Per fer un poc de ciberactivisme Compromís-Equo, visita aquest enllaç http://www.somcomtu.com/


Ací un vídeo sobre el decàleg dels càrrecs polítics d'EQUO:Per consultar el calendari d'actes de precampanya pica ací damunt. Programa electoral EQUO. i ací per fer-se seguidors a facebook
Pica ací per a veure el que s'opina sobre educació a EQUO.
Sembla ser que EQUO és el tercer partit més buscat al Google. Pica ací per a més informació sobre la notícia. Angels Barceló entrevista a Juantxo Uralde. Pica ací pe escoltar l'entrevista a la ràdio.
Ací la web de Juantxo Uralde (EQUO) i ací la de Joan Baldoví (Compromís)


Altres notícies:

El cap de llista de la Coalició Compromís-Equo al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha visitat este matí el Port de Catarroja amb el portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera i el portaveu de la coalició a l’Ajuntament de València, Joan Ribó. En esta visita, Baldoví ha explicat les mesures que desde...

La candidata de Compromís-Equo al Congrés per Alacant, Aitana Mas, ha proposat hui “que les empreses reben subvencions o

I Simultània a Vallada


Com invitat especial Alexis Cabrera Pino.
ELO 2504.
campió actual de vallada
del I Open d´escacs Internacional

Per a més informació feix click ací: vídeo

Pag. Oficial del Club: AquíJugadors invitats pel Club:


D. Alan García Cano
Vallada

D. Félix Garrido Martínez
Vallada


D. José Giner Calatayud

Vallada


D. Salvador Blasco i Peris
Vallada

Humor preelectoral
Aus al nostre poble (XIX)


Nom castellà:  Carbonero común
Nom valencià: Totestiu
Nom científic: Parus Major


Aquesta setmana és el torn del Totestiu, un au que per el seu nom podríem pensar que només ens acompanya al estiu, però no és així. El Totestiu està present al nostre terme al llarg de tot l’any, però si que es veritat que és a l’estiu quan emet el cant al qual es deu el seu nom “totestiu, totestiu”.

La resta de l’any pot mostrar un ampli repertori de cants, sent molt característic el “xrrc xrrc xrrc” llarg i sec, que emet quant es veu envaït per altres de la mateixa espècie al seu territori o simplement vol deixar clar que ahí està ell.

Es tracta d’un au de la família dels Pàrids, d’uns 14 cm i fàcil de reconèixer per els seus colors vius: els cap i el coll són negres, amb les galtes blanques; el pit és groc i presenta una franja negra ampla en els mascles i més fina en les femelles que el travessa de dalt a baix.

Cria en forats als arbres vells, parets i caixes niu preparades per els humans com a mesura de conservació de la espècie, ja que el Totestiu està protegit legalment, i per la seua proximitat a l’home (camps, jardins, horts) es veu exposat a l’efecte de pesticides i plaguicides que poden minvar la seua població.Activitats per a xiquets.

          
  Atenció xiquets i xiquetes, el centre excursionista informa: si tingueu més de set anys demà divendres dia 11 a partir de les 6 de la vesprada vos esperem a la casa de la cultura a la segona planta per construir casetes niu per als pardalets. Vosaltres porteu un martell i nosaltres posarem la resta de materials.
    A la setmana que vé eixerem al camp per penjar-les en un pinar. Ja voreu quina experiència més bonica. Ah!! I no oblides avisar els teus amics i amigues per si no s'han assabentat.

MoSSEGUELLO, MANTE, PEBRÀS... ∞
Ací estan les paraules que més ens han agradat i que segur que ara anem pronunciant-les amb més alegria que de costum:

1. Mosseguello 37

2. Mante 33

3. Pebràs 32

4. Bascollà 28

5. Xeu 24

6. Batecul 22

7. Androna 21

8. Nyespla 19 / Nyofla 19 / Aguasilat 19

9. Asporrejat 18

10. Reballar 17

11. Tararot 16 / Trompina 16

12. Embeulat 15 / Jassà 15 / Asbalaït 15

13. Cosquelles 14 / Tarambana 14

14. Despitralat 13 / Batidor 13

15. Carrampano 12

16. Asgarros 11

17. Furgastores 10 / [Da Xavo 10]

18. Regaixó 8


Ha estat una celebració de la Jornada Europea de les Llengües molt bonica, perquè hem pogut compartir moltes paraules, reflexionar sobre com parlem i divertir-nos compartint-ho amb familiars, quadrilla, amics del poble i forasters que també han votat.

Ara el problema és com parar, perquè cada dissabte, sopant, van eixint-ne més i més. Potser l'any que vé n'afegim tantes altres que no hem dit, com POLISSERO,COMPRAORA... De moment podem anar posant-les conforme vagen venint-nos al cap en la secció corresponent del blog (o google+web!), i l'any que ve ja trobarem alguna celebració creativa, " què vos pareix??"

En honor a la paraula guanyadora, una foto de la natura que tenim en el terme de Vallada, barranc de Boquella:dimecres, 9 de novembre de 2011

Humor Contra El Bipartidisme

Darrerament hem pogut observar al bloc ( i a tot arreu, perquè no dir-ho) les opinions de la gent que es queixa del sistema bipartidista establert. Jo tampoc n'estic d'acord i sembla que la família Simpson tampoc. Com que hi ha gent que encara no s'ha ficat al cap que la realitat bipartidista es asfixiant, sense pretendre ofendre ningú, els ho fique fàcil, mastegadet, en forma de dibuixos animats.

Bon profit!Marc Mollà i Peris

dimarts, 8 de novembre de 2011

Canvis importants al nostre Google Plus

A partir d'avui, VALLADA City PLUS deixa de ser un "usuari" al Google Plus per a passar a ser una "pàgina" de Google Plus.
Açò suposa grans canvis que ja anireu vegent i disfrutant. El que teniu que fer, per ara, és únicament buscar "VALLADA City PLUS" al buscardor de G+ i afegir-la als vostres cercles.
L'antic usuari, anomenat Valladacity, passa a ser una "persona" amb noms i cognoms, tal i com exigeix la política de noms de Google, en aquest cas, Vicent Galiana Aparisi.
Tot açò significa bàsicament que les notificacions i anuncis que hi fem al G+ a partir d'ara, les farem des de la pàgina VALLADA City i no des de l'usuari "Vicent Galiana Aparisi". Per lo tant, si no afegiu VALLADA City PLUS als vostres cercles, no podreu assabentar-vos dels comunicats que no apareixen al nostre bloc.
Seguirem informant.

Atentament: L'equip d'administradors.Vos recordem que si no teniu Google Plus, podeu obrir-vos un compte a:

Menú dia 12 de novembre al Sàez


RESTAURANT SÀEZ

MENÚ DEL 12 DE NOVEMBRE

  • DETALL DEL XEF

PER COMENÇAR

  • CREMA DE BOLETS AMB SALTEJAT DE BOTIFARRA, PERNIL I ALLS TENDRES.
  • TACO DEL NOSTRE POLP AMB PURÉ DE CREILLA

CONTINUEM AMB

  • ARRÒS MELÓS DE FARCOL AMB ABADEJÓ I EL SEU JOLIVERT

COM A PLAT PRINCIPAL

  • JARRET DE CORDER AMB EL SEU SUC AL ROMER, PURE DE CREILLA I XIPS DE CARXOFA

PER FINALITZAR

  • LA TARTA DE LA NOSTRA CUINERA


EL PREU DEL MEÚ SÓN 15 EUROS. INCLOU UNA BEGUDA I CAFÉ.

WWW.SAEZRESTAURANTE.COM 962257158


RECORDEM QUE ELS DIVENDRES I DIUMENGES PODEU DISFRUTAR DEL NOSTRE SORTIT DE TAPES I MONTADITOS.


US ADELANTEM QUE EL DIA 17 DE DECEMBRE ES REALITZARÀ EL PRÒXIM MENÚ DEGUSTACIÓ.

dilluns, 7 de novembre de 2011

#Reiniciaeldebate

Al canal 9 ja estan diguent que falten 43 segons per a que comence el debat i han posat un compte enrere. Abans ja han dit altres dades, cadascuna més irrelevant, com si en lloc d'un programa seriós es tractara d'un show televisiu, un programa del cor... però no, aquest debat és un debat molt seriós, però no pels seus convidats, si no pel blindatge i burla a la democràcia participativa, que hi suposa aquest cara a cara. Aquest debat deixa de ser-ho des de el moment en el que no participen tots els implicats, i abans de que comence ja podria resumirlo en tres paraules: "y tu más" i dos cifres: 18.000 destinats als aperitius dels convidats  (el subsidi de 4 famílies durant un any) i 550.000 euros de presupost per a la seua realització.


Com que hi han altres partits que es presenten a les eleccions, tal i com ens han recordat al bloc, des d'avui fins el 20N m'agradaria ser el pesat de torn, militant o inconformista simplement, que vos informe d'EQUO i les seues propostes.


Quí és EQUO?  
Equo és un moviment social i polític que, després d'un any de funcionament com a Fundació, ha decidit concórrer a les eleccions generals del 20 de Novembre.
Equo va ser fundat per un grup de persones que compartíem una trajectòria comú de treball a favor de la sostenibilitat ambiental i l'equitat social. En aquests moments, estan presents en quasi tota Espanya i tenen més de 2000 associats i 7000 persones que formen part de la Equomunitat. 
Equo basa la seua acció política en la defensa de la sostenibilitat, la democràcia participativa i els Drets Humans. 
Equo també aposta per un model econòmic diferent, fet a mesura la ciutadania, basat en la democratització de les institucions financeres, el foment d'ocupacions verdes i una reforma fiscal progressiva que garantisca la qualitat dels serveis públics.
Segueix-los a:Quan els canvis venen de daltEl canvi polític i social més important de la història d'Espanya és, possiblement, el que va suposar la proclamació de la II República. Les classes populars venien demandant, des de prou anys abans, llibertat política per poder canalitzar les demandes socials i laborals, per acurtar l'enorme desigualtat entre la minoria dels rics i la immensa majoria que vivia en la misèria. La República va proporcionar el medi jurídic que va permetre el canvi a millor per a les classes treballadores: reforma agrària, llibertat sindical i política, laïcitat de l'Estat, drets laborals, educació pública de qualitat, atenció sanitària pública, etc. a pesar d'estar patint els efectes de la crisi mundial de 1929, que ací, com sempre, arribava amb retràs. El canvi venia de baix i la vida de la població va millorar considerablement.

La divisió de l'esquerra i l'abstenció promoguda pels anarquistes va propiciar la victòria electoral de la dreta en 1934. En no res, la coalició de dretes va paralitzar les reformes educatives i el programa de construcció d'escoles, va tornar les escoles a l'església acabant amb la laïcitat, va frenar el projecte d'autonomia basc i es va enfrontar amb la Generalitat de Catalunya, i es va frenar la reforma agrícola, provocant la radicalització de la gent del camp. Aquest canvi, promogut pels poderosos i realitzat pels seus representants polítics, venia de dalt i va ser un desastre per a la ciutadania. 

“Por el cambio” va ser el lema de campanya que va portar a Felipe González a la Moncloa en 1982. I el canvi va ser real. Espanya va començar a comptar a Europa i al món. A pesar dels efectes de la crisi del petroli, que a ací va arribar amb retràs com tot arribava, les infraestructures, l'educació i la sanitat van rebre un fort impuls; els serveis socials van començar a estructurar-se a les institucions; i l'economia espanyola es va integrar en el sistema econòmic mundial. El canvi venia impulsat per la demanda ciutadana i realitzat pels representants polítics de les classes populars. El canvi venia de baix i va ser positiu. 

Per a les eleccions del 20N tot anuncia una victòria del partit de la dreta espanyola que es presenta amb el lema de campanya “Súmate al cambio”. La opacitat del programa no ens permet esbrinar quins canvis proposen, doncs ho fan amb frases ambigües que igual poden valdre per a una cosa i per a la contrària. Però podem aventurar en què consistirà el canvi observant el que han fet en les autonomies en les que governen: reduir imposts als poderosos, retallar en assumptes socials, retallar en educació pública i potenciar la privada de l’església, externalitzar (privatitzar) serveis bàsics de la sanitat i eliminar, o laminar, els organismes de control democràtic com va fer Aznar amb la fiscalia anticorrupció o Cospedal amb el “defensor del pueblo”  o el “Consejo Económico y Social” de Castilla La Mancha. 

Un canvi que ve de dalt, dels que han tingut tradicionalment al poble sotmès, als que ha hagut que arrancar la democràcia limitada i el precari estat de benestar que tinguem amb la nostra lluita, trosset a trosset, i amb la sang dels nostres avantpassats, no pot ser bo per a la majoria de la ciutadania. Diu Simone Weil que “Els sers humans estan fets de tal manera que els que oprimeixen no senten res; és la persona oprimida la que sent el que està ocorrent.” Som doncs, els que estem patint les conseqüències de la crisi els que hem de proposar com eixir d'ella. Els que no senten l'atur, la precarietat, la desesperació del desnonament, la falta de futur; als que poden pagar-se una clínica privada, una escola d'elit, un màster a Nova York, un casa amb piscina en el barri més car de la ciutat, els senyorets de tota la vida, no poden dur res bo per a nosaltres. Quan els canvis venen de dalt... la alternativa pot ser el desastre. 

Iron Maiden

diumenge, 6 de novembre de 2011

Efemèrides, VALLADA City ara fa un any....

L'Endevina, endevinalla de Kike ens portava l'imatge d'un home conegut pel nom del seu pare, heretat amb l'ofici, i era l'excusa perfecta per a que els diferents comentaristes ens il·lustraren sobre l'ús i la costum dels noms al poble.

Amic dels llibres ens suggeria diverses activitats: un deliciós menú, el Sopar de bolets de Ca les Senyoretes; un llibre, Recuerdos, escrit per un descendent del poble, l'escriptor d'Ontinyent Ramón Cerdá Sanjuan, net d'un "perron" valladí (parlant de noms i malnoms...); i el primer cicle de debats Torrella Oberta, organitzat per l'ajuntament d'este xicotet poble de la nostra comarca, amb una ben bona sel·lecció de temes.

La pel·lícula V de Vendetta, que Marc ens suggeria la setmana anterior, provocava unes interessants reflexions d'Iron Maiden sobre les temptacions totalitàries i la por a la llibertat. I també Iron Maiden ens apropava les reflexions de Marc Adell, Un altre món és possible.

El pub Glaçó ens convidava a una de les seues festes promocionals.

Kike ens proposava col·laborar amb la Protectora d'animals de Carcaixent, Ribercan.

En Forcat titulava la Santa Inquisició del segle XXI la seua entrada i ens manifestava la seua preocupació per la insuficient separació dels poders de l'estat i per la manipulació informativa en relació al judici als dirigents de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi, Joseba Álvarez i Joseba Permach.

Els responsables del bloc ens traslladaven una queixa dirigida al propietari de la discoteca Son Alison per una ciutadana del poble, que donava lloc a nombrosos comentaris.

El Natzaré ens feia reflexionar amb la presentació d'un LIPDUB per mostrar l'estima d'una nació per la seua llengua i cultura.

I l'Assemblea de Joves de La Costera L'Escarot feien un resum històric i manifestaven la seua postura sobre la situació del poble sahraui i la responsabilitat d'Espanya i de Marroc.

Bona setmana!!