divendres, 30 de setembre del 2011

Dret a votar... o no?

Per a les pròximes eleccions generals del 20 de novembre, els partits majoritaris (PP, PSOE, CiU i PNB) han decidit que la democràcia no és per a tothom, que els partits minoritaris han crescut massa (fins a més d'un 5% de vot en conjunt), i que no tens dret a votar a qui vulguis.
Per això, s'han tret de la màniga una nova barrera electoral amb la intenció de frenar tant als partits minoritaris, com als moviments sorgits de la societat civil, cada cop més indignada amb els abusos de poder i la connivència de la classe política amb els lobbies que estan retallant i trepitjant els drets que tant han costat d'assolir.
Los partidos, federaciones o coaliciones que no hubieran obtenido representación en ninguna de las Cámaras en la anterior convocatoria [...] necesitarán la firma, al menos, del 0,1 % de los electores inscritos en el censo electoral de la circunscripción por la que pretendan su elección. Ningún elector podrá prestar su firma a más de una candidatura.” (art. 169.3 LOREG)
Aquesta reforma de la normativa electoral suposa que les candidatures sense representació actual al parlament estatal hauran d'aportar el 0,1% del cens en forma d'avaladors per a poder-se presentar a les eleccions generals. És a dir, que més d'el 90% dels partits que es van presentar a les anteriors eleccions generals de 2008 necessitaran gastar moltes energies, i probablement diners, a fi de complir les noves condicions"

Ja estan disponibles els fulls per avalar a Compromís.
Els podeu omplir i entregar fins el 12 d'Octubre en Montesa (si viviu a Vallada).
Consulteu el mapa picant ací per veure on vos pilla més prop si viviu fora del poble.





Plantes d’ací: La Ruda

La ruda (Ruta chalepensis L.) és una d’eixes plantes que produeixen rebuig per l'aspecte de les flors i per l'olor desagradable que desprén, que ens avisa de la seua toxicitat. Però la diferència entre el verí que pot matar i la medicina que pot curar, de vegades, només és la dosi. Segurament per això es diu que “si la dona sabera les virtuts de la ruda, aniria a buscar-la a la lluna” i s'aconsellava tindre-la a casa perquè “la ruda amb la seua presència de la salut de la casa té cura”. Els monjos dels convents van contribuir a propagar les virtuts de la ruda per total Europa i era cultivada als claustres doncs tenia fama d'antiafrodisíaca. 

Flor pentàmera de ruda
La ruda té la característica curiosa de tindre les flors en un ramillet amb la flor central de cinc pètals (pentàmera) i les demés de quatre pètals (tetràmeres). Els pètals són còncaus, en forma de cullereta, i amb el marge ciliat, és a dir, amb prolongacions com si foren pestanyes, com podeu veure a la foto. Aquestes particularitats i el fort olor fètid la fan inconfusible. 

Concert en Vallada per a aquest dissabte




dijous, 29 de setembre del 2011

Pep Gimeno "Botifarra", en concert

Hui porte un Concert de Pep Gimeno "Botifarra", al Petit Palau de la Música de Barcelona.
M'encanta escoltar les dites tradicionals que els pobles de La Costera fan uns dels altres, a partir del minut 6,45.
Que parlem com toca els de La Costera, amb l'horta i la porta..., com els de Senyera.
Espere que us agrade!!!

Interessant: Com afecta Google al nostre cervell?

Interessant inforgrafia sobre com afecta l'ús de Google i totes les seues aplicacions (Calendari, Maps, Buscador, Reader, Documents, Translator, Picassa...) al nostre cervell.
Pros i contres d'aquest gegant de l'internet. Això sí, en anglés...


Research and Design by: Online Colleges Site

Aus al nostre poble (XIII)

Paloma cimarrona - Colom roquer - Columba livia
Els coloms de ciutat o del nostre  poble (domèstics i/o assilvestrats) són descendents del colom roquer salvatge. Aquestes aus van ser utilitzades antany con a missatgeres i avui en dia es domestiquen per a carreres, i segurament és la forma en que les coneguem al nostre poble.
És un au que es caracteritza per un color grisenc, amb dos bandes negres alars, una coloració verda i violàcia al coll i els ulls rogencs.
El colom roquer va ser domesticat per l’home fa centenars d’anys, donant lloc al colom domèstic (Columbia livia domestica). En l’actualitat hi ha nombroses races de coloms domèstics de diverses grandàries, colors i formes. Una d'eixes races, el colom missatger va exercir un important paper durant la Primera i la Segona Guerra Mundial, i alguns exemplars van ser inclús distingits amb medalles per les seues heroiques accions, que van salvar centenars de vides humanas.
Avui, el colom missatger s’ha convertit en un au esportiva, que competix amb altres per una coloma, i sobre tot per poder-la portar al seu colomer. Ací és el que coneguem com Colombicultura, i d’això al nostre poble se’n sap molt, ja que hi ha gran nombre de colombaires.

Com sempre, mes a: http://www.verdeoscurofoto.com

dimecres, 28 de setembre del 2011

Patrulla Valladina: Denúncia escatològica.

Ens envien aquest escrit a l'apartat de PATRULLA VALLADINA. Com que no cap en forma de comentari, hem creat aquesta entrada. Recordeu que a PATRULLA VALLADINA tots teniu veu. Gràcies.
Diu aixina: 

Hola amics de Valladacity, este és un missatge per a la “Patrulla Valladina”, el sector al que faig referència és el nº 2: carrer de Llevant. Vos adjunte unes fotos sobre el tema. Ja avise que és algo escatològic.

El problema en qüestió és un molt debatut ja en altres pobles i ciutats, no és altre que l’existència d’excrements de gos als nostres carrers.

Però clar, el tema exposat així de manera genèrica no te cap complicació a l’hora de trobar-li solucions entre tots: conscienciar-se, creació d’espais adequats etc.
Aquestes solucions son tan irreals com benintencionades, ja que no apliquem eixes declaracions de bones intencions a casos concrets i menys encara si ens suposa un esforç personal.
Uns exemples d’aquesta actitud de voler la llei però no per casa pròpia la podem veure si camineu pel carrer Llevant (el que va de ca Bienvenida al

dimarts, 27 de setembre del 2011

Bases per a la contractació d'un/a coordinador/a d'esports.

Des de l'Ajuntament, ens arriba aquest escrit:

Desde l’ajuntament  vos enviem les bases per a la contratcio d’un coordinaor d’esports. Es publicaren en el tablo d’anuncis el dia 26 de setembre i el plaç finalitza el dia 3 d’octubre.

MENU 1 D'OCTUBRE AL SÀEZ



  • · DETALL DEL XEF
  • PER COMENÇAR
  • · - AMANIDA DE HAUMATS AMB FRUITS SECS, TOCS DE FORMATGE I VINAGRETA D’ANET
  • · -CARABASSETES FARCIDES AMB POLS DE KIKOS I SALSA DE PANíS
  • CONTINUEM AMB
  • · ARRÒS MELÓS DE PEBRASSOS AMB GAMBETES
  • COM A PLAT PRINCIPAL
  • · - COSTELLA DE BOU, PURÉ DE LLENTIES I PIMENTONS “ DEL PADRÓN”
  • PER FINALITZAR
  • · LA TARTA DE LA NOSTRA CUINERA
 EL PREU DEL MENÚ SÓN 15 EUROS. INCLOU UNA BEGUDA I CAFÉ.
 96 2257158 WWW.SAEZRESTUARANTE.COM 
  • TAPES AL SÀEZ
Els divendres i diumenge és podrá disfrutar de distintes tapes i montaditos. El preu d’aquests és d'un euro o euro i mig. Aquests són alguns dels montaditos que s’oferixen
  • -Mandonguilla d’abadejó o d’ibèric amb llagrima de pimento del piquillo i xips de creilla.
  • · - La nostra cullereta d’ensaladilla de marisc amb piparra i tosta de pa
  • · - Tosta de pernil amb formatge de cabra i mermelada de tomata.
  • · - Tosta de sobrassada ibérica amb ceba confitada i formatge
  • · - Pinxo de tortila de creilla amb all-i-oli.
  • · - Tosta de melva d’atun amb anchova i tomata.
  • · - Tosta de revolt de butifarra.
  • · - Tosta d’ibèrics variats.

Nepotisme d’un, hipocresia d’altres


La política havia sigut sempre per als senyors i persones adinerades. Els llocs de poder s'utilitzaven per aconseguir privilegis i enriquir-se. Aleshores no calia cobrar per tindre un càrrec, cosa que funcionava també com un filtre, doncs els treballadors no podien dedicar-se a la política sense cobrar un sou. Va ser una victòria de la democràcia i de les classes treballadores aconseguir que hi haguera remuneració per a tots aquells que dedicaven el seu esforç a la cosa pública. Així qualsevol ciutadà podia ser elegit i viure amb un sou a canvi del seu treball polític. 

Renunciar a eixe salari pot ser un ganxo electoral però no sembla positiu ni progressista i, sovint, emmascara altres maneres de cobrar-se la dedicació política de maneres que, sent legals, són immorals i corruptes. Hem conegut moltes variants: col·locar familiars o amics de terceres persones o empreses que després col·locaran als meus; tindre gent al servei de càrrecs pagat per empreses que s'enduen nombrosos contractes públics; rebre regals esplèndids d'aquestes empreses; comprar vots amb llocs de treball pagat amb diners públics... Tots ells casos de corrupció que les lleis actuals permeten disfressar de legalitat i alguns jutges beneeixen amb sentències exculpatòries o arxivant els casos per motius diversos. 

Però el pitjor de tots, pel seu descaro, és el nepotisme, contractar a dit a un familiar directe. És una paraula, nepotisme, que té l'arrel en el grec nepos (nebot) que era com anomenaven als fills il·legítims de la jerarquia catòlica. Els “nebots” dels bisbes, dels cardenals o del mateix papa rebien donacions, títols, favors o càrrecs sense tindre en compte la seua competència. Els papes Borja van ser famosos per això. No és estrany, doncs, que entre la dreta espanyola, tan catòlica ella, s'aprecie aquest mètode amb tanta tradició. Però el món va canviant i en una democràcia aquest procediment, com els anteriorment citats, han de ser condemnats sense pal·liatius com abús de poder.

Tot el poble sap que alguns dels casos que s'han citat abans s'han donat al llarg de molts anys, sense que ningú dels que ara alcen la veu diguera ni piu. Com que ací tots ens coneguem, sabem de la dubtosa competència d'alguns que cobraven bon sou pagat per tots nosaltres. Els que ara criden denunciant la poca vergonya del que està fent l’alcalde actual, callaven quan ells mateixa practicaven l'abús i el favoritisme de forma descarada. Com a bons catòlics, que segur són, abans de parlar hauran de fer examen de consciencia, penediment i contrició. La penitència ja l'estan passant en l'oposició gràcies al criteri dels votants. 

Des d’ací s'ha criticat l'abús i la corrupció des de posicions sinceres, buscant que les coses es feren millor, sense partidismes ni favoritismes, amb arguments i sense mentides. Es feia en l’anterior Ajuntament i ara continua fent-se. Però els que abans callaven i ara omplin pàgines d'insults i es posen les mans al cap pel que fa l’alcalde, estan contra la pràctica dolenta en sí o simplement lamenten que Perales no haja pactat amb ells? Les crítiques desaforades semblen hipòcrites, producte de la ràbia per haver perdut el poder. Si Perales haguera acceptat l’oferiment de Giner escoltaríem aquestes veus tan crítiques? Ho dubte.

Sense reconèixer els errors comesos i sense mostrar públicament la intenció de no tornar a cometre’ls no tenen cap credibilitat, per molt que bramen. Hi ha molts que abans de poder parlar hauran de rentar-se la boca amb lleixiu. Per això cal preguntar-se si quan critiquen a Perales estan penedint-se i condemnant les pràctiques immorals que ells també feien quan podien fer-ho o tan sols estan criticant que ara no poden fer-les des de l’oposició? Cal condemnar enèrgicament i sense cap dubte la contractació, per decret d’alcaldia, que ha fet l’alcalde però també cal recordar que ha tingut bons mestres. 

Iron Maiden

dilluns, 26 de setembre del 2011

Paraules del poble


bonjour! kaliméra! buongiorno! bon dia! good morning!

Des de 2001 se celebra el dia de les Llengües a EUROPA, amb una mascota ben curiosa, un camaleó que es diu POLYGLOTTILUS.

A la web del European Council trobaràs jocs sobre les diferents llengües d'Europa,
però és un poc difícil d'encertar, no?


Des de VALLADACITY també podem fer alguna celebració del dia de les llengües més "d'anar per casa" si vols.Segurament tindràs una
"paraula favorita" que t'agrada per la seua sonoritat o per les coses que et fa pensar o transmetre, així que la proposta és: que comentem quines paraules o expressions ens fan pensar en VALLADA perquè són ben característiques, o en alguna persona del poble (família, amics...) cada vegada que les escoltes i que expliquem per què.


EXEMPLES :

  • Una persona de València em va preguntar fa uns anys: -Xica, en canal 9 ha ixit una dona del teu poble i diu que ha plogut "asgarros"... això què vol dir?? Vaig dir, "es nota que no eres de la zona"...
  • Una altra persona de la Safor em diu: - Ahí en Dénia han posat un restaurant "Cavall i l'Androna", quina paraula més bonica, "Androna", no trobes? He de confessar la meua ignorància mitològica, perquè jo em vaig posar a riure i vaig dir, "en Vallà això és una cosa poc poètica, una androna és per a on se'n va l'aigua en el corral quan plou, o altres líquids indesitjables, ben poc gastronòmic..." Resulta que té relació amb naufragis mitològics a Dénia, es nota que no sóc de la zona!!

Gràcies per les vostres paraules, ara esperarem uns dies a vore si s'anima la gent i fem una bona selecció.
I les amistats "forasteres i forasters" ja veieu que també podeu dir-nos com se sent el parlar valladí, resulta molt interessant la vostra aportació, així que, per favor, no vos priveu de compartir les vostres impressions... para todo lo demàs... no puc fer publicitat !!

Have a nice day!! bonne journée!! que passeu un dia de categoria!!

Endevina, endevinalla: Gent de Vallada al Street Viewer de Google.

Be. Tal i com li vaig prometre a Tomeu, reprenc de nou la secció d'endevina endevinalla.
Tomeu, en la seua última aportació ha afegit un toc d'originalitat al "concurs", penjant una fotografia que, sense estar feta al nostre poble, estava relacionada amb ell.
Jo també he volgut fer alguna cosa original per començar i se m'ha ocorregut penjar fotografies de gent del poble fetes pel cotxe de Google Street Viewer quan va passar per ací (fa  més d'uns 3 anys).
La gent que hi surt al Google Street Viewer, sol tindre la cara difuminada, així com també es difuminen matrícules i altres cartells segons les lleis de cada Estat. 
Des de que aquesta nova eina de Google va eixir, s'han donat casos de fotografies molt divertides i curioses. Picant ací damunt podeu veure alguns exemples.
Jo a penes puc reconèixer la gent de Vallada que ix a les fotografies. Espere que vosaltres podeu identificar-les, i espere que vos agrade la idea.

Aprofite per recordar a tots que el concurs de fotografia "Vila de Vallada 2011" està a punt de finalitzar. Ací teniu tota la informació necessària per participar. Gràcies.

 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
15

dissabte, 24 de setembre del 2011

Suplantació de persones: Es pot caure més baix?

Ahir per la nit, els moderadors del bloc, varem deixar passar un comentari on semblava tot correcte: Estava firmat i donava una opinió.
Aleshores no ho varem relacionar, però aquest comentari estava firmat per una persona amb el mateix nom que una altra que treballa a l'Ajuntament. Sentim enormement no haver-nos adonat i haver permés la seua publicació. Sentim no haver-nos adonat de l'estratègia del comentarista: una estratègia rastrera i desagradable feta en mala llet per tal de difamar i fer mal a qui NO busca cap problema.
La suplantació d'identitat és un tema del que ja vos hem avisat en més d'una ocasió. Podia passar algun dia i efectivament ha passat (malgrat la moderació prèvia que ja hi fem nosaltres).
Està clar que siga qui siga, qui ho ha fet, ens ha demostrat fins on pot arribar l'odi d'alguns per certes persones i certs ideals. El respecte, l'honor i l'empatia d'aquest personatge anònim brillen per la seua absència.


Us preguem que açò no torne a passar, que opineu el que opineu, ho feu sense segones intencions. No caigueu tan baix...
Si malgrat aquest avís, aquest fet es torna a repetir, ens veurem obligats a permetre els comentaris únicament a usuaris registrats amb noms i cognoms (tal i com fan a les xarxes socials com facebook i google plus).
L'anonimat pot servir per expressar opinions lliurement, però tot té uns límits.

divendres, 23 de setembre del 2011

EL ALCALDE DE VALLADA, VICENTE PERALES, CONTRATA A SU HIJA.



LA CONTRATACION LA HACE POR DECRETO DE ALCALDIA.
SU LABOR CONSISTIRA EN  APOYO A LA ALCALDIA.









El Alcalde de Vallada ha contratado por Decreto de Alcaldía 232/2011 a su propia hija. El Decreto que lleva fecha de 7 de septiembre de 2011 argumenta que el Alcalde “necesita de una persona que realice tareas de apoyo al gabinete de la alcaldía como auxiliar administrativo encomendándole también tareas de protocolo”.
                El nombramiento es como personal eventual y ha tenido efecto desde el 12 de septiembre, con una indicación de 30 horas semanales y “con la misma retribución económica que tienen los auxiliares administrativos del Ayuntamiento”.
                Ante este hecho, el Grupo Municipal del Partido Popular en el Ayuntamiento de Vallada ha hecho público “su total desacuerdo por lo que entiende que es puro nepotismo, que se contradice con las promesas electorales del hoy Equipo de Gobierno”.
                Así mismo, los concejales populares han denunciado que” una de las reiteradas críticas que se les hacía cuando estaban en el gobierno municipal era la de enchufismo, lo que, como se ha demostrado en sede judicial, resultaba totalmente infundado. Ahora, con tan sólo 100 días al frente del gobierno el PSPV-PSOE y AIPV, en los distintos procesos de selección,  han puesto de manifiesto su amiguismo y total arbitrariedad y una manera de proceder que no tiene precedentes, aprobando bases sin darlas a conocer, constituyendo tribunales al margen de la convocatoria del proceso de  selección, y culminando con la colocación a dedo de la hija del Alcalde”.
                Los concejales del Partido Popular denuncian, asimismo, que en el

Plantes d’ací: Pericó groc


Per sant Joan el pericó groc (Hypericum perforatum L.) està en plena floració. Als pètals grocs podem veure uns puntets negres que són glàndules opaques i a les fulles, si ens fixem, podem veure puntets translúcids, com foradets, que són també glàndules que segreguen els olis essencials tan apreciats en medicina popular. Ací al poble també es preparava amb el pericó groc un oli que s’utilitzava per curar ferides i colps.

Flors de pericó groc on podeu veure els puntets negres (glàndules)
D’aquesta planta deia Linneo que està per damunt de tot el que imaginar-se puga, per la gran reputació que té com planta medicinal. Cura les cremades, mitiga el dolor que produeixen i  afavoreixen la recuperació epidèrmica. Les summitats florides s’han emprat com cicatritzants i antisèptiques, pel contingut en olis essencials. S’anomena herba dels colps perquè disminueix les inflamacions que produeixen els colps. Però, a més, són digestives, antigangrenoses, antiinflamatòries, antiequimòtiques, antipiròtiques, antidepresives, relaxants, sedants i antiartròsiques. 

Fulla "perforada" per les glàndules translúcides
Es diu perforatum perquè les glàndules translúcides d'oli situades a les fulles i als sèpals donen a la planta l’aspecte d’estar perforada. Anteriorment es creia que el nom feia referència a la propietat que se li atribuïa de fer fugir als esperits dolents i a les aparicions, doncs, a l’Edat Mitjana es cremava en les cases en què es creia que hi havia entrat el Dimoni, fins a tal punt que era coneguda com Fuga daemonium (espantadimonis).

Menuda Natura

dijous, 22 de setembre del 2011

Aus al nostre poble (XII)

Escribano palustre - Teuladí de canyar - Emberiza schoeniclus
Menut i semblant a un teuladí comú, poca gent es fixa en ell, en el teuladí de canyar.
Deu el seu nom en castellà “Escribano palustre” a les línies que presenten les trencares dels seus ous que s’assemblen a una escriptura; i el seu nom en valencià prové de la seua semblança al teuladí comú físicament, però d’un hàbitat ben diferent, el canyar.
A l’època de cria, el mascle presenta el cap negre amb una franja blanca al coll, i mentre que la femella presenta una coloració més terrosa i discreta. Després de l’època de cria, el mascle perd la coloració vistosa i queda present una coloració grisenca al cap.
Es tracta d’un dels paseriformes més amenaçats de la Península Ibérica ja que la seua població reproductora no supera les 400 parelles, és per això que va ser nomenada Au de l’any 2009 per SEO/Birdlife.
L’espècie s’ha vist molt amenaçada per el canvis en el pràctiques agrícoles, l’augment de l’ús de productes fitosanitaris i la mala gestió de les zones humides.
Al nostre poble, d’ací a uns dies podem trobar algun exemplar per la zona del riu, entre els canyars, buscant aliment. Ja que a l’estiu no es troben entre nosaltres, però amb una mica de sort, aquest any podrem tornar a gaudir d’aquesta au  al nostre terme. Però recordeu que necessita d’un ambient humit amb aigües netes i vegetació, per tant el llavor de tots contribuir en la seua recuperació.
Com sempre, mes al nostre blog: http://www.verdeoscurofoto.com


Endevina endevinalla

Sense el permís de Kike penge aquesta entrada en la qual fins i tot participe jo, m'explique, l'agost passat viatjant pel món mundial, vaig veure el següent rètol, no més poder vaig aparcar i ací tingueu la foto:

Sols se el poble on està, no qui és la propietària. A veure si s'animeu i doneu alguna informació.
Si ho busqueu al Google, vos eixirà un diccionari Xilé amb la definició de "vallaina" 
Encara no he pogut tancar la boca!
Tomeu.

Recordeu què els comentaris anònims no els penjaran els administradors, no vos costa res inventar-ne un.
normes de publicació de comentaris.

Idees per a tot

Ana María Llopis, creadora del portal Ideas4all, explica que durant els 6 mesos que va estar lluny de la seua carrera professional, ciudant el seu pare malalt d'Alzheimer, va pensar que hauria d'haver un "repositori" on les persones puguérem posar les idees que tinguem i que creguem poden millorar alguna cosa per aconseguir el recolzament necessari per a portar-les endavant o per a que s'aprofiten i, d'altra banda, per a que qui necessita solucions puga trobar-ne.
Ahí va naixer Ideas4all, una web que preten fomentar la connectivitat (Global brain) i que us recomane.

dimecres, 21 de setembre del 2011

Dia del Alzheimer

Avui és el dia mundial del Alzheimer. Tots hem sentit parlar d'aquesta enfermetat, i tard o prompte sempre sentim d'alguna persona propera a nosaltres que la pateix. Segons diuen, serà una de les enfermetats d'aquest segle... És per això que he pensat pot interessar-vos aquest trailer del documental que aquesta nit ficaran a la 2tve.
Rodado durante meses, Las voces de la memoria es el relato del enorme esfuerzo realizado por un grupo de enfermos de Alzheimer, y también por todo su entorno, para lograr que estas personas aquejadas de una demencia que progresivamente destruye su memoria, sus habilidades cognitivas y sociales, consigan realizar armoniosamente un concierto ante cientos de personas. El documental narra la historia desde el nacimiento del coro hasta la actuación, así como la evolución de los enfermos, sus familias, los cuidadores y los voluntarios.
Espere que vos agrade.

SANBORLA 2011

A la nostra comparsa i especialment als nostres amics Margarita i Manolo.


dimarts, 20 de setembre del 2011