diumenge, 31 de juliol del 2011

El Partit Popular de Vallada informa.

A finales del mes de julio de 2.011 se ha conocido la sentencia recaida en el contencioso-administrativo planteado por José Martínez Cerdá en nombre de algunas personas que no fueron seleccionadas para el último Taller de Empleo Turístic III de Vallada y en el que denunciaban supuestas irregularidades en la selección de los elegidos para el mencionado Taller, y que se había vulnerado La Constitución Española, la Ley de Bases de Régimen Local, las normas de selección de personal acusando de arbitrariedad en la selección. Se solicitaba una indemnización por daños y perjuicios.


Pues bien, la decisión de la Magistrada-Juez ha sido desestimar el recurso contencioso y con ello ratificar que la actuación de la Comisión Mixta y del Ayuntamiento de Vallada fue ajustada a derecho y que en modo alguno hubo irregularidad, ni arbitrariedad.


Ahora se ha demostrado en sede judicial que el Ayuntamiento de Vallada y el Equipo de Gobierno del P.P., actuó cumpliendo la legalidad, pero mientras tanto se ha alimentado una campaña manipuladora, acusando de amiguismo y de proceder ilegal a nuestros compañeros de Partido.


Y ante estos hechos difamatorios, potenciados con campañas de desprestigio, alimentados por los dos grupos hoy en el gobierno municipal (PSOE y AIPV), ahora con tan solo dos meses de gobierno, ya tenemos ejemplos para comparar la manera de proceder de unos y la de los otros.


En los distintos procesos de contratación realizados en estos dos meses por parte de AIPV y del PSOE en Vallada, hay bastantes ejemplos, más que sobrados, para que los valladinos puedan juzgar. Por conocidos no vamos a insistir en ellos. Nos preguntamos que opinarán las personas firmantes del contencioso-administrativo contra la selección del personal del Taller de empleo, que ahora están contratadas por el Ayuntamiento.


Quienes tanto criticaron e infamaron entonces (aunque como se ha demostrado el Ayuntamiento gobernado por el PP actuó con total respeto a la legalidad) ahora actúan con un proceder que antes denunciaban en la contratación de personal.


SEGUIREMOS INFORMANDO
PARTIT POPULAR-VALLADA
Julio de 2.011

Sentencia original en PDF

divendres, 29 de juliol del 2011

Fira del moble a Vallada. Correu, que volen!

(Piqueu damunt per veure-la més gran)
Gràcies per enviar-nos la foto. Al bloc fa falta més humor i menys mala llet.

Us recomane...

Us recomane l'article que publica huí Josep Franco en l'Informatiu:
Es pot parlar molt d'amor a la llengua, poques vegades d'una manera tan senzilla i tan sincera.

"...Per això convé que els qui, per sort o per desgràcia, som testimonis de la degeneració, pròpia de la vellesa, de la llengua que mamàrem, deixem clar al futur que encara l’estimem, com jo he intentat fer en les meues columnes. Tenim l’obligació de deixar un testimoni escrit de la nostra existència; tenim l’obligació de recordar que la llengua que parlem serveix per comunicar-nos, per declarar el nostre amor, per a explicar-nos els misteris del món, per evocar persones, paisatges o sentiments i, sobretot, per lamentar-nos de la nostra dissort...."

"...tractar de posar en ordre les idees esparses que he tingut el goig de compartir amb les persones que m’han llegit, ha sigut arribar, en aquesta llengua moribunda, a les criatures de pit, els xiquets i les xiquetes, els nois i les noies, els al·lots i les al·lotes, els adolescents despistats, els joves pletòrics, les dones de bandera i les discretes, els homes ben plantats i els contrafets, els vells renegadors i les velletes dolces, abans que tots acaben convertits en gent. Tant de bo que ho haja aconseguit."

Huí, amb aquesta dona sense banderes que soc jo mateixa, Josep Franco ho ha aconseguit

Plantes d’ací: Llentiscle


El llentiscle (Pistacia lentiscus L.) és una de les plantes que tothom coneix a Vallada. És una planta popular per les aplicacions i aprofitament que d’ella s’ha fet des d’antic. Però vos heu fixat en les flors?. És un arbust dioic, és dir, que cada planta fa flors d’un sol sexe. Les flors no són molt aparents però quan s’amplien amb l’objectiu també són “resultones”.

 Vos heu fixat en les agalles o cecidis? És un altra característica del llentiscle, produït per un paràsit. Un arbust germà, la cornicabra (Pistacia terebinthus), prou escàs al nostre terme, fa agalles en forma de banya, d’ací el nom popular. Aquest s’utilitza de peu per empeltar  la Pistacia vera que produeix els pistatxos.

Flor masculina del llentiscle
Abans s’emprava la resina de llentiscle, que es sagnava del tronc, per a perfumar l’alé i enfortir les genives. Aquesta mena de xicle s’anomena màstic i encara s’utilitza en odontologia per preparar ciments dentaris. 

Però per al que més s’ha utilitzat ha sigut per a fer  la carbonissa (carbonilla) que ens calfava els peus a l’hivern, al braser de la taula “camilla”. La carbonissa de llentiscle té la virtut de mantindre’s  encesa fins que s’exhaureix completament. D’això sabien molt els valladins, terra de carboners. 

Per veure més imatges i saber més sobre el llentiscle podeu visitar Menuda Natura

dijous, 28 de juliol del 2011

Parlamentaris i pensions privilegiades

Es demana (per tercera vegada) que els parlamentaris eliminen els privilegis que tenen respecte a les seues futures pensions...



... d'açò fa ja 7 mesos. S'ha fet alguna cosa al respecte?

Aus al nostre poble (VII)

Abejaruco - Abellerol - Merops apiaster

Moltes de les aus que ens envolten aquestos dies d’estiu no són originàries de les nostres terres, però si que les trien per a passar l’estiu. Aquest és el cas d’una de les aus més vistoses que tenim al nostre poble, l’Abellerol.

L’Abellerol o Abejaruco común és un au de la família Meropidae que ve des de l’Àfrica per a passar l’estiu; és un ocell molt vistós que fa uns 28 cm de llarg. Té el cap de color marronós amb un ratlla negra al voltant de l’ull, el coll groc, el pit blau-verdós, les ales marronoses i verdes.

Viu en zones de secà, en marges de rius i en boscos esclarissats on pugui excavar el niu d’1-2 m de profunditat en talussos. Viu en colònies de molts individus, i és molt típic veure’ls volant per el terme en grup i cantant.

L’Abellerol deu el seu nom, com la majoria de les aus, al seu aliment. Són autèntics especialistes caçant abelles, encara que no descarten cap altre insecte volador. Els abellerols poden diferenciar les abelles de qualsevol altre insecte a uns 20 metres de distància. Aquesta predilecció seua per les abelles, els ha portat a estar molt amenaçats, ja que els apicultors fan el possible per allunyar-los dels seus panals i organitzen autèntiques batudes d’abellerols.

No obstant això, i encara que aquest any hem notat que el nombre d’abellerols ha disminuït al nostre poble, i que s’han dispersat molt més per el terme, podem gaudir de la seua presència un estiu més.

Giner nega haver-se endut documents de l’associació de jubilats de Vallada que presideix l’actual alcalde


L’ex alcalde de Vallada i ex president de la Diputació de València, Fernando Giner, ha negathui dimecres davant la Sala Civil i Penal del TSJPV haver-se endut documents de l’Associació Democràtica i de Progrés de Jubilats i Pensionistes de la localitat, presidida per l’autor de la denúncia Vicente Perales, ex mà dreta seua alPP i ara alcalde per AIPV amb suport del PSPV.
Giner estava citat per un delicte de coaccions i ha declarat -davant el TSJPV per ser aforat com a diputat a les Corts pel PP- durant gairebé hora i mitja temps en el qual, segons ha comentat als periodistes a la seva eixida, ha respost a les preguntes plantejades per totes les parts i també les efectuades pel magistrat.
Vicente Perales, actual alcalde de Vallada, ha denunciat a Giner per suposadament haver canviat en la seva època d’alcalde el pany d’un local municipal, cedit a una associació de jubilats, i haver-se endut diversos documents en el mes de maig de 2010.
En aquell moment Perales ja era el president de l’associació, càrrec que va assumir després de donar-se de baixa del PP -per les discrepàncies internes amb Giner- i crear el partit Alternativa d’Independents per Vallada (AIPV), que ara governa amb el suport dels socialistes.
Fernando Giner ha afirmat que tenia “moltes ganes” de prestar declaració davant el tribunal, perquè es tracta d’una denúncia “infundada, totalment falsa”. Així, ha indicat que amb

dimecres, 27 de juliol del 2011

Un diputado del PP declara como imputado ante el Tribunal Superior de Justicia valenciano

Fernando Giner dice que la denuncia del actual alcalde de Vallada contra él es "totalmente infundada"

"Tenía muchísimas ganas de venir y decir que la denuncia contra mí es totalmente infundada, totalmente falsa", ha dicho este mediodía el diputado del PP en las Cortes Valencianas Fernando Giner, tras prestar declaración ante el juez Juan Montero, del Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana (TSJCV).

Giner fue denunciado en mayo de 2010, cuando era alcalde de Vallada, por Vicente Perales Calabuig, actual alcalde de la localidad, por haber cambiado las cerraduras del local municipal que ocupaba la Asociación Democrática y de Progreso de Jubilados y Pensionistas, que este último presidía. Al tratarse de un aforado, la denuncia por coacciones y descubrimiento de secretos (al haberse llevado Giner, según Perales, documentos, libros y ficheros de la asociación) fue trasladad al TSJCV.

Continuar llegint...

Font: El País 27-07-2011

Menú al restaurant Sàez


MENÚ DEL 30 DE JULIOL

DETALL DEL XEF

PER COMENÇAR

AMANIDA D’ENDIVIA, POMA GOLDEN, POLS D’ANOUS I PANSSES, I UNA FINA SALSA DE ROQUEFORT

SOPA DE TOMACA DE L´OMBRIA AMB MOUSSE DE FORTMATGE DE CABRA

CONTINUEM AMB

ARRÒS MELÓS DE SEPIA AMB FARCOL

COM A PLAT PRINCIPAL

TACO D’ENTRECOT DE VEDELLA, CREILLES PANADERES I PIMENTÓ

PER FINALITZAR

COULANT DE XOCOLATA, GELAT DE PISTATXO I CREMA DE IOGURT

El menú inclou una beguda i café per persona. El preu són 15 euros

Www.saezrestaurante.com 962257158


15 Dies a l'Agost

El Curtmetratge “15 dies a l'agost”, una reflexió sobre el treball i les vacances

No cal dir que el ritme de la vida actual és esgotador. Es treballa tot l'any sense respirar, amb una pesada càrrega d'estrès i poca vida personal. Per això, val la pena preguntar-se: per a què?. El curtmetratge d'avui ens convida a reflexionar precisament sobre això.

“15 dies a l'agost” ens parla sobre si és necessari viure per treballar o treballar per viure. Si aquests esperats 15 dies de vacances són una extensió de la nostra vida o es converteixen finalment en el nostre únic al·licient.
Produït per Tropofilms i dirigit per Edu Glez, aquest curtmetratge va guanyar el primer premi del certamen Triminuto. Amb la dolça locució de Pablo Álvares i la música d'Óscar Benas, “15 dies a l'agost” és una interessant proposta visual, on el seu valor primordial radica en el contingut que ens convida a pensar sobre el veritable sentit de la vida. No te'l perdes!

De Giners, Perales i Tribunals...

FRANCESC ARABÍ VALENCIA 
La viva metáfora de una escena política valenciana sumida en estado de permanente tembleque desde que el 6 de febrero de 2009 se precipitó la operación Gürtel. El expresidente de la Diputación de Valencia y exalcalde de Vallada, Fernando Giner, ha sido citado a declarar el martes, 26 de julio, en el Tribunal Superior de Justicia (TSJ) valenciano como imputado por un presunto delito de coacciones por haber cambiado la cerradura de un local municipal, cedido a una asociación de pensionistas de Vallada, y haberse llevado documentos en mayo de 2010.
La cita en la primera planta del Palacio de Justicia la tiene a las diez y media, casi a la misma hora en la que arrancará en las Corts Valencianes la sesión de investidura de Alberto Fabra como presidente del Consell. Para poderlo votar y que éste sume los 55 síes de la bancada popular (si el dimitido Camps acude a votar) Giner tendrá que pedir permiso al magistrado de la Sala de lo Civil y Penal del TSJ Juan Montero, que lleva la instrucción de la causa, para que aplace su declaración. Fuentes jurídicas indicaron que lo normal es que Montero no ponga pega y le cite otro día. 

El denunciante es ahora alcalde
A las diez, ha sido llamado a declarar como testigo Vicente Perales, actual alcalde del municipio de la Costera y denunciante de los hechos como presidente de Asociación Democrática y de Progreso de Jubilados y Pensionistas de Vallada. Perales, quien pasó de persona de la máxima confianza de Giner a montar una formación independiente cuando rompieron, denunció el27 de mayo el asalto a la sede de su entidad ante la Guardia Civil. Giner, quien para forzar la devolución del local por parte de una entidad que no le resultaba afín acudió acompañado por otros concejales, declaró ante la Benemérita tres días después. 
Finalmente fueron identificadas diez personas -incluido un cerrajero- como protagonistas de aquel "golpe". El atestado pasó al juzgado de instrucción 3 de Xàtiva, donde formuló denuncia la asociación el 6 de octubre para acusar a Giner y compañía de un delito de coacciones por romper la cerraduras y después llevarse material. La jueza de Xàtiva llamó a declarar a Giner pero éste apeló a su condición de aforado -es diputado en Corts- y el caso pasó al TSJ, que aceptó el 15 de julio seguir las diligencias y tomar declaración.

Font: LEVANTE.
_______________________________________________

VALENCIA, 25 (EUROPA PRESS)

El expresidente de la Diputación de Valencia Fernando Giner declarará el próximo miércoles, 27 de julio, en el Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), por un presunto delito de coacciones, según han informado a Europa Press fuentes del tribunal valenciano.

Giner --expresidente y exalcalde de Vallada (Valencia)-- estaba citado a prestar declaración este martes, acusado de modificar en mayo de 2010 la cerradura de un local de la localidad --cedido a una asociación de pensionistas de Vallada-- y de llevarse diversos documentos. 

No obstante, el expresidente de la Diputación solicitó al tribunal un aplazamiento al coincidir la fecha fijada con el pleno que tendrá lugar este martes en las Corts Valencianes, en el que Alberto Fabra será investido presidente de la Generalitat.

El tribunal le ha concedido esta prórroga y le ha citado a declarar al día siguiente, el miércoles, a las 10.30 horas, en calidad de imputado por un delito de coacciones.

dimarts, 26 de juliol del 2011

L’extrema dreta a València

Per alguns comentaris d'aquest bloc pareix que denunciar la violència d'extrema dreta significa acceptar la d'ETA, no se sap per quina regla de tres. Els ciutadans normals i corrents fugim i denunciem tota classe de violència. Vinga d'on vinga. Les bestieses d'ETA no tenen ni poden tindre justificació i mereixen la condemna total. Però ara per ara la violència que ens toca de més aprop a València és la de la extrema dreta.

No es tracta de culpar a uns o altres partits, però el PP ha acollit a tota la dreta, l'extrema inclosa, i en moments d'inseguretat com l'actual, no ha dubtat en llançar missatges xenòfobs com, per exemple, a Catalunya, per no perdre l'electorat d'eixa extrema dreta més activa en els últims anys.

L'informe RAXEN sobre fets racistes, xenòfobs, antisemites i homòfobs assenyala el País Valencià com el lloc on més fets d'aquest tipus esdevenen i on més impunitat política i judicial s'aplica als agressors. L'informe inclou vídeos amb pallisses a immigrants i homosexuals al barri de Barona, a València; la violència ultra al futbol; pintades amenaçadores del GAV; destrosses a seus de partitts, etc.

L'acció judicial més important a València ha sigut l'”Operació Panzer”. Podeu veure un vídeo, que va fer una cadena de televisió, on s'expliquen algunes coses del cas i on s'assenyala el País Valencià com el centre d'operacions neofeixistes de l'Estat, en http://accio-popular.org/

També podeu veure l'escrit presentat per aquesta organització contra la impunitat al delegat del govern, amb llistats d'agressions que resten impunes en http://accio-popular.org/files/9%20de%20Novembre.pdf I notícies més recents sobre les activitats d'aquests grups difusors de l'odi en http://www.antifeixistes.org/noticies.php?tips=9

Tancar els ulls a aquests fets és donar ales a la irracionalitat de la violència. Permetre que resten impunes aquests tipus d'agressions és suïcida per a la convivència democràtica en llibertat.

Per a llevar els mals rotllos l’humor de Wioming

Al Azraq

dilluns, 25 de juliol del 2011

Una matança "atroç, però necessària"

Els successos d’aquest cap de setmana a Oslo i a la petita illa d’Utoia mereix una reflexió sobre algunes de les nostres pràctiques quotidianes. Estàvem preparats - el costum ens fa insensibles- per a patir atemptats d’eixos integristes islàmics que defensen la literalitat de l’Alcorà, escrit al segle VII en un món que no té res a veure amb l’actual. Però ens ha colpit d’espant saber que l’assassí confés és Anders Behring Breivik, un noruec blanc, cristià, culte, de classe mitjana, amb bons modals i conservador. 


No hauria d’estranyar-nos. De la mateixa manera que passa el nostre país, a Europa l’extrema dreta va expandint l’efecte tòxic  de l’odi racial, xenòfob o polític. En dotze països europeus els ultres han augmentat la força electoral en les últimes eleccions. Nosaltres no som una excepció. La intransigència i l’enrocament en postures inamovibles dels que pensen que tenen tota la raó pot dur-nos a la barbàrie. No seria la primera vegada. Només cal fer memòria del que va succeir ara fa 75 anys: l’esclat de la guerra civil com a culminació d’una espiral de violència verbal que va enverinar l’ambient polític i va tallar les possibles eixides pactades o negociades. 


El discurs de l’odi cala amb facilitat en una societat maltractada per la crisi econòmica, la inseguretat social i la decepció política. Els mitjans de comunicació ultres llancen la llavor d’un discurs populista que pot germinar amb facilitat en gent ressentida, fracassada, en malalts mentals que poden sublimar les seues frustracions en accions bàrbares i assassines. Els missatges emocionals, sensacionalistes, impactants, que toquen la fibra sense donar temps a pensar, són els que triomfen. Són els missatges irreflexius que emet la dreta per a guanyar eleccions. Sense escrúpols. Sense assumir la responsabilitat dels efectes dolents.


Les passions exaltades per la propaganda pretenen debilitar els valors de la Il·lustració i el seu valor màxim: la raó. Les passions irracionals necessiten dianes contra les quals projectar-se. Les esquerres que qüestionen les bases del poder i denuncien la injustícia social, les minories ètniques i els diferents, són els enemics preferits. Integrisme religiós, racisme i nacionalisme agressiu renaixen, com l’ocell Fènix, en els moments de dificultats. Segons aquest discurs radical, si la fe, la raça i la nació són la

diumenge, 24 de juliol del 2011

propostes del PP per eixir de la crisi


Amb este aclaridor article, el ecomomiste Vicenç Navarro fa un analisi clar i no partidista de les propostes del PP per a eixir de esta crisi. I va més enllá, analitza també les de Zapatero i Rubalcaba, així que prepareuvos a saber la realitat quina será..........

Piqueu ací per a llegir-ne més.


El Tio canya.

De mudança social: VALLADA City abandona Facebook i s'uneix a la nova xarxa social de Google. El Google+ (Google Plus).

Així és, per motius de privacitat, organització, serietat, potencial, capacitat i un llarg etcètera, VALLADA City ha prés la decisió de mudar-se a aquesta nova xarxa social de google, el Gooble Plus (conegut com google+ o G+).
El bloc continua com sempre, però la interacció al món de les xarxes social passa al Google+.
Per al Google Plus sols teniu que obrir-vos un compte a Google.
Obrint-vos un compte a Google, podreu disfrutar del magnífic correu de Gmail, a més del Google Plus, Google Maps, Documents (disc virtual), Reader, Calendar, comentar al nostre bloc (amb un nom real!) i un llarg etcètera.

Recordeu: Google Plus, registreu-vos i uniu-vos a aquesta nova xarxa, similar al facebook però amb unes grans diferències que nosaltres, i a hores (d'ara 25 milions de persones) creuen importants.

Més sobre Google Plus ací:

Vídeo introducció (subtitulat):


Novetats:



Altres links interessants

dissabte, 23 de juliol del 2011

Documental de la setmana: Zeitgeist II, addendum

Aquesta setmana m'ha sigut impossible publicar el documental setmanal el dimecres, per aixó, amb les vostres disculpes, vos presente avui un documental que a més és un poc més llarguet del que solen ser els altres així que vos recomane que busqueu unes horetes de relax i es fiqueu cómodes al sofà.

Fa uns mesos Iron Maiden ja ens va presentar la primera pel·lícula Zeitgeist, anomenada simplement the movie un documental de llarga durada escrit i dirigit per Peter Joseph en l'any 2007, que parlava sobre la societat en la que vivim, les bases del cristianisme i també sobre el poder dels diners, i concordant amb el moment en que es va rodar, amb un dels principals problemes que va viure la societat en aquell moment: l'atemptat de l11S. Avui vos presente la segona part, Zeitgeist, Addendum, una obra produïda al 2008 que continuant amb la línia de la primera, tracta temes com la creació de diners (basats en el deute) i la mecànica monetària del Sistema de Reserva Federal als Estats Units, les tàctiques imperialistes d'EUA, les corporacions governs i institucions financeres, i fins i tot les religions, concloent que totes les esmentades institucions són corruptes i perjudicials per a la humanitat a causa que la societat es basa en una economia de l'escassetat basada en l'ús de diners, que ha de ser reemplaçada eventualment. Acaba proposant l'ús humanitari de la tecnologia com a solució i presenta el Projecte Venus i l'Economia basada en recursos.



El títol, Zeitgeist, és una expressió alemanya que vol dir «esperit d'una època», al·ludint a l'experiència del clima cultural dominant. Així el lloc web oficial declara que Zeitgeist, The Movie i la seva seqüela Zeitgeist: Addendum van ser creades com expressions sense ànim de lucre per comunicar el que l'autor sent que són coneixements socials molt importants dels quals la majoria d'humans no són conscients.

Segons explica el seu director, aquesta segona pel·lícula intenta identificar les causes radicals de l'actual corrupció social dominant, alhora que ofereix una solució..... i precisament en els dies que corren, i l'actual Cas Gürtel, tots deuriem de tindre ben clara la nostra posició front als casos de corrupció.

En finalitzar, Addendum subratlla la necessitat de crear sistemes de pensament que adoptin les idees d'emergència i interdependència, senyalant a més propostes per afeblir al sistema monetari i accions per a una transformació social que el relaciona amb mesures que el vinculen al moviment 15M, com per exemple el boicot als bancs que conformen el Sistema de Reserva Federal, els principals mitjans de comunicació, (que només representen la realitat que els interessa a les corporacions), a l'Exèrcit (que igualment defensa els interessos de corporacions i governs, no dels seus pobles) i a les companyies energètiques (que a través de la venda i subministrament intenten controlar la nostra capacitat adquisitiva evitant així la nostra llibertat).

Per últim afirma que la societat hauria de rebutjar la institució política, doncs ha quedat obsoleta, a més de ser absolutament innecessària, doncs els problemes són d'índole tècnic i científic, no polític.

Per a saber més sobre el Moviment Zeitgeist a Espanya feu click ací.
I per a tenir més informació sobre aquesta pel·lícula-documental podeu fer click ací.
També podeu trobar la tercera part de Zeitgeist fent click en els següents enllaços:

- Zeitgeist: Moving Forward

divendres, 22 de juliol del 2011

La televisió una arma carregada de...

Hola vos deixe dos vídeos, en el primer Alberto Fabra qui serà el nou president de la Generalitat:



I el segon l'irreverent Xavi Castillo fa una anàlisi magnífica de la notícia apareguda, o no, a Canal 9 sobre la dimisió de Francisco Camps (als que no vos agrade Xavi, podeu passar els dos primers minuts):


Jo vull veure TV3, CANAL-9, EITB, TVG, CANAL SUR, TELEMADRID, CANAL CANARIAS, RTV CASTILLA LA MANCHA, CANAL EXTREMADURA.............

Plantes d'ací: El llicsó


El lletsó o llicsó (Sonchus oleraceus L.) és una de les plantes més comuns. Podem trobar-la per tot arreu i en qualsevol època de l’any. Potser per això és una de les més visitades del bloc. 


No fa tant, quan encara es criaven conills a casa, el llicsó era una de les herbes preferides per alimentar els animalets, però les seues fulles amples i tendres també han sigut consumides pels humans en amanides, bullits, arrossos, o en pastissets, al llarg de tota la zona mediterrània. De fet “olus”,  d’on ve el nom de l’espècie “oleraceus”, significa verdura o hortalissa en llatí. 

Per conèixer més sobre el llicsó pots visitar Menuda Natura