Cercar en aquest blog

dissabte, 5 de novembre de 2011

PP, PSOE... i OTROS.

Avui dissabte ens hem despertat amb el poble empaperat de dalt a baix amb pancartes, banderes i pósters plens de rostres photoshopeats i somrients, que tenim més que vistos a la televisió (altres, per desgràcia, no els podrem veure, com és aquest cas).
En VALLADA City hem pensat en fer front a aquest Estatu Quo de "eminents polítics" (que ens han dut on estem ara) i per això hem el·laborat una nova pestanya a la part superior del bloc on aparéixen TOTES les opcions polítiques amb els seus programes electorals.
Esperem que vos agrade la idea i que participeu informant-vos i compartint-la.
Aprofitem també per animar-vos a unir-vos a la xarxa social de Google Plus (http://www.plus.google.com)

Salutacions i bon cap de setmana.

Una imatge per reflexionar el 20-N: PP, PSOE i "OTROS"

Antonio Miguel Carmona - Educació 2011

Ací vos deixe un vídeo i un article interessants per "disfrutar" d'ells aquest cap de setmana de vent i mal oratge:
Portátiles gratis (para docentes de la privada y concertada), 5 becas para la pública.

divendres, 4 de novembre de 2011

Som més

Com hi ha partits que estan en manifesta inferioritat a l’hora de donar-se a conèixer i fer arribar a la gent les seues propostes m’atrevisc a posar ací una de les alternatives.
Punxeu ací per veure el Programa de IU per a les eleccions del 20N

Plantes d’ací: L’argelaga

Poca gent hi haurà al poble que no haja tingut  un coneixement directe de l’argelaga, doncs té una manera de presentar-se que deixa records en forma de punxades. L’argelaga (Ulex parviflorus Pourr.) és un arbust molt espinós però també ha sigut molt aprofitat pels humans i dona color a l’hivern amb les flors grogues que ens regala tan profusament. 


Les flors tenen la corol·la amb la típica estructura papilionàcia però el calze està format per només dues peces lliures i persistents que abraçaran la petita llegum quan fructifica. Però la característica principal de l’argelaga són els pecíols en forma d’espina (fil·lodi) que  s’han aprofitat per llevar el sollim de les xemeneies, fent passar amunt i avall un feix d’argelagues pel fumeral, o per socarrar els pèls dels porcs en la matança, fregant-lo amb argelagues enceses. 


Recentment s’ha emprat l’argelaga per consolidar talussos, pendents pronunciades amb molta exposició al sol o per recuperar llocs degradats, per la seua rusticitat i perquè té a les arrels uns bacteris que tenen la propietat de fixar el nitrogen de l’atmosfera a la terra. A l’ombra de l’argelaga, i amb la terra enriquida pel nitrogen fixat, poden desenvolupar-se altres espècies com les carrasques.


En Mètode 32 podeu veure un bon article titulat “La llum de l’argelaga”, de Joan Pellicer i Bataller, que val la pena llegir

S.D. VALLADA PARTITS CAP DE SETMANA


PARTITS A CASA
DISSABTE 5/11/11
INFANTIL
10.00 H. S.D. VALLADA & CIUTAT D´ALZIRA F.B.
CADET
11.00 H. S.D. VALLADA & CIUTAT D´ALZIRA F.B

DIUMENGE 6/11/11

2ª REGIONAL AFICIONATS
16.15 H. S.D. VALLADA & U.D. MONTAVERNER

PARTITS FORA
DISSABTE 5/11/11
PRE-BENJAMI
11.00 H. L´OLLERIA C.F. & S.D. VALLADA
ALEVI
10.00 H. C.F. LLUXENT & S.D.VALLADA
BENJAMI
11.15 H. C.F. LLUXENT & S.D.VALLADA

La "Riuada de Sant Carles" a Vallada (4 de novembre de 1864).

Francesc Olivares i Tortosa, ens envia aquest interesantíssim escrit. 
Gràcies Francesc.

El dia de Sant Carles del 1.864 ( 4 de novembre) hi hagué una tempesta tan forta que, encara avui i a través de la memòria popular, és recordada. El dia 18 de Novembre d’aquell any és constituïa, de reial ordre, una comissió per a estudiar els danys provocats per les extraordinàries crescudes del Xúquer i els seus afluents, només dos dies desprès de ser nomenat cap de govern per la reina Isabel II, Ramón María de Narváez,  Duc de València,  en substitució de Alejandro Mon.

Aquest és un extracte literal dels efectes de la riuada a Vallada, descrits en la “Memoria sobre la inundación del Júcar en 1.864” presentada al Ministeri de Foment per en MIGUEL BOSCH i JULIÀ, Inspector general de segona classe del Cos de Enginyers de Muntanya i Cap de la Comissió nomenada per documentar els desbordaments d’aquest riu, el 26 de Novembre de 1.865 i editada de reial ordre l’any 1.866 a Madrid per l’ Imprenta Nacional.


RESEÑA
DE LOS PRINCIPALES DAÑOS CAUSADOS POR LA INUNDACION
  

VALLADA.- Partido judicial de Enguera. Vallada regaba 70 hectáreas destinadas á huerta. En los secanos se ven los mismos cultivos que en Mogente. El algarrobo se da mejor, pues el clima es algo más templado.
La lluvia que empezó á caer en la noche del 3 tomó grande incremento durante el dia siguiente, desde las cuatro de la madrugada hasta las cinco de la tarde. Los vecinos del barrio de Santa Teresa, asustados por la gran cantidad de agua que bajaba por las laderas de Serragrosa, abandonaron sus casas, algunas de las que sufrieron deterioros.
El barranco de Boquilla ó Boquella tuvo una fuerte avenida. El puente de la via férrea sobre este barranco hizo veces de dique. Acumuladas las aguas destruyeron el puente, y vencido el obstáculo arrastraron parte de la venta de Boquilla, situada entre dicho puente y el de la antigua carretera de Valencia a Almansa, donde hicieron tres victimas. Al llegar á Vallada, destruyeron la huerta. Este horroroso acontecimiento, que llenó de consternacion á la comarca, tuvo lugar á las seis de la tarde del 4.
El Cañolas y los barrancos del término inundaron 102 hectáreas : 50 pueden considerarse completamente destruidas; las restantes muy perjudicadas. Las azudes, con sus acequias respectivas, quedaron en muy mal estado. Dos norias y un molino harinero fueron inutilizados. Se perdieron 525 frutales, 4670 moreras, 1560 olivos, 570 algarrobos y 15750 vides.
Vallada ha sido el pueblo del valle de Montesa más castigado por la inundación. En la partida de la Vega Vieja, el Cañolas se dividió en dos brazos. Las moreras quedaron enterradas hasta las cruces por una capa de grava y grandes cantos rodados. Aunque se gaste seis veces el valor que tenian las huertas ántes de la inundacion, no podrán reducirse á cultivo. ¿Quién, no viéndolo, es capaz de formarse idea de los sacrificios que hacen los propietarios de Vallada para descubrir sus tierras? No parece sino que debajo de aquellos grandes depósitos de cascajo se hallan ocultos ricos tesoros.
Superficie Inundada
Pérdidas


Hectáreas


Pueblo
Habitantes
Destruidas
Deterioradas
Perjudicadas
Total
Reales vellon
Vallada
2475
50
52
27
162
1.113.900

dijous, 3 de novembre de 2011

SONALISON: Remember the music (recordant la música) amb Dj. José Coll i Aleix.

SONALISON PRESENTA EL PRIMER REMEMBER THE MUSIC AMB DJ. JOSE COLL Y ALEIX.
PREU D´ENTRADA: 5  EUROS AMB CONSUMICIÓ.
OBERT A PARTIR DE LES 24 HORES.FINS LES 7:30 HORES.

Programa d'activitats del centre excursionista de Vallada.

El Centre excursionista de Vallada presenta el seu programa d’activitats per als primers mesos del proper any. Amb il·lusió i ganes de fer coses noves em elaborat una llista d’activitats, les quals esperem siguen del vostre gust. Tinguem més idees en ment però també esperem que els nous socis n’aporten de noves, per poder entre tots fer una llista d’activitats el més variada i atractiva possible, sempre relacionada amb els esports de muntanya i activitats relacionades amb la natura.
 Gener.
 -Divendres 27  a les 20 hores: curset de perills en la muntanya i conscienciació medi ambiental. (Teòrica)
-Diumenge 29 a les 10 hores: 2ª part del curset perill en la muntanya  (pràctica) amb eixida a la muntanya.
Ponents Víctor Calvo i Quino Tortosa.
 Febrer.
 -Divendres 24 a les 20 hores: Curset d’orientació i senders. (Teòrica).
-Diumenge 26 a les 10 hores: Marxa senderista al Tossal per posar en pràctica les coses que hem aprés el divendres.
 Ponents Rafa i Vicent.
 Març.
 -Divendres 30 a les 20 hores: Coneixement del material, curset de nucs per a l’escalada i teòrica del bivac.
-Dissabte 31 marxa bivac.
-Diumenge 1 curset de nucs a la muntanya. (pràctica).
Ponents Manolo Cano i Rafa Ortiz.
 Abril.
 -Divendres 27 a les 20 hores: curset de primers auxilis. (Teòrica).
-Diumenge 29 a les 10 hores: curset de primer auxilis part pràctica.
 Ponent Vicent.
 Maig.
 -Divendres 18 a les 20 hores: Teòrica de l’escalada.
-Diumenge 20 a les 10 hores: Iniciació a l’escalada.
Ponents: Manolo Cano, Rafa Ortiz,, Vicent, Quino i Rafa.
 Juny.
 -Divendres 8 a les 20 hores: Teòrica de seguritat en la bicicleta.
-Diumenge a les 9 hores: Marxa cicloturísta al bosquet.
 Normes per poder ser membre del Centre excursionista de Vallada Alt de la Creu:
-Tots el membres del Centre han de federar-se en la federació d’esports de muntanya. Amb la federació s’adquirix una assegurança que els cobrix dels diferents accidents que es puguen produir en les acitivitats esportives. Edat mínima 8 anys.
-Els membres a partir de setze anys pagaran una quota de 5 euros mensuals.
-Els membres de menys de setze anys pagaran una quota de tres euros mensuals. El pagament de les quotes es realitzarà de l’1 al dia 10 de cada més. El pagament es domiciliarà pel banc. També existix la possibilitat de fer el pagament trimestralment o en una única quota anual.
Per poder acudir als actes programats a més de tindre veu i vot en les decissions del centre s’haurà d’estar al corrent del pagament dels rebuts.
La quota començarà a partir del mes de gener.
 -Aquelles persones que no siguen sòcies i vullguen vindre a qualssevol activitat podran assistir-hi, previ pagament d’una quota de 3 euros.
 -Les reunions i els cursets  tindran lloc al local del Centre Excursionista, el qual està ubicat en la segona planta del pavelló esportiu de Vallada.
 Ja saps si t’agrada l’aventura, si vols fer nous amics, esplorar i descobrir altres indrets del nostre territori... El Centre Excursionista és la teua alternativa. Que no t’ho conten!!

Aus al nostre poble (XVIII)


Nom castellà:  Tarabilla Común
Nom valencià: Cagamànecs
Nom científic: Saxicola torquata

A poca altura sobre el seu territori, el bonic mascle de Cagamànecs o Tarabilla comú dansa dalt i baix en l'aire al mateix temps que emet el seu estrident cant, o perseguix la femella en un ràpid seguici nupcial.

Els mascles tenen el cap negre, un mig collar blanc, l'esquena negra, i la cua negra; les ales són negres amb un gran pegat blanc en la part interna anterior. La part superior del pit és majorment roig-ataronjat fosc, amb transició taronja clar o blanc cap a la part inferior i de la panxa.

Les femelles tenen castany en compte de negre pel dors i una cella més clara; per baix de color terrós en compte d'ataronjat, i en les ales menys blanc.

I perquè Cagamànecs? Molt fàcil: segons conten, diuen i es veu, aquest inquiet pardalet té el costum de parar-se allà on troba un punt alt dintre del seu territori, bé en el cim d’un arbust, d’un pal telefònic, o del mànec d’una aixada quant el llaurador no la està emprant per a les seues tasques al bancal, cagant-li (i perdoneu la expressió) el mànec; de ahí allò de Cagamèncs.

Les formes de Cagamànecs o Tarabilla común considerades europees es distribuïxen per la major part d'Europa occidental i de la conca mediterrània i no realitzen grans desplaçaments. Ací al nostre terme és molt fàcil observar aquesta au fent vols acrobàtics o bé posada als seus llocs de cant, sobre tot per els voltants del nostre riu Canyoles.


Fira d'associacions de l'Albufera.

FIRA D’ASSOCIACIONS DE L’ALBUFERA 

No et perdes la gran fira d'associacions, entitats i col·lectius que conviuen en el Parc Natural de l'Albufera de València.

ESTE CAP DE SETMANA EN L'ESPLANADA DEL JARDÍ DE VIVERS

Dissabte 5 de novembre de 11:00 a 14:30 i de 16:00 a 19:30 hores
Diumenge 6 de novembre de 11:00 a 14:30 hores


Receptes i degustacions gastronòmiques, batucada i espectacles, tallers pràctics, activitats i jocs infantils, presentacions, xerrades i tertúlies, conèixer la vela llatina, exposicions, demostracions d'art i oficis tradicionals, documentals i audiovisuals, experiències amb animals ... i aprofita per inscriure' ...t gratis en els passejos amb barca, rutes, itineraris i visites guiades, activitats d'educació ambiental i moltes més que es faran al Parc Natural.

Dissabte 5 i Diumenge 6 de novembre

Fira d'associacions i entitats de l'Albufera en els Jardins del Reial (Vivers) de València.
Vine a la Fira de l'Albufera, coneix els seus protagonistes, informa't de tots els detalls i participa en les activitats que t'ofereixen.

Del 7 al 13 de novembre

Activitats gratuïtes per gaudir al Parc Natural de l'Albufera de València

Totes les activitats són gratuïtes.

Places limitades. Inscriu-te en la pròpia Fira

dimecres, 2 de novembre de 2011

Menu dia 5 de novembre al Sàez


RESTAURANT SÀEZ

MENÚ DIA 5 DE NOVEMBRE


  • DETALL DEL XEF

PER COMENÇAR:

  • SOPA DE PEIX AMB MOLUCS, I OLI DE PORADELL
  • OU A BAIXA TEMPERATURA , PURÉ DE FARCOL, CRUIXENTS DE XISTORRA, I SUC DE POLLASTRE

CONTINUEM AMB:

  • ARRÒS MELÓS DE FOIE AMB CORDER

COM A PLAT PRINCIPAL:

  • LLOBARRO A LA PLANXA AMB CREILLES PANADERES I RÚCULA

PER A FINALITZAR:

  • LA TARTA DE LA NOSTRA CUINERA

EL PREU DEL MENÚ SÓN 15 EUROS. INCLOU UNA BEGUDA I CAFÉ.

962257158 WWW.SAEZRESTAURANTE.COM

RECORDEM QUE ELS DIVENDRESI DIUMENGES PODEN DISFRUTAR DE LA NOSTRA GRAN VARIETAT DE TAPES I MONTADITOS.

El Picut Roig


El picut roig, becut roig o morrut de les palmeres, que tots aquests noms reb, ja està ací, atacant les palmeres de Vallada. Podeu veure els efectes devastadors en la palmera que està al jardí de l’església evangelista. Aquest insecte és la plaga més preocupant actualment en les palmeres de la península, doncs formen galeries dins de les palmeres de fins a un metre, el que provoca que les fulles comencen a posar-se grogues y a doblegar-se, fins arribar a la mort. Les espècies més afectades per aquest corcó són les datileres (Phoenix dactylifera) i les canàries (Phoenix canariensis). La plaga es va detectar per primera vegada, en Espanya, a Almuñecar en 1994 i posteriorment en altres punts d’Andalusia, Murcia i la Comunitat Valenciana. En tots els primers casos detectats, els insectes han arribat mitjançant palmeres adultes infectades procedents d’Egipte i altres països del nord d’Àfrica. 

Palmera atacada pel picut roig
El Picut Roig (Rhynchophorus ferrugineus)  és originari de les àrees tropicals del Sudest Asiàtic. Passa per un cicle vital que pot durar entre quatre i cinc mesos, depenent de les condicions mediambientals. La femella posa els ous del quals sortiran les larves; aquestes es desenvolupen fins que, amb fibres de la pròpia palmera, fan un capoll on es converteix en pupa per transformar-se en insecte adult. Les larves no tenen potes i són de color groc marfil amb el cap rogenc, mesura cinc centímetres en el seu màxim creixement i té poderoses mandíbules, tant que si ens acostem al tronc d’una palmera infestada podem escoltar com roseguen.  Completa tot el cicle biològic dins del mateix hostatjador, sense canviar de palmera fins que ha sigut destruïda totalment i els adults surten buscant noves palmeres.  

Exemplar adult de picut roig (foto Wikipedia)
D'adult és molt vistós, té un rostre allargat y corbat, mesura de dos a cinc centímetres de llarg i un d'ample, és de color marró rovellat. El picut roig en el seu estat d’adult té una vida de entre 45 a 90 dies. S'alimenta de sàvia de palmera, per la qual cosa detecta a distància l’olor de la sàvia provocada per la poda. Té una autonomia de vol de cinc kilòmetres i gran potencial reproductor, doncs  cada femella pon entre tres-cents i cinc-cents ous.

dimarts, 1 de novembre de 2011

adéu, ADÉU !

Una pel·lícula que em va marcar molt fa dos anys quan la vaig vore als Babel, és una història que està ambientada al Japó. Una altra cultura llunyana direu, sí, però justament !! en la pantalla van apareguent una sèrie de famílies, totes ben diferents les unes de les altres, que es troben en el moment de dir ADÉU (el de veritat) a persones molt diverses també, n'hi ha de tradicionals, de moderns, de diferents religions...

I ahí ve el millor de tot: comprovem la universalitat dels sentiments. Tots volen "dir adéu", necessiten ixe moment d'intimitat compartida, amb tot el ritual tan típicament japonés portat a terme per uns professionals, entre els que es troba el protagonista, que passa de ser un músic de talent reconegut a treballar d'amagat en una empresa que fa això justament, acompanyar les persones cap al final, o, segons com es mire, cap al tren del viatge.
I es veu que al Japó, ixa faena no està ben vista, ell no s'atrevix a dir-li-ho a la seua parella al principi, una cosa tan important i tan difícil, imagineu-vos!!


Cadascú pot tindre la seua idea sobre la mort, segons la seua experiència personal, segur! L'altre dia, conduint, anava escoltant un programa de Ràdio 3, un "enterrador" que té una "revista de muertos" i altres locutors anaven repassant les diferents deesses i personatges relacionats amb la mort, els egipcis, els mexicans, grecs, romans... em va cridar l'atenció que a Cuba diuen que "lo único que puede vencer a la muerte es el sentido del humor". Sé que no és veritat, la mort no es deixa guanyar la partida quan arriba el moment. Però també SÉ que el sentit de l'humor ajuda, i molt, en els moments més durs de la vida, sobre tot en el de dir ADÉU, així que si podeu crear bon humor, sempre serà una bonica manera de recordar els millors moments compartits com els més durs, amb un somriure! I això també apareix en esta pel·lícula, ja voreu...


Ja sabeu quina pel·lícula és, no?
Es diu "OKURIBITO" (trad: Departures, Despedidas). Podeu vore el tràiler si clickeu ací damunt:Espere que trobeu un moment per a mirar-la i que vos agrade, tant per la història com per la filosofia de vida i per la banda sonora !!

Efemèrides, Vallada CITY ara fa un any...

Kike ens animava a mirar amb més deteniment el poble i les persones amb el seu Endevina, endevinalla... la cistelleta de vímet, que a Paco el transportava als temps dels jocs als carrers i bancals i li provocava una idea ben bona: recuperar, ni que fora fotogràficament cistelles i d'altres objectes de vímet.

Els nostres col·laboradors de VerdeOscuro, Mayra i Javier, ens contaven l'activitat que organitzaren, unes Jornades sobre aus al Col·legi Públic Ramón Martí Soriano, per commemorar el Dia Mundial de les Aus.

Iron Maiden ens passejava pel cementeri el dia Tots Sants, compartint les reflexions d'un amic sobre els misteris insondables de la mort i la utilització de la por per al control de les persones.

Els responsables del bloc ens informaven d'una notícia estupenda per a la recuperació de la nostra memòria col·lectiva, la publicació del llibre Memòries del paradís, de Francesc Belda i Tortosa, que es presentava la Llibreria La Costera.

També ens informaven de la convocatòria d'un curs per a la dinamització del patrimoni turístic del poble, organitzat pel CdT de la Generalitat i adreçat a persones desempleades.

I Marc ens feia una Proposta de cine: recomanava la pel·lícula V de Vendetta i ens animava a compartir totes aquelles manifestacions culturals que ens agraden.

Depenents de la Llei de DependènciaNo sols els vells depenen de la Llei de Dependència.

dilluns, 31 d’octubre de 2011

Interessant: Programa electoral d'EQUO

Per aquells que estiguen interessats en el partit polític EQUO, o simplement per als que veuen més enllà del PPSOE.

Piqueu ací damunt per accedir al programaMentre fem altres coses...


La vida és allò que ocorre mentre estem ocupats fent altres coses, deia John Lennon. Mirant aquest bloc ningú diria que dins de tres setmanes escasses hi ha eleccions generals, doncs estem tots ocupats fent altres coses, sense atendre a la política que condicionarà les nostres vides, si més no, els pròxims quatre anys. I açò passa gairebé en molts més llocs, no és ací a soles, doncs sembla que hi ha consigna de mantindre la campanya el més assossegada possible. Les enquestes ja donen guanyador, els perdedors ho tenen assumit i als presumptes guanyadors no els interessa sacsejar el tema, no vaja a ser que la gent s'assabente del que pretenen fer. 

Mentre els ciutadans, que són els que patiran les mesures que prenguen els polítics, fastiguejats, es dediquen a altres coses i passen de la política. Ha hagut un treball previ però. La impunitat de certs polítics, el desprestigi de l'Estat, la justícia tendenciosa, el favoritisme, la corrupció, assimilar tota aquesta merda com una cosa natural, fer-nos veure que tots són iguals... i evitar que pensem tenint-nos ocupats en altres coses. 

A poc que fem memòria veurem que passar de la política permetrà que arriben al poder aquells que van fer tot el possible per impedir elements bàsics de convivència social i drets civils com el divorci, l'avortament, la igualtat de gènere o la llei de dependència; deixarem l'Estat en mans dels atracadors de l'erari, els defensors de la privatització de tots els serveis públics rendibles, d'aquells que retallen en educació i sanitat públiques, en investigació o en serveis socials i, al mateix temps, reben salaris insultants i rebaixen imposts a grans empreses, grans capitals i rendes altes; passar de la política permetrà que gestionen l'eixida de la crisi els que han assumit totes les demandes de la CEOE i del gran capital financer, perquè són els seus portaveus polítics.

Els poderosos i les classes altes fan política tots els dies mitjançant els grups de pressió i el control mediàtic. Els treballadors i les classes populars només tinguem l'oportunitat de fer-ho, de manera eficaç, quan hi ha eleccions. No podem permetre'ns el luxe d'estar fent altres coses mentre està en joc tot el que s'ha aconseguit amb tant de patiment pels nostres avantpassats. Cal sacsar als ciutadans progressistes perquè surten de l’ensopiment i de l’abatiment . Hi ha alternatives, amb propostes raonables i decents, que poden dur al Parlament una visió diferent a la neoliberal que impera actualment.

Aquest país, i aquest bloc també, necessiten veus que diguen les coses que ens amaguen o distorsionen les minories privilegiades. Sense fer cas d’aquells que només fan soroll i enverinen perquè no tenen ni un sol argument que puguen defensar raonant democràticament. Calen veus que facen pensar, lluny de l'aborregament, de l'interès mesquí i la rancúnia, per a que allò important de la vida no passe mentre estem ocupats fent altres coses.
Iron Maiden